11.5 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

“Healing Art”, τέχνη από καρδιάς

Με εκκίνηση την τέχνη της θεραπείας σώματος και πνεύματος, τη συλλογικότητα και την ανθρώπινη ανάγκη για αλήθεια και επικοινωνία, η καλλιτέχνης και θεραπεύτρια Βίκυ Καψίδου δημιούργησε στο Χαλάνδρι ένα χώρο φτιαγμένο από καρδιάς για την καρδιά. Ένα χώρο για όλες τις ηλικίες και για όλα τα ενδιαφέροντα, που συνδυάζει άσκηση, παιχνίδι, θεραπεία, τέχνη και πνευματικότητα. Σε πείσμα των καιρών, το Healing Art τολμά να πρωτοπορεί και περιλαμβάνει ένα ευρύ και ομολογουμένως ενδιαφέρον φάσμα δράσεων με καλλιτεχνικές συνέργειες, μαθήματα, σεμινάρια και θεραπευτικά προγράμματα. Έμπειροι δάσκαλοι – θεραπευτές, καθώς και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, παραδίδουν μαθήματα είτε με σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα, είτε με τη μορφή ολιγοήμερων σεμιναρίων. Εν κατακλείδι, το Healing Art είναι ένας χώρος για το σώμα και το πνεύμα, που συνδυάζει τη θεραπεία με τον πολιτισμό. Άλλωστε, αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.

Αξιολόγηση Νευρομυϊκής Λειτουργίας

Τα μυϊκά τεστ -και δη αυτά που εφαρμόζονται στο Healing Art– είναι συγχρόνως επιστήμη και τέχνη. Παρόλο που η εφαρμογή των τεστ αυτών είναι φαινομενικά απλή, ο εκάστοτε ειδικός θα πρέπει να έχει λεπτομερή γνώση ανατομίας των εξεταζόμενων μυών. Η Βίκυ Καψίδου, μία από τις κορυφαίες θεραπεύτριες σ’ αυτόν τον τομέα, με αξιόλογη πρότερη θητεία στον κλασικό χορό, καθώς και στην αποθεραπεία αθλητών, απαντά στις ερωτήσεις μας και μάς εξηγεί σε τι στοχεύει η αξιολόγηση της νευρομυϊκής λειτουργίας.

«Η αξιολόγηση της νευρομυϊκής λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη μέθοδο των μυϊκών τεστ, στοχεύει στη δομική και νευρολογική εξισορρόπηση, όπως και στη σωστή ενδυνάμωση του σώματος».

Πιο συγκεκριμένα, ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν;

«Α) Επαναφέρει το σώμα δομικά (σκελετική εξισορρόπηση) χρησιμοποιώντας ειδικά μυϊκά τεστ. Στη συνέχεια, με την εφαρμογή χειροπρακτικών μη επεμβατικών τεχνικών, ευθυγραμμίζεται ο σκελετός και αποκαθίσταται η δομική ισορροπία, η οποία συντηρείται με ασκησιολόγιο ισομετρικών ασκήσεων. Με τον τρόπο αυτό, το σώμα απαλλάσσεται άμεσα από μικρής ή μεγάλης έντασης καθημερινούς πόνους.
Β) Επαναφέρει το σώμα νευρολογικά (εξισορρόπηση και ενεργοποίηση των μηχανισμών του κεντρικού νευρικού συστήματος) χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως IRT, Strain And Counterstrain, Tapping Points, Clearing Techniques κ.λπ., οι οποίες διευκολύνουν το σώμα να επανενεργοποιηθεί με αποτέλεσμα την ανάκτηση της δύναμης και της σωστής λειτουργίας του.
Γ) Απομακρύνει με ειδικές τεχνικές τους μυϊκούς πόνους και τις εντάσεις της περιτονίας που προκύπτουν από την κούραση.
Δ) Εστιάζει στην αποκατάσταση και εκγύμναση του σώματος χρησιμοποιώντας ειδικό ασκησιολόγιο ισομετρικών ασκήσεων.

Επομένως σε τι συμβάλλει η μέθοδος;

«Η μέθοδος λοιπόν αυτή, σε συνδυασμό με τις ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης, συμβάλλει στην αποκατάσταση και διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού, με έναν και μοναδικό σκοπό: την προαγωγή της υγείας».

Χορός, τελειοποίηση τεχνικής κλασικού μπαλέτου

Στον καλλιτεχνικό χώρο “Healing Art” ξεκινάει ένας κύκλος σεμιναρίων χορού με το διακριτικό τίτλο “Dance with your Hart”. Η “Τελειοποίηση Τεχνικής Κλασικού Μπαλέτου” αποτελεί το πρώτο σεμινάριο του κύκλου αυτού και βασίζεται στη δομική – μυϊκή και νευρολογική λειτουργία του σώματος. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
α. Ανατομική ανάλυση σώματος – κίνησης.
β. Ανάλυση επιπέδων και αξόνων σε κάθε θέση – κίνηση. 
γ. Ενδυνάμωση μυών που συμμετέχουν σε κάθε – θέση κίνηση, με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση.
δ. Μελέτη και τελειοποίηση όλων των βημάτων.
ε. Βελτίωση ανοιγμάτων και ελαστικότητας του σώματος.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να τελειοποιήσουν οι χορευτές την τεχνική τους και να αποκτήσουν τη γνώση της λειτουργίας του σώματος ώστε να μπορούν να προστατευτούν από τραυματισμούς.
Υπεύθυνη σεμιναρίου: Βασιλική Καψίδου.

“Εργαστήριο Φιλοσοφίας” για παιδιά

Μπορούν τα παιδιά να φιλοσοφήσουν; Μπορούν να συζητήσουν για έννοιες όπως η ευτυχία ή το ψέμα; Μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως “Φοβούνται οι ήρωες;”, “Μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει παρέα με κάποιον που αντιπαθεί;”, “Υπάρχει πιο πολύ μέλλον ή πιο πολύ παρελθόν;”. Τα παιδιά φυσικά και μπορούν να συζητήσουν ερωτήματα όπως τα παραπάνω με την κατάλληλη προετοιμασία.

Στοχασμός και κριτική σκέψη

Στο εργαστήριο φιλοσοφίας τα παιδιά μαθαίνουν να αναλύουν και να συνθέτουν έννοιες, να ακούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας με σεβασμό και να συνεργάζονται, να επιχειρηματολογούν, να υποθέτουν, να συμπεραίνουν και να στοχάζονται επάνω σε πρωτότυπα ερωτήματα που ακονίζουν την κριτική σκέψη.
Η Φιλοσοφία για παιδιά είναι ένα ανεπτυγμένο κίνημα στην Ευρώπη στο πλαίσιο της παιδαγωγικής και αποκτά ολοένα και περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές.
Διάρκεια προγράμματος: Το εργαστήριο για παιδιά ίδιας ηλικίας, θα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα για 1.30′ και ολοκληρώνεται σε 12 συναντήσεις.

Πρότυπο εργαστήρι “Συναισθηματικής Νοημοσύνης” για παιδιά

Η ομάδα των παιδιών θα συναντάται μία φορά την εβδομάδα με σκοπό να καλλιεργήσει και να εμπλουτίσει αυτό που καλούμε “συναισθηματική νοημοσύνη”.
Η ποίηση, η λογοτεχνία, οι εικαστικές τέχνες, η μουσική, το διαδίκτυο και η επικαιρότητα θα αποτελούν το ερέθισμα της ομάδας για να επικεντρωθεί και να “επεξεργαστεί” κάθε φορά και ένα νέο συναίσθημα. Με την κατάλληλη διευκόλυνση τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πλούσιο συναισθηματικό τους κόσμο, να τον εξερευνήσουν και να τον μοιραστούν σε κλίμα σεβασμού, εμπιστοσύνης και φροντίδας. Καθώς αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, γνωρίζουν πιο βαθιά τον ίδιο τους τον εαυτό.

Δεξιότητες και αυτοπεποίθηση

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγγίζουν και να επικοινωνούν το συναίσθημά τους αλλά και να αφουγκράζονται τα συναισθήματα των άλλων. Εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους στην επικοινωνία, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, δίνουν φωνή σε αυτό που τους συμβαίνει, επιλύουν τις εντάσεις πιο συνειδητά και διευρύνουν την αντίληψή τους.
Ενδεικτικά συναισθήματα (πρωτεύοντα και δευτερεύοντα) με τα οποία θα δουλέψει η ομάδα είναι αγάπη, χαρά, αισιοδοξία, θυμός, ζήλια, λύπη, φόβος, απογοήτευση, νοσταλγία.
Διάρκεια προγράμματος: Το εργαστήριο για παιδιά ίδιας ηλικίας, θα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα για 1.30′ και ολοκληρώνεται σε 12 συναντήσεις.

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά “Μουσική εκΚίνηση”

Πρόκειται για μια μέθοδο μουσικής προπαιδείας μέσω του παιχνιδιού και του αυτοσχεδιασμού.
Αναλυτικά:
– Εξοικειώνονται τα παιδιά σε βασικούς μουσικούς όρους (ρυθμός, αξίες, δυναμικές κ.α.).
– Έρχονται τα παιδιά σε γνωριμία με διαφορετικά μουσικά είδη (κλασική, σύγχρονη, παραδοσιακή, βυζαντινή μουσική κ.α.) και μουσικά όργανα.
– Αξιοποιούν τη μουσική προπαιδεία για την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας και σωματικότητάς τους.
– Τους δίνεται η δυνατότητα να ανιχνεύσουν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.
– Αναπτύσσουν τη σωματική και συναισθηματική τους έκφραση.
– Ενθαρρύνεται η κοινωνικότητά τους και η ανάληψη πρωτοβουλιών.
– Εμπνέονται το αίσθημα της πειθαρχίας, της υπευθυνότητας και της αυτοπεποίθησης.
– Βρίσκουν συμπαράσταση στην ενίσχυση των μαθησιακών τους ικανοτήτων.

Μέθοδος, η αγάπη

Στο Healing Art, ένα χώρο που ξεχειλίζει από φως, φιλόξενη διάθεση, καθαρότητα και θετική ενέργεια,  διδακτικά εργαλεία είναι ο ήχος, το σώμα και η φαντασία. Βασική παιδαγωγική μέθοδος η αγάπη. Στόχος η ελεύθερη βούληση και η έκφραση. Επίτευξη η τροφοδοσία της σκέψης, το άγγιγμα της ζωής.

Πληροφορίες

Healing Art, Ηρακλείτου 110, Χαλάνδρι T.K. 152 33.
Υπεύθυνη: Βίκυ Καψίδου
Τηλέφωνο: 6977290888
Mail: contact@h_art.gr
www.h-art.gr

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -