13.6 C
Athens
Δευτέρα 13 Ιανουάριος 2025

“Ιστορία της Αϋπνίας” σε Δρόμο με Δέντρα

«Υπάρχει κάτι σ’ αυτό που ονομάζουμε ιστορία, αφήγηση, που θα συνεχίζεται πάντα. Δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι θα κουραστούν ποτέ να λένε ή να ακούν ιστορίες». Jorge Luis Borges.

Σ’ αυτό το μοτίβο βασίζεται η παράσταση “Παγκόσμια Ιστορία της Αϋπνίας” της ομάδας «Baumstrasse / Δρόμος με δέντρα». Στις ατέλειωτες ιστορίες αϋπνίας. Υλικό τους η λογοτεχνία του Borges. Η παγκόσμια ιστορία της αϋπνίας ή η παγκόσμια αϋπνία της ιστορίας ή h άυπνη ιστορία της ανθρωπότητας. Την παρακολούθησα καθηλωμένη, με τα μάτια στυλωμένα στους ηθοποιούς – ιερείς και μάρτυρες. «Τι είναι η αϋπνία; Η ερώτηση είναι ρητορική. Την απάντηση την ξέρω πολύ καλά». Τη δική μου απάντηση.

Αϋπνία στο βαρύ λυπημένο χειμώνα
Θολή αϋπνία στο φως του φεγγαριού
Στου εσώτερου κόσμου τα βάθη
Γλιστρώ στο κενό
Σκαλοπάτι μου λείπεις
Αϋπνίας φιλί θανατερό
Σύντροφοι στεναγμοί
Ομίχλη στο βυθό της ψυχής
Ψυχή άπατη κι απάτητη
Αϋπνία στου πόνου την υδρόγειο
Αϋπνία σε κοριτσίστικα δωμάτια
Στης νύχτας τα παράπονα
Αϋπνία σε καταγώγια με ορθάνοιχτα παράθυρα
Αγκαλιά μ’ ένα πιάνο
Στης βίας τα σκοτάδια
Κολασμένη αϋπνία
Mια αγκαλιά σελίδες
Στης θλίψης τα μονοπάτια
Μέθη, αστεία μαγεία
Βροχές, πληγές
Φωτιές, αρπαγές
Χαρές, εραστές
Κραυγές, αγκαλιές
Αϋπνία μίσος πικρό
Ύπουλο χτύπημα
Θηρίο ανήμερο
Φρίκη κι απόγνωση
Τρέλα και λάσπη
Κολασμένη φθορά
Αφθαρσίας φωνή
Στην αϋπνία μου περπατώ
Τα βράδια τ’ ανήμερα
Παλεύω, αναζητώ

Έγραφα το κείμενο αυτό, αμέσως μετά την παράσταση, εμπνευσμένη κι επηρεασμένη από αυτήν.

Προλαβαίνετε να δείτε αυτή τη θαυμάσια δουλειά – κατάθεση ψυχής νέων ανθρώπων. Θα παρουσιάζεται για δέκα ακόμα παραστάσεις η συγκλονιστική «Αϋπνία» στο «Δρόμο με Δέντρα / Baumstrasse», στο Βοτανικό. Έως και τις 17 Ιανουαρίου. Ιστορίες ανθρώπων όπως η εργάτρια Σουνς που σκοτώνει για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της, ο Εβραίος συγγραφέας Γιάρομιρ Χλάντικ που εκτελείται από το ναζιστικό καθεστώς, ο ναζί Ότο Ντίτριχ που απολογείται ως άλλος Αδόλφος Χίτλερ, ο Αστέριος που περιμένει το θάνατο για να λυτρωθεί, ένας αφηγητής που συνεχώς διερωτάται τι μας κρατάει ξύπνιους τις νύχτες, συνθέτουν μια παράσταση-performance για έξι ηθοποιούς, ένα μουσικό κι ένα πιάνο του 1878. Στην ιδέα του κόσμου ως Βιβλιοθήκης, όπου παραδέρνουμε όλοι αναζητώντας ένα αδιανόητο ευρετήριο των ευρετηρίων στο οποίο μπορεί και να έχει αποδελτιωθεί το νόημα της ζωής, στη σύγχυση των ορίων και στο θολό μεταίχμιο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, σε διηγήματα όπου ο ήρωας ή είναι νεκρός και δεν το ξέρει, ή ξαναγεννιέται για να πεθάνει «όπως πρέπει», εστιάζεται η κεντρική ιδέα της παράστασης.
Ο ψευδαισθητικός χαρακτήρας της ανθρώπινης ύπαρξης, η απατηλότητα του φυσικού κόσμου, η σχεδόν αναπόφευκτη αυθαιρεσία κάθε ορθολογιστικής σκέψης, το άπειρο και οι άπειρες δυνατότητές του, η ιδέα πως ό, τι μπορούμε να φανταστούμε, ή έχει ήδη συμβεί ή επίκειται να συμβεί· πως κάθε άνθρωπος είναι ταυτόχρονα κι ένας άλλος, αν όχι και όλοι οι άλλοι άνθρωποι· η ιδέα του κόσμου ως προσωπικής προβολής της βούλησης· η ιδέα του ανθρώπου ως πλάσματος του ονείρου κάποιου άλλου· η ιδέα μιας θείας χρονικής στιγμής όπου συμπυκνώνεται ή και δικαιώνεται μια ολόκληρη ζωή, αυτά κι άλλα σημαίνοντα θέματα τίθενται επί τάπητος στην “Παγκόσμια Ιστορία της Αϋπνίας”. Έξι αφηγηματικά πρόσωπα αναλαμβάνουν να διηγηθούν την ιστορία τους εκθέτοντας τη βία, το φόβο που τους κατακλύζει και την ανυπέρβλητη ανάγκη τους για λύτρωση και κάθαρση. Αποτελούν ακραία πρόσωπα γιατί ήρθαν αντιμέτωπα με ακραίες συνθήκες και όφειλαν να κάνουν ακραίες επιλογές. Αναπόφευκτα αποτελούν και τραγικά πρόσωπα. Η ειρωνεία του λόγου του Μπόρχες και το χιούμορ που αναβλύζει από το κείμενό του, καθιστούν τα πρόσωπα αυτά επικινδύνως ανθρώπινα και πλήρως αναγνωρίσιμα. Είναι η παγκόσμια και η μέλλουσα ιστορία της ανθρωπότητας. 

Συντελεστές

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης. Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία, εκτέλεση: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Ελένη Βεργέτη, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Θεανώ Μεταξά, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου. Μουσικός –  live performer: Πανού Μανού. Μουσική: Πανού Μανού, Θεανώ Μεταξά. Video: Busybee studio/ Άρις Ζάγκλης. Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Θωμάς Αρσένης.

Πληροφορίες

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 17 Ιανουαρίου 2012 (για δέκα ακόμα παραστάσεις). Ώρα: 21.15. Είσοδος: 10 ευρώ. H παράσταση διαρκεί 120′. Kρατήσεις: Στο τηλέφωνο 698 3313302 (ώρες ταμείου:11.00-14.00 και 17.30-21.30) καθώς και στο [email protected]
Baumstrasse / Δρόμος με δέντρα, Σερβίων 8 – Βοτανικός. Τηλ. 6983313302 (ώρες 11.30-14.30 και 17.30-21.30) mail: [email protected], www.dentra.gr

* Στη φωτογραφία η ηθοποιός και μουσικός Θεανώ Μεταξά.

 


 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -