12.9 C
Athens
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022
 

Polaroid – Ποιήματα Χαϊκού. Ο Παρασκευάς Καρασούλος παρουσιάζει τη νέα του συλλογή στην Οικία Κατακουζηνού

 

Είμαστε χώρες
που αλλάζουν σύνορα
χωρίς πολέμους

Π. Καρασούλος, Polaroid

∼•∼

Η Οικία Κατακουζηνού και η Μικρή Άρκτος προσκαλούν το αναγνωστικό κοινό στην παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του Παρασκευά Καρασούλου “Polaroid – Ποιήματα Χαϊκού”, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, στις 19.30.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο ποιητής-στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος.

  • Είσοδος αυστηρά μόνο με κρατήσεις λόγω περιορισμένης χωρητικότητας της Οικίας, στα τηλέφωνα: 210 7610 616, 6985 933 290
  • Δεν γίνονται κρατήσεις με mail

Οικία Κατακουζηνού
Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4
Πλατεία Συντάγματος
(5ος όροφος)

∼•∼

Το χαϊκού, η πιο σύντομη, ζώσα μορφή ποίησης στον κόσμο, έλκει την καταγωγή της από την Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Ποιητική φόρμα που αποτελείται από ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών ανά στίχο, έγινε γνωστή για την αυστηρή οικονομία και την πυκνότητα λόγου που προϋποθέτει, προκειμένου να διατυπωθεί
η ποιητική πρόθεση που ο ποιητής επιθυμεί να διατηρήσει στις συνειδήσεις των αναγνωστών του.
Προερχόμενος από το τραγούδι, επίσης στιχουργική δημιουργία με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και οικονομία, ο Παρασκευάς Καρασούλος, επανέρχεται επιμένοντας στην ποίηση των χαϊκού
μετά τη συλλογή Σημεία Στίξης που κυκλοφόρησε το 2001, με μια νέα ποιητική συλλογή με τίτλο Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού.

«Μαθαίνοντας γι’ αυτό “το λίγο που το καθιστά περισσότερο”, όπως έλεγε ο Robert Browning, μαθαίνεις να αυτοπεριορίζεις αλλά και να επανακτάς με τον δικό σου τρόπο την ελευθερία του λόγου σου και το δικό σου όριο μέσα σ’ αυτήν».

Η επιλογή της φόρμας του χαϊκού, είναι επιλογή αισθητική, ιδεολογική και πολιτική για τον ίδιο, σε μια περίοδο Κρίσης και της ποιητικής έκφρασης.

Τη συλλογή Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού συναποτελούν τρεις ενότητες ποιητικές (Εκποίηση, Polaroid και Ίμερος) με συνολικά 71 ποιήματα χαϊκού, διαρθρωμένα σε τρεις διακριτές θεματικές, που προσπαθούν να πειθαρχήσουν μέσα στο αυστηρό πλαίσιο του ποιήματος χαϊκού, εξαντλώντας κάθε υπαρκτό περιθώριο που τους δίνει ο κανόνας της φόρμας.
Έτσι ο τίτλος π.χ. ενός ποιήματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ποιητικής σύλληψης, η συνέχεια ανάμεσα στα διαφορετικά ποιήματα ορίζει τη δραματουργική εξέλιξη μιας ενότητας, ενώ τα σημεία στίξης δημιουργούν εντάσεις και υποδεικνύουν προτάσεις ρόλων.
Στην «Εκποίηση» παρακολουθούμε τη γέννηση έως και την έκπτωση δύο παράλληλων ζωών, στην ενότητα «Polaroid» αποτυπώνονται στιγμές και εντυπώσεις από διαφορετικούς κόσμους ανθρώπων και στον «Ίμερο», τρίτη και τελευταία ενότητα που καταλήγει τη συλλογή, τη διαδρομή του ερωτικού πόθου ανάμεσα σε δύο εραστές.

Τη συλλογή Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού κοσμούν 5 φωτογραφίες της Λίλας Σωτηρίου, που αποτελούν ποιητικές εικόνες – σχόλια των στίχων.
Τον σχεδιασμό της έκδοσης είχε ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

  • O Παρασκευάς Καρασούλος είναι στιχουργός, ποιητής και εκδότης της καλλιτεχνικής εταιρείας Μικρή Άρκτος. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές
    όπως τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Μάριο Φραγκούλη, τη Μαρία Δημητριάδη, τον Στέφανο Κορκολή, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Νίκο Κυπουργό, τον Θοδωρή Οικονόμου, τον Παντελή Θεοχαρίδη και πολλούς άλλους.

Από το “Μαγικό κλειδί” (την πρώτη δισκογραφική παρουσία του Παρασκευά Καρασούλου το 1987, με συνεργάτες τον Στέφανο Κορκολή και τη Μαρία Δημητριάδη) έως το “Αλλιώς” (την πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με τη Δήμητρα Γαλάνη το 2014), μεσολάβησαν χρόνια γεμάτα τραγούδια που συντρόφευσαν και συγκίνησαν χιλιάδες ανθρώπους.

Ποιος δεν τραγούδησε τη “Μικρή πατρίδα”, “Τον εαυτό του παιδί”, το “Αν”, το “Δυο μέρες μόνο”, το “Εφτά ζωές” και πάρα πολλά άλλα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του, τραγούδια
που κατάφεραν να αντέξουν στον χρόνο χωρίς να φθαρούν στο ελάχιστο.

Η παρουσία του στην ποίηση είναι εξίσου σημαντική δίνοντας έμφαση στην ποίηση των Χαϊκού. Η πρώτη του ποιητική συλλογή “Η στίξη των ημερών” που κυκλοφόρησε το 2001 διαδέχθηκε η νέα ποιητική συλλογή με τίτλο “Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού” που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2018.

Παράλληλα με την ιδιότητα του εκδότη της Μικρής Άρκτου έχει επιμεληθεί δοκίμια και ποιητικές συλλογές.
Επιπλέον μετά από 4 ακροάσεις νέων δημιουργών και ερμηνευτών έχει διαμορφώσει το μουσικό σκηνικό του ελληνικού τραγουδιού.

Νατάσσα Μποφίλιου, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Θέμης Καραμουρατίδης, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ζαχαρίας Καρούνης, Δημήτρης Μαραμής, Μαρία Παπαγεωργίου
αλλά και οι νεότεροι αδελφοί Καλογεράκη, Δήμητρα Σελεμίδου, Σπύρος Παρασκευάκος, Πολυξένη Καράκογλου, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που ο Παρασκευάς Καρασούλος με την ομάδα της Μικρής Άρκτου πρότειναν στο κοινό.

Πάνω από τριάντα χρόνια ο Παρασκευάς Καρασούλος πιστός λάτρης της τέχνης, είτε της ποίησης, είτε της μουσικής, προσφέρει με τις επιλογές και με τις δημιουργίες του μια καλλιτεχνική όαση, τόσο επίκαιρη όσο και διαχρονική.

∼•∼

Μωρό μύριζε
πεύκο. Θα γίνω δάσος
έλεγε μετά.
[Από την έκδοση]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art