24.8 C
Athens
Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Η Πύλη του Ήλιου και τα όρια της αντοχής

Ηδέ παρ’ Ηελίοιο πύλας και δήμον ονείρων ήισαν…

Κι από τις πύλες του Ηλίου διάβηκαν, μετά κι απ’ των ονείρων τη γη…

Οδύσσεια, Ραψωδία Ω

Εκεί στην Πύλη του Ήλιου, στην Puerta del Sol, ακριβώς στο σημείο του πεζοδρομίου που είναι τοποθετημένος ο μπρούντζινος δίσκος με την ένδειξη “χιλιόμετρο μηδέν”, ξεκινούν τα πάντα στη Μαδρίτη. Έξι από τους επίσημους εθνικούς δρόμους της Ισπανίας, δεκάδες παράδρομοι που σε κατευθύνουν να χαθείς στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης. Στα σπλάχνα της διασταυρώνονται τρεις από τις δώδεκα γραμμές του μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας. Μια ανάσα απ’ αυτήν βρίσκεσαι στη δυσοίωνη Πλάθα Μαγιόρ. Τετράγωνη, περίκλειστη, περιχαρακωμένη. Εκεί που τα επαίσχυντα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης λάμβαναν χώρα οι πυρές, οι απαγχονισμοί και οι δημόσιες δίκες μπροστά σ’ έναν αφιονισμένο όχλο. Πόνος, αίμα, μισαλλοδοξία. Πάλι με μια ανάσα, αλλά από την αντίθετη πλευρά της Πύλης, φτάνεις στο περίφημο “χρυσό μίλι”. Με τα τρία μουσεία. Για μένα το πιο αγαπημένο σημείο της Μαδρίτης. Kατά μήκος του Paseo del Prado βρίσκεις το Prado με τον Ελ Γκρέκο, τον Γκόγια αλλά και τον Βελάσκεθ, προχωράς πέφτεις στο Thyssen Bornemisza με τους ιμπρεσιονιστές του και κατόπιν συναντάς το Reina Sofia Museum που φιλοξενεί την Γκερνίκα του Πικάσο. Από την Puerta del Sol, λοιπόν, ξεκίνησε και το αυθόρμητο κίνημα Democracia Real Ya (Αληθινή Δημοκρατία Τώρα).  Άνθρωποι, όλων των ηλικιών, αλλά νέοι, αλλά γεμάτοι πάθος. Τα όρια της αντοχής γράφουν την τελευταία λέξη στην ανοχή.

Το μανιφέστο των πολλών που συντάχθηκε το ξημέρωμα της 18ης Μαΐου στην Puerta del Sol

Οι συγκεντρωμένοι στην Puerta del Sol, με πλήρη συνείδηση ότι αυτή είναι μια δράση εξελισσόμενη και αντίστασης, συμφωνήσαμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:
* Έπειτα από πολλά χρόνια απάθειας, μία ομάδα πολιτών διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικής προέλευσης (σπουδαστές, καθηγητές, βιβλιοθηκάριοι, άνεργοι, εργαζόμενοι…) αγανακτισμένοι από την αποτυχία αντιπροσώπευσης και τις προδοσίες που συμβαίνουν στο όνομα της δημοκρατίας, ενωθήκαμε στην Puerta del Sol επιστρέφοντας στην ιδέα της Πραγματικής Δημοκρατίας.
* Η Πραγματική Δημοκρατία εναντιώνεται στη βαθμιαία απώλεια του κύρους των θεσμών που θέλουν να αντιπροσωπεύουν τους πολίτες, ενώ έχουν μετατραπεί σε παράγοντες διοίκησης και διαχείρισης, στην υπηρεσία των δυνάμεων της διεθνούς οικονομικής ισχύος.
* Η δημοκρατία που προέρχεται από τους διεφθαρμένους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς είναι απλά ένας συνδυασμός άκακων εκλογικών πρακτικών, όπου οι πολίτες έχουν μηδενική συμμετοχή.
* Η αναξιοπιστία της πολιτικής έφερε μαζί της την κατάσχεση των λέξεων από αυτούς που έχουν την εξουσία. Οφείλουμε να επανακτήσουμε τις λέξεις, να τις επανανοηματοδοτήσουμε για να μη μας χειρίζονται με τη γλώσσα και να μην αφηνόμαστε ως πολίτες ανυπεράσπιστοι και ανίκανοι για δράση με συνοχή.
* Τα παραδείγματα χειρισμού και ουσιαστικά κατάσχεσης της γλώσσας είναι πολυάριθμα και αποτελούν εργαλεία ελέγχου και παραπληροφόρησης.
* Η Πραγματική Δημοκρατία σημαίνει να δίνεις τα πραγματικά ονόματα στην αρρωστημένη κατάσταση που ζούμε: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s και η Standard and Poors, το Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα και είναι υποχρέωσή μας να τα κατονομάσουμε.
* Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό διάλογο ικανό να δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό ιστό, τώρα συστηματικά τραυματισμένος για χρόνια από τα ψέματα και τη διαφθορά. Οι πολίτες έχουμε χάσει το σεβασμό μας στα πολιτικά κόμματα της πλειοψηφίας, όμως αυτό δεν ισοδυναμεί με απώλεια της κριτικής μας ικανότητας. Το αντίθετο, δεν φοβόμαστε το πολιτικό. Το να παίρνεις τον λόγο είναι πολιτικό. Το να ψάχνεις εναλλακτικές για τη συμμετοχή του πολίτη είναι πολιτικό. (Σ.σ. Εδώ η λέξη politica μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως το ουσιαστικό πολιτική, όπως και ως το επίθετο πολιτικό. Ο μεταφραστής θεώρησε πιο κοντά στο πνεύμα του κειμένου τη χρήση του επιθέτου).
* Μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτουμε είναι η μεταρρύθμιση του Εκλογικού Νόμου που αποδίδει στη Δημοκρατία την πραγματική της έννοια: μια διακυβέρνηση των πολιτών. Μία συμμετοχική δημοκρατία. Και με τη σειρά του, απαιτούμε έναν κώδικα δεοντολογίας για τους πολιτικούς που θα διασφαλίζει τη σωστή πρακτική τους.
* Υπογραμμίζουμε ότι οι πολίτες που συγκεντρωθήκαμε εδώ αποτελούμε ένα κίνημα που διαπερνά πολλές γενιές, γιατί ανήκουμε σε διαφορετικές γενιές καταδικασμένες σε μια μη ανεκτή απώλεια συμμετοχής στις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την καθημερινή ζωή και το μέλλον μας.
* Δεν καλούμε σε αποχή, απαιτούμε η ψήφος μας να έχει πραγματική επιρροή στη ζωή μας.
Τώρα δεν είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε απλά την πρόσβασή μας σε υποθήκες ή για να διαμαρτυρηθούμε για τις ανεπάρκειες της αγοράς εργασίας. Αυτό είναι ένα συμβάν. Και ως τέτοιο, ένα γεγονός ικανό για να κληροδοτήσει νέα νοήματα στις πράξεις μας και τον λόγο μας. Γεννήθηκε από την οργή. Αλλά η οργή μας είναι φαντασία, δύναμη, εξουσία του πολίτη.

Πίνακας: Πάμπλο Πικάσο, Ειρήνη και ελευθερία.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
708ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -