31.2 C
Athens
Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Γυναικείος “Κοινός Λόγος” από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τον Εμφύλιο Πόλεμο

Η Ομάδα Τέχνης Ασυλία σε συνεργασία με τη θεατρική Ομάδα ΒΙΔΩΜΑ παρουσιάζουν την παράσταση «O Λόγος που Μένει». Η παράσταση στηρίζεται σε μια επιλογή από τις γυναικείες αφηγήσεις που η Έλλη Παπαδημητρίου περισυνέλεξε στο τρίτομο έργο της «O Κοινός Λόγος». Οι αφηγήσεις καλύπτουν τις κρίσιμες περιόδους – πληγές της σύγχρονης ιστορίας μας από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τον Εμφύλιο Πόλεμο. Μια νέα ανάγνωση των μαρτυριών που τις προσεγγίζει ως υποκειμενικές τομές – ρωγμές της συνεχούς πορείας της ζωής. Η θεατρική φόρμα με καταγραφικό τρόπο προβάλλει την προσωπική ιστορία, την αφήγηση, το λόγο, ενώ η φιλμική επαναλαμβανόμενη πορεία δίνει την εξωστρεφή και χαρούμενη πλευρά της συλλογικής μνήμης, συγκροτώντας κατά αυτόν τον τρόπο μια συνέχεια μέσω διαδοχικών ασυνεχειών. Η επί σκηνής δράση με την αλήθεια της διακόπτει την προβολή η οποία συνεχίζει ανεπηρέαστη.

Πληροφορίες

«O Λόγος που Μένει»
Γυναικείες μαρτυρίες από τον «Κοινό Λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου
Θέατρο Studio Μαυρομιχάλη
Τετάρτη – Κυριακή 15.05.2013 – 02.06.2013
«Ο Κοινός Λόγος»
Έλλη Παπαδημητρίου

Συντελεστές

Δραματουργική Επεξεργασία: Ηλίας Γραμματικός, Δώρα Θωμοπούλου
Θεατρική μορφή – σκηνοθεσία – σκηνική οργάνωση – υποκριτική καθοδήγηση: Ηλίας Γραμματικός
Κινησιολογία – χορογραφία: Τερέζα Χριστοδούλου
Βοηθός σκηνοθεσίας: Δώρα Θωμοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Ηλίας Γραμματικός
Σκηνικά αντικείμενα, εικαστικές κατασκευές: Θεοδώρα Βεστάρχη
Φωτισμοί: Στέλλα Γάσπαρη-Κάκαρη
Μουσική Επιμέλεια – Εκτέλεση: Ευανθία Θωμοπούλου

Ηθοποιοί

Βίκυ Θαλασσινού
Ευανθία Θωμοπούλου
Δώρα Θωμοπούλου
Ειρήνη Νίτσου
Αλίκη Σκουτέλη
Βασιλεία Τσιώνη

Βίντεο

Σκηνοθεσία – Μοντάζ: Κωνσταντίνα Πήτερ
Χορογραφία – κινησιολογία: Τερέζα Χριστοδούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Ηλίας Γραμματικός, Θεοδώρα Βεστάρχη
Φωτισμοί: Στέλλα Γάσπαρη – Κάκαρη
Μουσική Επιμέλεια – Εκτέλεση: Ευανθία Θωμοπούλου
Μακιγιάζ: Στέλλα Γάσπαρη – Κάκαρη
Κομμώσεις: Θεοδώρα Βεστάρχη

Ηθοποιοί

Δημοσθένης Αμπράζης
Θεοδώρα Βεστάρχη
Στέλλα Γάσπαρη – Κάκαρη
Ηλίας Γραμματικός
Βίκυ Θαλασσινού
Ευανθία Θωμοπούλου
Δώρα Θωμοπούλου
Κωνσταντίνα Κουλούρη
Ειρήνη Νίτσου
Αλίκη Σκουτέλη
Νίκος Σταθόπουλος
Βασιλεία Τσιώνη
Τερέζα Χριστοδούλου

* Διεύθυνση Παραγωγής: Ηλίας Γραμματικός, Δώρα Θωμοπούλου, Αλίκη Σκουτέλη.
Φωτογραφίες: Στέλλα Γάσπαρη – Κάκαρη

Ομάδα Τέχνης Ασυλία

Η «Ομάδα Τέχνης Ασυλία» ιδρύθηκε το 2010 από την ηθοποιό Αλίκη Σκουτέλη και τον Δρ. αρχιτέκτονα-σκηνογράφο–θεατρολόγο Ηλία Γραμματικό. Ύστερα από μια δεκαετή συνεργασία μέσα στα σπλάχνα της «ΟΜΑΔΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ 0 RHESUS +» και έπειτα από πέντε παραστάσεις που συνεργάστηκαν, με διάφορες ιδιότητες εμπρός ή πίσω από την σκηνή, αποσπάστηκαν από το σύνολο και  δημιούργησαν ένα νέο σχήμα, το οποίο προσπαθεί να συνδυάσει την δεκαετή σκηνική εμπειρία με παραστατικούς – εικαστικούς πειραματισμούς.
Η «Ομάδα Τέχνης Ασυλία» επιθυμεί να αναπτύσσει τις τέχνες σε ένα καθεστώς ασυλίας όπου το δικαίωμα της δραματικής, της εικαστικής, της υποκριτικής, της ορχηστικής, της μουσικής και της αρχιτεκτονικής έκφρασης είναι απαραβίαστο και ιερό. 
Το καλλιτεχνικό αυτό σχήμα στοχεύει στη δημιουργία ενός εύπλαστου ερευνητικού οργάνου που επιθυμεί:
να αναπτύξει τον διάλογο της θεατρικής τέχνης, με το λόγο, τη μουσική, το χορό, την αρχιτεκτονική και τις εικαστικές τέχνες, να δομεί το θεατρικό γεγονός από το μηδέν έως την τελική του μορφή, να αναπτύσσει συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες από διάφορα πεδία της τέχνης και της επιστήμης, να συντάσσει ολιστικές θεατρικές, εικαστικές και χορευτικές προτάσεις, που προσπαθούν να διερευνήσουν τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.
Η «Ομάδα Τέχνης Ασυλία» συνεργάζεται με μόνιμους εξωτερικούς συνεργάτες, καλλιτέχνες – φίλους με συγγενείς τρόπους σκέψης, έκφρασης και δράσης. Οι σταθεροί μας συνεργάτες με τους οποίους διανύουμε ως μια διευρυμένη ομάδα την πορεία από το «κείμενο» στη «σκηνή» είναι οι ακόλουθοι: η αρχιτέκτονας – σκηνογράφος Λουκία Μάρθα, η θεατρολόγος σκηνοθέτης κινηματογράφου Κωνσταντίνα Πήτερ, η ηθοποιός – θεατρολόγος Δώρα Θωμοπούλου, η ηθοποιός – φιλόλογος Βασιλεία Τσιώνη και η ηθοποιός Ειρήνη Νίτσου.
Τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας έχουν συμμετάσχει σε διάφορους ρόλους στις ακόλουθες παραστάσεις των θεατρικών ομάδων: «ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΣΥΛΙΑ», «ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 0 RHESUS +», «ΒΙΔΩΜΑ», «ΑΝΙΜΑ» καθώς και τα θεατρικά εργαστήρια των Δήμων Ζωγράφου και Πύργου:

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -