11.1 C
Athens
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

“Βία και φόβος”, έκθεση του Στρατή Αθηναίου

Πάνω: Λεπτομέρεια από πίνακα του Στρατή Αθηναίου

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αθήνας προσκαλούν το φιλότεχνο κοινό στην έκθεση ζωγραφικής “Βία και φόβος” του Στρατή Αθηναίου, που παρουσιάζεται στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

* Ο Στρατής Αθηναίος γεννήθηκε στην τοποθεσία Ίππειος της Λέσβου το 1953. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία. Το 1970 μετακόμισε στον Πειραιά και το 1971 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική. Επέστρεψε στη Μυτιλήνη το 1976, όπου συναναστράφηκε με καλλιτέχνες της εποχής, όπως ενδεικτικά τον Ιάκωβο Μουτζουρέλλη, φίλο και συνάδελφο, που τον μύησε στην ιστορία της τέχνης. Το 1980 εγκαταστάθηκε στην Αττική.
Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στο εργαστήρι “Χαρακτικής Αθηνών” των Pandolfini – Δήμητρας Σιατερλή.
Μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται στον Πειραιά, ενώ ταξιδεύει στο εξωτερικό για να ενημερώνεται καλλιτεχνικά και για να παρουσιάζει τα έργα του.
Στα πολλά χρόνια της επαγγελματικής του ενασχόλησης με τη ζωγραφική παρουσίασε το έργο του τόσο σε ατομικές όσο και ομαδικές εκθέσεις
Έχει πραγματοποιήσει 29 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές παρουσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι ατομικές:
Gallery 13 – Soho Νέα Υόρκη – ΗΠΑ (1993), Πινακοθήκη Μυτιλήνης – “20 Χρόνια Στρατής Αθηναίος” (2001), Gallery Zygos – Αθήνα (2007), Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά – “μια αναδρομή” (2009) και οι ομαδικές:
“Αθήνα, Εικαστικά” – Κέντρο Τεχνών – Αθήνα (1985), XX Rrix International d’Art Contemporain – Monte Carlo (1986), “Petits Format au Faudourg” – Gallery Espace Delpha – Saint-Honore Παρίσι Γαλλίας (1987), “Τέσσερις Έλληνες Ζωγράφοι” – Art Thema Gallery – Βρυξέλλες Βελγίου (1995), Έκθεση Σχεδίου Σβέτσιγκεν Γερμανίας (1998), “15 Greek Artists” – World Fine Art Gallery – Νέα Υόρκη ΗΠΑ (2000), “1η Τριενάλε Ελληνικής Χαρακτικής” – Πινακοθήκη Πιερίδη – Αθήνα (2001), “7 Greek Artists” – Museum De Arta Cluj – Ρουμανία (2002), “Λιμάνια του Ελληνισμού” – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Θεσσαλονίκη (2005), Η ιστορία ενός εργαστηρίου “Pandolfini – Σιατερλή” – Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (2008).

Συνέντευξή του από την Ειρήνη Αϊβαλιώτου φιλοξενείται στο cat is art: https://www.catisart.gr/index.php/2010-05-03-21-16-20/2775-2014-12-03-01-24-27.html

Tαυτότητα έκθεσης

Επιμέλεια έκθεσης: Μανόλης Βλάχος.
Διάρκεια έκθεσης 10-31 Δεκεμβρίου 2014.
Καθημερινά 10.00 έως 13.00 και 18.00 έως 21.00. Κυριακή 10.00 έως 15.00. Δευτέρα: Κλειστά.
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου. Φίλωνος 29.
Τηλέφωνο: 210-4101.401-2

* Ο Στρατής Αθηναίος, αναφερόμενος στην ανάγκη του να εκφραστεί με τη ζωγραφική,  λέει στη συνέντευξή του: “Με τη ζωγραφική εκφράζομαι. Αφηγούμαι με σχέδια και χρώματα τα συναισθήματα που βιώνω στην καθημερινότητά μου, τη χαρά, τη λύπη, την ανησυχία για μένα και τους συνανθρώπους μου. Συνειδητά δεν επιδιώκω με τη ζωγραφική να εκφράσω ανομολόγητα πάθη ή πλευρές του εαυτού μου που δεν τις εκφράζω στην καθημερινότητά μου, γιατί είμαι κατ’ εξοχήν άτομο εξωστρεφές. Η ζωγραφική μου εκφράζει την αλήθεια της ζωής έτσι όπως την εισπράττω και επιθυμώ να τη μοιραστώ με τους γύρω μου κεντρίζοντάς τους νοητικά και συναισθηματικά, χωρίς να επιδιώκω τα συναισθήματα αυτά να είναι πάντα ευχάριστα”. (www.catisart.gr)

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -