26.1 C
Athens
Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Τίποτε δεν είναι τυχαίο “Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου”

Θεατρικό δρώμενο, το οποίο αποτελεί κι ένα ζωντανό γλυπτό μνήμης και συναισθημάτων, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, ώρα 20.00, στο Αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Φίλωνος 29), στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της εκλεκτής συγγραφέως Λίτσας Καποπούλου. Το μυθιστόρημα «Πνοή. Όταν χτυπά η καρδιά τού πεπρωμένου…» είναι ένα κείμενο με ποιητική αίσθηση αλλά κι ένας κοινωνικός στοχασμός. Απευθύνεται σε αναγνωτικό κοινό με αισθητική καλλιέργεια και συνθέτει μια διαχρονική τραγωδία.

Πρόγραμμα θεατρικού δρώμενου

Σκηνή 1η Ταξίδι
Σκηνή 2η Δήμος και Φυντάν
Σκηνή 3η Επιβεβαίωση
Σκηνή 4η Κιτρινισμένα γράμματα
Σκηνή 5η Πεπρωμένο
Σκηνή 6η Αποκάλυψη
Σκηνή 7η Πνοή

Συντελεστές

Θεατρική Επιμέλεια: Κάτια Ραμπαούνη
Πιάνο – Επεξεργασία Ήχων: Μιχάλης Τασσόπουλος
Επεξεργασία Εικόνων: Γιώργος Πολυζωίδης
Τεχνική Επιμέλεια Ήχου και Εικόνας: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος
Φωτογραφικό Υλικό: Ολυμπία Ορνεράκη
Αφήγηση: Κλεοπάτρα Ροντήρη
Παίζουν: Γιάννης Λογοθέτης (Δήμος, εγγονός)
Κάτια Ραμπαούνη (Κλαίρη)

* Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Κύκλος ζωής

O Δήμος και η Κλαίρη, αδέλφια, καταξιωμένοι επαγγελματικά και κοινωνικά, βιώνουν την ολική ανατροπή, όταν ανακαλύπτουν ακολουθία οικογενειακών μυστικών! Μέσα τους θεριεύει ζωογόνα πνοή και τους παρασύρει…
Η καρδιά του πεπρωμένου χτυπά στον μυστικισμό της Ανατολής. Ανώτερη Δύναμη τους καθοδηγεί. Πολύτιμοι συμπαραστάτες στη μεταφυσική τους αναζήτηση ο Ουμούτ, ο Κενάι και η Γκιουλσούν.
Καταλήγουν στο ερειπωμένο καστρομονάστηρο της Αγίας Φωτεινής στη Μικρά Ασία. Εκεί, όπου οι ίντριγκες παρουσίασαν ως ατύχημα τη δολοφονία του μοναχού Ρωμανού, που υπήρξε στρατηγός επί Ιουστινιανού με τ’ όνομα Θεοδόσιος. Εκεί, όπου αιώνες μετά έχασε τη ζωή της μια νέα γυναίκα, η Φυντάν, υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες. Τι τους συνδέει όλους;
Το παρελθόν συγκρούεται με το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τα ονόματα, οι τοποθεσίες, τα όνειρα και τα αισθήματα των εμπλεκομένων. Τίποτε δεν τελειώνει. Κάτι νέο αρχίζει… Όπως ο κύκλος της ζωής, χωρίς αρχή και τέλος. Η πνοή διαχέεται… συνεχίζει να επιλέγει… να ζει…

H συγγραφή της Λίτσας Καποπούλου

Η ύφανση της μυθιστορηματικής πλοκής του έργου στοχεύει να ξεδιπλώσει πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης δίπλα από το ποτάμι της Ιστορίας, που ρέει ανάμεσα σε δύο όχθες: τη γνωστή και την αθέατη. Φιλοδοξεί να τονίσει την κρυφή πλευρά προσώπων και συμβάντων, την σύνδεση και την παράδοξη επανάληψη στον χωροχρόνο.
Γεγονότα απλά, αλλά και σημαντικά. Αποφάσεις με τη σφραγίδα των ισχυρών.
Η ζωή ανθρώπων, εθνών και γενεών επηρεάζεται, ανατρέπεται, χωρίς να τους επιτραπεί να εκφράσουν σχετικά τη θέλησή τους. Απάντηση στο “γιατί” δεν δόθηκε. Ίσως δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά. Γίνονται θεατές και ταυτόχρονα πρωταγωνιστές ενός έργου με ασύλληπτο σενάριο και άγνωστο τέλος. Κάποιοι αλλάζουν τόπο, τρόπο ζωής.
Με πόνο και αγώνα αναίτια και αναιτιολόγητα δημιουργούν τις βάσεις για νέο ξεκίνημα. Παλεύουν και ονειρεύονται.
Όμως κουβαλούν μέσα τους κάτι από την ζωογόνα πνοή των προγόνων τους, την αύρα της αδάμαστης θέλησής τους, την πίστη στις διαχρονικές Αξίες.
Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου, … όλα είναι δυνατά, … ο μεταφυσικός μηχανισμός ενεργοποιείται, … βιώματα και μνήμες ξυπνούν, συνδέονται τα ασύνδετα. Το παρόν αλυσοδένεται με το παρελθόν και ενώνεται με το μέλλον.
Οι ήρωες δρουν, ψάχνουν, ανακαλύπτουν. Τον απώτερο εαυτό τους, τις ρίζες τους. Βρίσκουν απαντήσεις στις απορίες τους. Το υπερφυσικό φαντάζει δυνατό. Και μέσα στον κύκλο της ζωής η ελπίδα ανίκητη δείχνει ζωηρά πως δεν υπάρχει αρχή και τέλος.
Το μυθιστόρημα “Πνοή – Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…” απευθύνεται σε αναγνώστες με πολυδιάστατα ενδιαφέροντα.

Πληροφορίες

“Πνοή
Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…”
Λίτσα Καποπούλου
Από τις εκδόσεις “Δίαυλος”
www.diavlosbooks.gr

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -