18.7 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

“Σε Κοιτούν”, όταν ο ρεαλισμός λαμβάνει και ανατομικές διαστάσεις

To “Σε Κοιτούν” είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων της φιλολόγου, ακαδημαϊκής ερευνήτριας και κριτικού Σταυρούλας Τσούπρου. Εκφράζει την άλλη πλευρά της ιδιότητάς της: την πλευρά της εσωστρέφειας, η οποία, όμως, με τη σειρά της, χρειάζεται να βγει στο φως.
Τα 14 διηγήματα της συλλογής (και ένα Προοίμιο που τα κατευοδώνει, δίνοντας το “φιλοσοφικό” στίγμα τους) παρουσιάζουν υφολογική ποικιλία, παραπέμποντας σε διαφορετικά “είδη” γραφής. Έτσι, σε άλλα πρόκειται για μία αφήγηση που εγγίζει τον εσωτερικό μονόλογο, σε άλλα πρόκειται για ένα τύποις διαλογικό “δοκίμιο”, σε άλλα πάλι, για μία, ανορθόδοξη πάντα, ρεαλιστική, ωστόσο, αφήγηση. Κυρίαρχο, πάντως, είναι το ονειρικό στοιχείο στα περισσότερα από αυτά, με την έννοια ότι η συγγραφέας, είτε σε πρώτο είτε σε τρίτο πρόσωπο, φτιάχνει έναν κόσμο αντλώντας πρωτίστως από τη μη υλική πραγματικότητα.

Στο «Β′ πρόσωπο», επί παραδείγματι, ο ηλικιωμένος πρωτοπρόσωπος αφηγητής διαλέγεται νοερά με την αλλοδαπή κυρία που τον φροντίζει. Στο «Άδεια αναπαραγωγής» αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα το «δικαίωμα» τού να αποκτήσει κανείς απογόνους. Το μικρο-διήγημα «Τα δόντια» ταλαντεύεται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ενώ το «Ένα τρίωρο» πατάει γερά στη δεύτερη, οπισθοδρομώντας και απορρίπτοντάς την ταυτόχρονα. Στο «Ο Φρουρός» ο κόσμος των ονείρων προ(σ)καλείται από την ηρωίδα παντοίοις τρόποις, σε αντίθεση με το «Σε κοιτούν» (το οποίο δίνει και τον τίτλο στη συλλογή), όπου ο ρεαλισμός λαμβάνει έως και ανατομικές διαστάσεις. Στο, χιουμοριστικά μακάβριο, «Ξεχάστηκε» τα αισθήματα αποκτούν όψη και, μάλιστα, δύσμορφη, ενώ στο «Τον τρέμω» η αυτοσχέδια ψυχανάλυση, την οποία ο καθένας κάνει κάποια στιγμή στη ζωή του, διατυπώνεται ως αφήγηση υπό την επήρεια έντονων καταστάσεων. Στο «Η πόλη του», από την άλλη, η πολιτεία του νου, το οικοδόμημά του, υψώνεται σταδιακά, αποκαλύπτοντας τόσο την αφετηρία όσο και τις αδυναμίες του.
Οι διαδρομές αυτών όσο και των υπόλοιπων διηγημάτων της συλλογής, αν και σύντομες, σίγουρα μπορούν να καταλήξουν, αρκεί να το θελήσει και ο αναγνώστης, σε ουσιαστικές ανθρώπινες επαφές. 

* Σταυρούλα Τσούπρου
“Σε Κοιτούν”

Διηγήματα
Εκδόσεις “Γρηγόρη”
Σελίδες: 62
Τιμή: 7 €
Ιπποκράτους 43, 106 80, Αθήνα
Τηλ:. 210 3637016, fax: 210 3626646

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -