16.4 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“Η Ελλάδα στο ντιβάνι” της παγκοσμιοποίησης

“Το βιβλίο αυτό δεν γράφτηκε για να προκαλέσει κατάθλιψη, αλλά για να φωτίσει μια διέξοδο με οραματική τρυφερότητα. Έγραψα ένα βιβλίο στην ουσία του αισιόδοξο. Προσπαθώ να αντλήσω αισιοδοξία μέσα από την πραγματικότητα που περιγράφω. Προσπαθώ να δω τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων -μέσα σε αυτή την εξουθενωτική πραγματικότητα που ζούμε- και να αναγομώσω την ελπίδα”.
Αυτά λέει ο δημοσιογράφος Μάκης Ανδρονόπουλος, εξηγώντας τη μέθοδο που χρησιμοποίησε για να γράψει το βιβλίο του “Η Ελλάδα στο ντιβάνι”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Αλεξάνδρεια”. Και προσθέτει:
“Το βιβλίο αυτό δεν είναι για το έθνος, ούτε για τον πατριωτισμό. Αφορά την ταυτότητα της κοινωνίας μας, την ανάγκη της αποκάθαρσης από την “πανουργία της Iστορίας”, αλλά και της αναγνώρισης”.
Ο Μάκης Ανδρονόπουλος επεξεργάστηκε ένα τεράστιο υλικό για να αποκαλύψει τις υπόγειες δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα στους κόλπους της κοινωνίας και οι οποίες αναθεωρούν την ελληνική ταυτότητα, μέσα από σφοδρές συγκρούσεις που διαφεύγουν από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Όσα έγραψε διαβάζονται είτε σαν ανθολόγιο κρίσεων και σχολίων για τη σύγχρονη ελληνικότητα από κορυφαίους ξένους και Έλληνες διανοουμένους, είτε σαν στοχαστικό ρεπορτάζ πάνω στις επιστήμες της Ιστορίας, της γλώσσας και της κοινωνικής ψυχανάλυσης, ή ακόμα σαν μια αλληλουχία εθνικών εξομολογήσεων πάνω στο ντιβάνι της παγκοσμιοποίησης.

Η εθνική μας ταυτότητα

“Το βιβλίο, νομίζω -λέει ο Μάκης Ανδρονόπουλος- πως διαφέρει από τα άλλα γιατί δεν γράφτηκε για την κρίση, απλώς συνέπεσε με αυτή. Αναφέρεται στις αφανείς ανατροπές που συντελούνται γύρω από την εθνική μας ταυτότητα στα δυναμικά πεδία της Ιστορίας, της γλώσσας και των κοινωνικών στερεοτύπων. Ως εκ τούτου ερμηνεύει -πέρα από την οικονομία και την πολιτική- και το πώς φτάσαμε έως εδώ. Η κρίση όμως επέφερε και μια κεντρική και πολυδιάστατη αμφισβήτηση της εικόνας – ταυτότητας του Έλληνα που προβάλαμε τις τελευταίες δεκαετίες προς τα έξω. Ως εκ τούτου, αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ και στην κρίση, ιδιαίτερα δε στη βιοπολιτική λειτουργία του «μνημονίου»…
Ζούμε σε μια εποχή αποδόμησης και ισοπέδωσης των πάντων – υπογραμμίζει ο συγγραφέας. Αυτό που έγραψα αποτελεί ένα χάρτη διαφυγής από το ναρκοπέδιο της αφασίας. Δείχνει τα επικίνδυνα σημεία και τα ασφαλή. Οδηγεί σε ένα νέο αυτοπροσδιορισμό της ελληνικότητας, με όρους σύγχρονους και παγκόσμιους. Ζούμε άλλωστε σε μια εποχή αναθεώρησης όλων των αξιών. Με την ανάγνωση οδηγούμεθα σε ένα ξέφωτο ελληνικών αξιών. Ως εκ τούτου, το βιβλίο είναι φορέας αισιοδοξίας για την τελματωμένη κοινωνία μας, καθώς καταγράφει τις υπόγειες δυνάμεις της.
Οι αναγνώστες του διαπιστώνουν ότι “καταγράφει με ρυθμό θρίλερ τις απαντήσεις της κοπιαστικής και αγωνιώδους πορείας της ελληνικής κοινωνίας προς τον αυτοπροσδιορισμό μέσα από τρία δυναμικά πεδία της νεοελληνικής μας ταυτότητας: την αναψηλάφηση της Ιστορίας, της εξέλιξης γύρω από την ελληνική γλώσσα και τέλος το λυκόφως των εθνικών μας στερεοτύπων”.

“Είμαστε ζωντανοί”

“Διαβάζοντάς το στη φάση των διορθώσεων βεβαιώθηκα ότι η ανάγνωσή του λειτουργεί σαν μια εθνική εξομολόγηση, σαν μια μακρά συνεδρία στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή, όπου ο αναλυόμενος τα αποκαλύπτει όλα. Πρόκειται για μια κοπιαστική, εξουθενωτική διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι λειτουργεί καθαρτικά και απελευθερωτικά. Εν τω μεταξύ ο ιστορικός κύκλος της «γενιάς του Πολυτεχνείου» έχει κλείσει. Βγαίνουμε από αυτόν τον κύκλο τραυματισμένοι μεν, αλλά ζωντανοί. Δεν χρειάζεται να θυσιαστεί καμία γενιά”.
Κλείνοντας ο Μάκης Ανδρονόπουλος μας λέει: “Το βιβλίο είναι στην ουσία του ψυχαναλυτικό και έρχεται να σηματοδοτήσει επικίνδυνα σημεία και γκρεμούς αλλά κυρίως να φωτίσει τις δυναμικές που αναπτύσσονται. Η πρόθεσή μου είναι δημιουργική, είναι πρόθεση υπέρβασης. Έγραψα για τους Έλληνες που ψάχνονται και ελπίζουν. Προσπαθώ να αντλήσω αισιοδοξία μέσα από την πραγματικότητα που περιγράφω”.

* Η παρουσίαση του βιβλίου “Η Ελλάδα στο ντιβάνι” των εκδόσεων “Αλεξάνδρεια”, πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου, στην αίθουσα διαλέξεων της Ένωσης Συντακτών (Ακαδημίας 20). Μίλησαν οι Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, Αντώνης Λιάκος, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Κώστας Μποτόπουλος, συνταγματολόγος και η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά.

Στη μάχη…

Ο Μάκης Ανδρονόπουλος γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε οικονομικά. Είναι δημοσιογράφος, διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής σύνταξης στη “Ναυτεμπορική”, στον “Κόσμο του Επενδυτή” και στην “Απογευματινή της Κυριακής”. Υπήρξε επίσης αρχισυντάκτης στο «Κέρδος» και οικονομικός συντάκτης στο “Έθνος”, την “Καθημερινή” και το “Ποντίκι”. Παρουσίασε οικονομικές εκπομπές στην τηλεόραση (7X, Tempo, Mega) και συνεργάζεται με πολλά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -