Το «φιλέτο» του ελεφαντόδοντου βρίσκεται στη μέση του χαυλιόδοντα, εκεί που είναι σκληρός και αψεγάδιαστος. Οι λαθροκυνηγοί σφάζουν πρώτα τους μεγαλύτερους ελέφαντες – συχνά τις μάνες -, αφήνοντας τα μωρά απροστάτευτα.
Και το χειρότερο; Τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες κατακρεουργούνται μ’ αυτό τον τρόπο, το εμπόριο ελεφαντόδοντου συνεχίζει να ανθεί στην Ιαπωνία με τις πλάτες της κυβέρνησης.
Αλλά η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2020 και στοχεύει να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες! Αυτή είναι η ευκαιρία μας: Πολλοί από εμάς ζούμε σε χώρες απ’ τις οποίες η Ιαπωνία ελπίζει να ελκύσει τουρίστες. Αν εκατομμύρια κόσμος υπογράψουμε τώρα, και βάλουμε μπρος μια παγκόσμια ενημερωτική καμπάνια για να ξεσκεπάσουμε το μακάβριο μυστικό της Ιαπωνίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούμε να την πιέσουμε να απαγορέψει αυτό το αρρωστημένο εμπόριο!
- Υπογράψτε σήμερα για να μπει λουκέτο σε μια απ’ τις μεγαλύτερες αγορές ελεφαντόδοντου που έχουν απομείνει στον κόσμο.
Προς τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, την κυβερνήτη Γιουρίκο Κόικε και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας:
Σας καλούμε να βάλετε τέλος στο ιαπωνικό εμπόριο ελεφαντόδοντου και να στηρίξετε τις προσπάθειες για την παγκόσμια απαγόρευσή του. Καθώς ετοιμάζεστε να καλωσορίσετε ολόκληρο τον κόσμο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020, η Ιαπωνία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αφήσει μια παρακαταθήκη για τον πλανήτη και να προστατέψει τους ελέφαντες που οδηγούνται στην εξαφάνιση.
Κοντεύουμε να αφανίσουμε τους ελέφαντες απ’ τον πλανήτη Γη. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που κάποιοι γεννιούνται πλέον χωρίς χαυλιόδοντες – μια συγκλονιστική εξέλιξη του είδους στην ύστατη προσπάθειά του για επιβίωση.
Όμως για πρώτη φορά, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελεφαντόδοντου, ανακοίνωσε ότι θα το απαγορεύσει. Αν τώρα αρκετοί από εμάς το απαιτήσουμε, μπορούμε να πιέσουμε την Ευρώπη, το μεγαλύτερο εξαγωγέα ελεφαντόδοντου στον κόσμο, να κάνει το ίδιο!
***
Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και με τη λαθροθηρία του ρινόκερου. Τα κέρατα ρινόκερου πωλούνται κυρίως στην Κίνα και το Βιετνάμ, όπου έχουν μεγαλύτερη αξία από το χρυσό.
Πάντως ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα προστασίας των ελεφάντων. Η Ουγκάντα για παράδειγμα έχει αναδειχθεί ως ένα πρότυπο για την πολιτική της προστασίας που ακολουθεί. Η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει. Σήμερα, ο αριθμός των ελεφάντων σε αυτήν την αφρικανική χώρα ανέρχεται σε περισσότερους από 5.000 ελέφαντες, έχοντας αυξηθεί από το χαμηλό των 700 έως 800 στη δεκαετία του 1980.
Η ιστορία επιτυχίας της Ουγκάντα έρχεται σε αντίθεση με την αξιοθρήνητη πραγματικότητα της γειτονικής Τανζανίας η οποία μια κορυφαία στη διακίνηση του παράνομου ελεφαντόδοντου. Ο πληθυσμός ελεφάντων εξαιτίας της λαθροθηρίας έχει μειωθεί δραματικά -περισσότερο από 60 %- κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα, υπάρχει άμεση σχέση των κινεζικών εγκληματικών συμμοριών με διεφθαρμένους αξιωματούχους της Τανζανίας σε αυτό το παράνομο εμπόριο.
“Η διακίνηση από τα λιμάνια του Νταρ ελ Σαλάμ και Μομπάσα είναι πολύ υψηλή. Πριν από 20 χρόνια υπήρχαν μόνο λίγα λιμάνια μέσω των οποίων γίνονταν διακίνηση άγριων ζώων. Τώρα, υπάρχουν πλέον χιλιάδες” δήλωσε ο Michael Keigwin του Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Ουγκάντα.
***
Εν τω μεταξύ, παρότι τελεί σε ισχύ αυστηρή απαγόρευσή της, η παράνομη εμπορία ελεφαντόδοντου ευδοκιμεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πολλοί έμποροι αξιοποιούν ένα παραθυράκι που επιτρέπει τις μεταπωλήσεις αυτού του υλικού αν είχε αποκτηθεί πολύ παλαιότερα, αποκάλυψε μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που υποστηρίχθηκε από μια ΜΚΟ.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει να πωλείται ελεύθερα ελεφαντόδοντο στην περίπτωση που είχε αποκτηθεί πριν από το 1947. Το υλικό ή τα προϊόντα από φίλντισι που αποκτήθηκαν από το 1947 μέχρι το 1990 μπορούν να πωλούνται μόνο αν συνοδεύονται από κυβερνητικά πιστοποιητικά. Η πώληση ελεφαντόδοντου που αποκτήθηκε μετά την παγκόσμια απαγόρευση της διακίνησής του είναι παράνομη.
Ωστόσο, η οργάνωση Avaaz μπόρεσε να αγοράσει πάνω από 100 κομμάτια ή αντικείμενα από ελεφαντόδοντο σε 10 χώρες της ΕΕ, τα οποία κατόπιν υποβλήθηκαν σε ραδιοχρονολόγηση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το 75% του υλικού χρονολογείται πριν από το 1947, αλλά το 20% είναι ελεφαντόδοντο που αποκτήθηκε μετά το 1989.
Πολλοί έμποροι αξιοποιούν τη διάταξη που επιτρέπει τις ελεύθερες αγοραπωλησίες παλαιού ελεφαντόδοντου για να αποκτούν ή να πωλούν νεότερο, τροφοδοτώντας την αγορά και δημιουργώντας κίνητρο για να φονεύονται ελέφαντες ώστε να τους αποσπώνται οι χαυλιόδοντες, τόνισε η Avaaz.
Μολονότι η ΕΕ απαγόρευσε τις εξαγωγές ακατέργαστου ελεφαντόδοντου το 2017, οι εγχώριες αγοραπωλησίες -που έχουν τεθεί εκτός νόμου στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ- επιτρέπονται στην Ευρώπη.
Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση να απαγορευτεί τελείως κάθε αγοραπωλησία ελεφαντόδοντου εντός των χωρών – μελών.
«Ελεφαντόδοντο που έχει αποκτηθεί παράνομα, από λαθροθήρες, συχνά φθάνει στη νόμιμη αγορά, μετατρέποντας τους ελέφαντες σε πολύ προσοδοφόρο στόχο για τους λαθροθήρες», τόνισε το ΕΚ σε ανακοίνωσή του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι η καταπολέμηση της λαθροθηρίας και της διακίνησης ελεφαντόδοντου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου δράσης της ΕΕ εναντίον της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών και ότι μελετά το τρέχον διάστημα τα επόμενα βήματα.
- Πηγές: Premium.paratiritis.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ