“Χρυσή” ολάνθιστη άνοιξη

Η κανόλα (canola) αποτελεί ένα βρώσιμο λάδι που παράγεται από διάφορους σπόρους άγριας ελαιοκράμβης (ρέβα). Η κατανάλωσή του θεωρείται ασφαλής από τον άνθρωπο και τα ζώα. Αποτελεί επίσης πηγή παραγωγής βιο-diesel. Η κανόλα παράγεται κυρίως στον Καναδά και την Κίνα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιοκράμβης, όπως είναι το λάδι κανόλα καθώς και τα έλαια κανόλα που είναι υψηλά σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενδεχομένως να μειώνουν περισσότερο το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς συγκριτικά με άλλα έλαια. Τα μονοακόρεστα λιπαρά προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Μια εντυπωσιακή ποικιλία ελαιοκράμβης (Brassica napus L.) φύεται και καλλιεργείται στα λιβάδια της πόλης Luoping, στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, παράγοντας βρώσιμα έλαια, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και Ω3, τα οποία αξιοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία υγιεινών τροφών. Πέρα από αυτό όμως, το φυτό κανόλα παράγει και υπέροχα κίτρινα λουλούδια τα οποία βρίσκονται σε πλήρη άνθιση την άνοιξη, δημιουργώντας στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ένα πανέμορφο θέαμα.

Κατακίτρινα λιβάδια έρχονται σε πλήρη χρωματική αντίθεση με το πράσινο χρώμα της φύσης ολόγυρα, αποτυπώνοντας στο φακό εκπληκτικές τοπιογραφίες, κερδίζοντας πολλές φορές στα… σημεία εκτάσεις με λεβάντα ή πολύχρωμες τουλίπες που κατά καιρούς έχουμε δει.

Οι εκτάσεις των Κινέζων χωρικών σχηματίζουν αναβαθμίδες και ανθίζουν μία φορά το χρόνο, προσφέροντας μια «ολόχρυση» εσοδεία αλλά και μια εικόνα που θα ζήλευε και ο πλέον ταλαντούχος ζωγράφος!

Έλαιο και άνθος κανόλα