Το νέο βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη “Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου”, μεταφέρει τους προβληματισμούς και τα ερωτηματικά που έχουμε όλοι μας για την Ελλάδα, για το αύριο της χώρας μας αλλά και για το δικό μας αύριο. Ερωτηματικά που ξεπηδούν από τη δική του αξιοζήλευτη παιδεία αλλά και από την πολύχρονη παραμονή του στη Γαλλία. Όσοι έχουν μείνει για πολύ καιρό στα ξένα και μπορούν να βλέπουν την Ελλάδα από απόσταση, την αγαπούν ακόμη πιο βαθιά, την πονούν περισσότερο και την αισθάνονται σε κάθε τους πνοή. Το “Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου” είναι ένα βιβλίο που μας αφορά όλους γιατί η ευαισθησία είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής όλων μας.
Μέσα στον ζόφο της κρίσης, ο αφηγητής προσπαθεί να καταλάβει πώς ναυάγησε η χώρα του. Ανασκαλεύει τη νεοελληνική Ιστορία, αλλά και το προσωπικό του παρελθόν:
* Άραγε οι δοκιμασίες του Νεοέλληνα δεν καθρεφτίζουν τη μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας;
* Κι ετούτη, είναι ανεξάρτητη από τη νεωτερική Ευρώπη, μέσα στην οποία γεννήθηκε το νεοελληνικό κράτος;
– Τα εθνικά δεινά μας μπορούν να ιδωθούν ξεχωριστά από την κρίση του σημερινού κόσμου που υπονομεύει το νόημα της κοινής ζωής, θρέφοντας τον μηδενισμό, τη μισαλλοδοξία, την τυφλή βία;
Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναζωντανέψουμε, τόσο για εμάς όσο και για εκείνους, το πρωταρχικό και πάντα νέο νόημα των παμπάλαιων λέξεων που ανθίζουν και σήμερα στα χείλη μας –όπως αγορά, κοινωνία, οικο-νομία, δημο-κρατία, πόλις, πολιτική, πολίτης– το οποίο δεινοπαθεί στη σύγχρονη Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο;
Τώρα ο αφηγητής μπορεί να ατενίσει με πιο καθαρό βλέμμα το καθολικό μας δράμα, ρωτώντας τον εαυτό του και τους άλλους:
– Πώς να χτίσουμε έναν οικουμενικό πολιτισμό μέσα στον παγκόσμιο Εμφύλιο όλων εναντίον όλων; Μόνο αυτή η ανθρώπινη ουτοπία μπορεί να μας δώσει μια πυξίδα, σήμερα που ταξιδεύουμε όλοι στο ίδιο καράβι.
Ένα βιβλίο πολυφωνικό, που συνομιλεί αδιάκοπα με τον αναγνώστη χωρίς να φοβάται να περιπλανηθεί στα χωράφια της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Μα που τολμάει προπάντων να μιλήσει για την παρούσα κατάσταση της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου, όχι με την αυθεντία του ειδικού, αλλά με την εξομολογητική γλώσσα της λογοτεχνίας που απευθύνεται αδελφικά στον καθένα, πέρα από σύνορα και ιδεολογικά στεγανά.
* Ο Γιάννης Κιουρτσάκης γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σπούδασε Nομικά στο Παρίσι. Γράφει μυθιστορήματα και δοκίμια. Το έργο του, θρεμμένο αδιαίρετα από την ελληνική παράδοση και την ευρωπαϊκή παιδεία, είναι μια οικουμενική ματιά στο σήμερα, μακριά από κάθε εθνοκεντρισμό. Οι πρόσφατες μεταφράσεις κάποιων βιβλίων του στη Γαλλία και στην Ολλανδία γνωρίζουν θερμή υποδοχή. Συμμετέχει σε διεθνή συμπόσια συγγραφέων, πιστεύοντας ότι η αμοιβαία κατανόηση των λαών που προσφέρει η λογοτεχνία μπορεί να θεμελιώσει έναν πιο ανθρώπινο πολιτισμό, πέρα από τα αδιέξοδα της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.