11.4 C
Athens
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: Πρωτομαγιά με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Την Κυριακή 1η Μαΐου 2022 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει την Άνοιξη με μια μεγάλη γιορτή στο ανθισμένο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, μουσική, χορός, βιβλία, δημιουργική απασχόληση και πρωτομαγιάτικες δραστηριότητες ξεδιπλώνονται σε κάθε γωνιά του Πάρκου και μας προσκαλούν να επιστρέψουμε στους ανοιχτούς χώρους του «Νιάρχος» κλείνοντας το μάτι στο καλοκαίρι.
Όλες οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
***
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
***
Μουσική
Wedding Singers
12.30-14.30, Ξέφωτο
Είσοδος ελεύθερη

Την Πρωτομαγιά, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος πλημμυρίζει μουσική και χαμόγελα και μας προσκαλεί να ζήσουμε όλοι μαζί αξέχαστες ανοιξιάτικες στιγμές, αλλά και μια πρώτη αίσθηση καλοκαιριού.

Στις 12:30, ραντεβού με τους Wedding Singers στο Ξέφωτο, για μια συναυλία με ατμόσφαιρα 90’s, γεμάτη… αστερόσκονη, αγάπη, χιούμορ και χορευτική μουσική. Το συγκρότημα που συνέδεσε το όνομά του με τις εμπνευσμένες διασκευές τραγουδιών που όλοι έχουμε αγαπήσει, φτιάχνει το δικό του μουσικό πρωτομαγιάτικο στεφάνι με ηλεκτρικό ήχο και ανεβασμένη διάθεση.
Το πάρτι ξεκινάει στις 11.00 με ένα χορευτικό DJ set από τον Δημήτρη Λιλή.
Οι Wedding Singers είναι οι Θοδωρής Μαυρογιώργης, Λάμπης Κουντουρόγιαννης, Αλέξης Σταυρόπουλος, Aντώνης Χατζηκωνσταντής και Χρήστος Αλεξάκης.
***
Music by the Canal: Rudy Roots
18.00-20.00, Canal Café
Είσοδος ελεύθερη

Ο ήχος των Rudy Roots είναι μία μίξη hip hop, jazz, αλλά και ελληνικών στοιχείων που στον πυρήνα του διατηρεί τον LA ήχο. Swinging beats, ξεσηκωτικές μελωδίες, bass lines που δονούνται, samples, λούπες και μια φρέσκια προσέγγιση είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το project, που στόχο έχει πάντα να υπηρετεί το πάρτι και τον χορό.
***
Εικαστικά

Takis, Σινιάλα
Κυριακή 1/05 – Δευτέρα 31/10, Μικρή Αγορά
Είσοδος ελεύθερη

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες, υποδέχεται στη Μικρή Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού δύο Σινιάλα του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019).
Τα Σινιάλα, τα οποία ο Takis εμπνεύστηκε κατά την παραμονή του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Calais, είναι η πρώτη σειρά έργων μέσω της οποίας ο καλλιτέχνης περνά από την παραστατική γλυπτική στην αφαιρετική και δημιουργεί τα πρώτα του κινητικά γλυπτά. Πρόκειται για έργα που λαμβάνουν διάφορες μορφές και ποικίλα στοιχεία καθ’ όλη την καλλιτεχνική πορεία του Takis και που τον κατέστησαν γνωστό στην παγκόσμια εικαστική σκηνή. Στην κορυφή των Σινιάλων προβάλλει ένα αντικείμενο – σύμβολο της βιομηχανικής εποχής, η οποία επηρέασε τον Takis σε διάφορες πτυχές της γλυπτικής του.

Τα δύο έργα με τίτλο «Αιολικό (Σινιάλο)» και «Σινιάλο – Βίδα του Αρχιμήδη» αποτελούν εμβληματικά παραδείγματα της γλυπτικής του Takis για τον δημόσιο χώρο. Το «Αιολικό (Σινιάλο)», που κινείται περιστροφικά χάρη στον άνεμο με ρυθμό σχεδόν χορογραφημένο, λικνίζεται και καθιστά ορατή στους επισκέπτες την αόρατη δύναμη του ανέμου. Η «Βίδα του Αρχιμήδη», στοιχείο που δεσπόζει και στα δύο έργα, υποδηλώνει κίνηση, ακόμη και αν το έργο είναι στατικό. Αντλεί έμπνευση από τον περίφημο Κοχλία του Αρχιμήδη, υποδηλώνει μια κίνηση συνεχή και ατέρμονη προς το σύμπαν, προς τις κοσμικές δυνάμεις. Έτσι, λοιπόν, «θεμελιώνεται» ένας τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στον υπαρκτό κόσμο και σε έναν κόσμο αόρατο και άγνωστο προς τον δικό μας.
***
Λέσχη Ανάγνωσης

Φυσικές Ιστορίες: Πρωτομαγιάτικη Λέσχη Ανάγνωσης με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
18.30-20.30, Μεσογειακός Κήπος
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org
Για ενήλικες

Στις 18.30 το «Νιάρχος» υποδέχεται τον συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στον ανοιξιάτικο Μεσογειακό Κήπο για μια εορταστική ξεχωριστή Λέσχη Ανάγνωσης με αφορμή το βιβλίο του, Φυσικές Ιστορίες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα και να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Έντεκα ιστορίες. Έντεκα ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Ο τίτλος μπορεί να μοιάζει ειρωνικός μιας και όλες τους είναι ιστορίες ασυνήθιστες, ακραίες, δύσκολα πιστευτές, κατά μια έννοια δηλαδή, αφύσικες. Ταυτόχρονα όμως είναι και κυριολεκτικός, καθώς όλες τους έχουν να κάνουν με τη δύναμη της Φύσης έτσι όπως αυτή φανερώνεται στα ζώα, τα φυτά, την ανθρώπινη διάνοια, ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα. Μια δύναμη που αποδεικνύεται ανίκητη και ακατάβλητη, ο άνθρωπος ωστόσο δεν παύει ποτέ να επιδιώκει μια αναμέτρηση μαζί της. Με την έκβαση πάντα προδιαγεγραμμένη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης γεννήθηκε στις Σέρρες, στις 4 Ιουλίου του 1967. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Από την πεζογραφική του παραγωγή κυκλοφορούν τα βιβλία: «Οι τέσσερις τοίχοι», «Ο φιλοξενούμενος», «Φυσικές Ιστορίες», «Ύπνος», «Το ελάχιστο ίχνος», όλα από τις Εκδόσεις «Το Ροδακιό». Μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε αρκετές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γεωργιανά και τουρκικά). Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: «Μεταμφίεση», «Λάσπη», «Λα Πουπέ», «Αέρας», «Στην Οθόνη Φως», «Τον Άυλο Εσένα», «Κέικ», «Πεταλούδα σε Πηγάδι», «Στον Παράδεισο», τα οποία έχουν παρασταθεί σε πολλές σκηνές. Επίσης «Το σπίτι με τα Φίδια» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2021 στη Μικρή Επίδαυρο. Τέλος, έπειτα από παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έχει συγγράψει λιμπρέτο για τρεις σύγχρονες όπερες. Έχει διδάξει θεατρική γραφή σε εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου, των εκδόσεων «Πατάκης», του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το 2019 μαζί με τον Θανάση Τριαρίδη και τον Δημήτρη Τάρλοου ξεκίνησαν τη Σχολή Πυροδότησης θεατρικής γραφής του θεάτρου «Πορεία».
***
Εργαστήρια για παιδιά

Εργαστήριο κεραμικής: Πρωτομαγιάτικα στεφάνια από πηλό
11.00-12.30 & 13.00-14.30, Μεσογειακός Κήπος
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org
Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4 έως 12 χρονών
Την Πρωτομαγιά, η ομάδα Terratakia επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ και καλεί γονείς και παιδιά να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο την τέχνη της κεραμικής και τα παραδοσιακά έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν και θα διακοσμήσουν το δικό τους μαγιάτικο στεφάνι από πηλό. Θα δουλέψουν με την τεχνική του φύλλου και της πηλοπλαστικής. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με κορδέλες και λουλούδια με αναφορά στο παραδοσιακό έθιμο του μαγιόξυλου.
Τα κεραμικά που θα κατασκευαστούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα ψηθούν και θα εφυαλωθούν. Θα παραδοθούν μετά από 10 μέρες στο ΚΠΙΣΝ, από όπου οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να τα παραλάβουν.
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ομάδα Terratakia
***

Δράση για παιδιά: Τα Λουλούδια του Μάη
10.30-12.00 & 12.30-14.00, Νότια Μονοπάτια
Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Για παιδιά 6 έως 10 ετών

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει στη φύση αυτήν την εποχή. Παρατηρούν την άνθιση των φυτών του κήπου και τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνεργάζονται με τα έντομα-επικονιαστές. Με ειδικά σχεδιασμένα κινητικά και αισθητηριακά παιχνίδια, τα παιδιά αντιλαμβάνονται την σημασία της επικονίασης, καθώς και το τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε αυτό το έργο της φύσης.
Κατασκευάζουν επίσης πρωτότυπα άνθη και έντομα από χαρτί και ανακυκλώσιμα υλικά για να στολίσουν το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι.
Στα παιδαγωγικά εργαστήρια της Παρέας του Δάσους, με περιβαλλοντικά, κινητικά και αισθητηριακά παιχνίδια και δραστηριότητες, ακολουθώντας τα ερεθίσματα του φυσικού περιβάλλοντος και τις εποχές του χρόνου, μικροί και μεγάλοι παίζουν, εξερευνούν, ανακαλύπτουν και μαθαίνουν βιωματικά για τη φύση και τα θαύματά της, αναπτύσσοντας φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση.
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Παρέα του Δάσους
***
Αθλητισμός και Ευεξία

Καγιάκ στο Κανάλι

17.00-19.00, Κανάλι (από την πλευρά του Κέντρου Επισκεπτών)
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org
Για ενήλικες και παιδιά 8 ετών και άνω. Για συμμετοχή παιδιών κάτω των 15 ετών, είναι απαραίτητη η συμμετοχή ενήλικα.
Η δραστηριότητα στοχεύει στη γνωριμία με το Καγιάκ, ενώ συγχρόνως αποτελεί μια διαφορετική, κωπηλατική ξενάγηση στο «Νιάρχος».
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -