16.4 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εύθραυστη ενέργεια και “Μοναξιά στην Άγρια Δύση” του Μάρτιν Μακντόνα

Η ομάδα VATOS με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Πέτρου Ζούλια παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου “Επί Κολωνώ”, το έργο του σπουδαίου Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα, “Μοναξιά στην Άγρια Δύση” (The Lonesome West) σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013.
Είναι το τρίτο έργο της τριλογίας του Λήνεην, του πολυβραβευμένου Μάρτιν Μακντόνα, μετά τη «Βασίλισσα της ομορφιάς» και το «Ένα Ιρλανδέζικο κρανίο», που ολοκληρώνει την ιστορία, σκιαγραφώντας τη βία, τη μοναξιά και την αγριότητα, που διέπουν τις σύγχρονες οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις. Οι ήρωες του Μακντόνα ακροβατούν στα συναισθήματά τους, όντας ταυτόχρονα θύτες και θύματα του ίδιου τους του εαυτού.

Μονόδρομος σκληρότητας

Δυο αδελφοί, ο Κόλμαν και ο Βαλέν, ζουν μαζί στο πατρικό τους σπίτι και έχουν μοναδικό σκοπό τους να πληγώνουν με κάθε τρόπο ο ένας τον άλλο. Οι προσπάθειες του ιερέα Γουέλς και της μικρής Γκερλήν να συμφιλιώσουν τους δύο αδελφούς δεν καρποφορούν. Έτσι, οι δύο οδηγούνται σε ένα μονόδρομο πρωτοφανούς αντιπαλότητας, κακιών και λεκτικών ακροτήτων. Το τέλος είναι σκληρό και για τους δύο, ο προσωρινός συμβιβασμός τους σίγουρα θα αποτελέσει την αφετηρία νέων διενέξεων.

Αγριότητα

Κοιτάζοντας έξω παρατηρεί κανείς, όλο και περισσότερους ανθρώπους φαινομενικά μαζί, αλλά στην πραγματικότητα μόνους. Τα δύο αδέλφια αν και έχουν μεγαλώσει στο ίδιο σπίτι στην πραγματικότητα είναι σαν ξένοι μεταξύ τους. Η μοναξιά όμως τους οδηγεί στην αγριότητα, είναι νόμος της φύσης. Το έργο έχει εύθραυστη ενέργεια, έντονους διαλόγους, ενώ παράλληλα με το κωμικό στοιχείο ο θεατής βλέπει μπροστά του να ξεδιπλώνεται όλη η τραγικότητα του σύγχρονου κόσμου!

Μάρτιν Μακντόνα

Ο Μάρτιν Μακντόνα, που γεννήθηκε το 1970 στην Ιρλανδία, θεωρούνταν ταλέντο από μικρός. Στα 16 του θα παρατήσει το σχολείο, μιας και οι καθηγητές επέκριναν τα γραπτά του. Η επιτυχία (καλλιτεχνική και εισπρακτική) ξεκινάει με το πρώτο έργο του (“Βασίλισσα της ομορφιάς”) σε ηλικία 25 ετών, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος θα έχει την τιμή να δει τέσσερα έργα του να ανεβαίνουν με επιτυχία στο West-End του Λονδίνου από επαγγελματικούς θιάσους μέσα στην ίδια χρονιά κάτι που έχει επιτύχει μόνο ο Σαίξπηρ. Στη συνέχεια προσλαμβάνεται από το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, ενώ ξεκινάει να ασχολείται και με τον κινηματογράφο. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους (“Six Shooter”) πήρε Oscar, ενώ στις επόμενες δύο θα συνεργαστεί με ηθοποιούς όπως ο Κόλιν Φάρελ, Κρίστοφερ Γουόκεν και άλλοι.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Ζούλιας
Βοηθός σκηνοθεσίας: Γιάννης Βλάχος
Σκηνική επιμέλεια – κοστούμια: ομάδα VATOS
Φωτισμός – μοντάζ: Αλέξανδρος Χαριτάκης
Φωτογραφία: Μανόλης Φιοράκης
Γραφικά Βαγγέλης: Σκούταρης
Διεύθυνση παραγωγής: ομάδα VATOS
 
Διανομή

Γκερλήν Κέλλχερ: Ηρώ Πεκτέση
Πατέρας Γουέλς: Φρίξος Μανασάκης
Κόλμαν Κόννορ: Νίκος Πετράκης
Βαλέν Κόννορ: Δημήτρης Βαγγλής

Πληροφορίες

“Μοναξιά στην Άγρια Δύση”
(The Lonesome West)
Του Μάρτιν Μακντόνα
Πρώτη παράσταση: Τρίτη 5 Μαρτίου 2013
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 28 Απριλίου 2013
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
Διάρκεια: 100 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 10, 00€ (κανονικό), 5, 00€ (φοιτητικό-ανέργων)
Χώρος: Κεντρική Σκηνή
Επί Κολωνώ, 210 5138067
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα
Στάση Μεταξουργείο
 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -