18.7 C
Athens
Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

“HUMAterra”, σύγκρουση στερεοτύπων και δαιμόνων από την ομάδα “Δαγίπολη”

Η ομάδα χοροθεάτρου «Δαγίπολη» ενώνει τις δυνάμεις της με καταξιωμένους τραγουδιστές, δημιουργούς και μουσικούς, τον Ψαραντώνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Λειβαδά και την Αντριάννα Μπάμπαλη για μια παράσταση με τίτλο «HUMAterra». Για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 10 και 11 Απριλίου η ομάδα «Δαγίπολη» είναι βέβαιο ότι θα καταπλήξει με τους χορευτές της το κοινό. 
Σε μια σκηνή άδεια. Ολότελα κενή, συμβαίνουν πολλά. Μια ανθρώπινη μορφή εμφανίζεται, ένας άνδρας με μηχανήματα στα πόδια. Η σκηνή γεμίζει με χορευτές: κάποιοι με αναπηρία, κάποιοι χωρίς. Τα σώματα περιφέρονται, συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μια συνεχή ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.
Πρόκειται για ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που καλεί το θεατή να βγει από τη βολική θέση του απλού παρατηρητή και να συγκρουσθεί με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του.
Μετά τις δύο παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής έρχονται εμφανίσεις προγραμματισμένες τόσο στην Αθήνα, στο θέατρο «Κάππα» στις 16 και !7 Απριλίου, όσο και στο θέατρο “Piccolo” του Μιλάνου, 23 και 24 Απριλίου, αλλά και την Κωνσταντινούπολη. Ερμηνεύει η Χρύσα Παπά.

Συντελεστές

Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης – Ρενάτο Τζανέλλα
Βοηθός χορογράφων: Στέλλα Φωτιάδη
Ερμηνεύει: Χρύσα Παπά
Παίζουν – τραγουδούν ζωντανά
Φωνή: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ψαραντώνης, Αντριάνα Μπάμπαλη
Λύρα: Ψαραντώνης
Πιάνο – Σύνθεση: Κώστας Λειβαδάς
Πρωτότυπη μουσική: Αντριάνα Μπάμπαλη
Γκάιντα: Γιώργος Μακρής
Λαούτο: Ανδρέας Αρβανίτης
Κρουστά: Νίκη Ξυλούρη
Νταούλι: Γιώργος Τζανέτος
Φώτα: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Κατερίνα Σαβράνη, Εύα Ζαμπετάκη
Χορευτές – Performers: 25 χορευτές (με αναπηρία και μη) από Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της DAGIPOLI DANCE Co

Χοροθέατρο “Δαγίπολη”

Το χοροθέατρο “Δαγίπολη” είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητικό πρόβλημα. Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα με τον Γιώργο Χρηστάκη, εμπνευστή και δημιουργό αυτής της πρωτοβουλίας, ο οποίος είναι ο ίδιος άτομο με κινητική αναπηρία. Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποια αναπηρία. Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ’ ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για τη σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος. Μάλιστα η πλειονότητα των συμμετεχόντων έχει μεγάλη εμπειρία στις ομαδικές καλλιτεχνικές δράσεις, με εμπειρίες σε πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το χοροθέατρο “Δαγίπολη” αποτελεί μια ομάδα με 10 χρόνια πορείας και περισσότερες από 100 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πολλές συνεργασίες με σημαντικά ονόματα από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Όσο για το project «BIOMECHANICS», χρηματοδοτήθηκε με ένα ποσοστό από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Πολιτισμού.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
706ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -