24.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πέτρος Α. Δήμας (1917-2005) – Παιδικό

Η παιδιάτικη ψυχή μου, που αγαπούσε τα λουλούδια
Κι ήταν πάντα χαρωπή,
Που με τ’ όνειρο πετούσε, σαν τ’ αμέριμνα αγγελούδια,
Και μιλούσε στη σιωπή`

Η παιδιάτικη ψυχή μου δεν γνωρίζω τι έχει πάθει,
Πού έχει πάει, και δεν μιλά.
Μάταια, Θε μου, τη γυρεύω στα θολά, πικρά μου βάθη,
Και στα ρόδα τ’ απαλά.

Κι όμως κάποτε μαντεύω πού πηγαίνουν, τι παθαίνουν
Οι παιδιάτικες ψυχές:
Οι κακοί θα τις πληγώνουν κι έτσι αμίλητες πεθαίνουν,
Όπως ήρθαν, μοναχές.

Κι αν καμιά φορά γλιτώνουν, καθώς είναι φοβισμένες,
Θα κρυφτούν, σε μια γωνιά,
Μες στην άχαρη ύπαρξή μας` ή παλνιούνται απελπισμένες,
Στη μεγάλη παγωνιά.

***

 

 

Ο Πέτρος Δήμας (1917–2005) ήταν Έλληνας πεζογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1917 στο Αγρίνιο και η καταγωγή του ήταν από τη Βόρεια Ήπειρο. Στο Αγρίνιο πέρασε τα πρώτα του χρόνια και ολοκλήρωσε τη φοίτηση του Γυμνασίου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωσή των σπουδών του επέστρεψε στο Αγρίνιο όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης. Πέθανε το 2005 στη γενέτειρά του.

Συγγραφικό έργο

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 1936 ως φοιτητής, δημοσιεύοντας στίχους του στο περιοδικό Εβδομάς, και αργότερα και σε άλλα περιοδικά της Αθήνας, όπως τα Νεοελληνικά Γράμματα, η Νεοελληνική Λογοτεχνία, τα Καλλιτεχνικά Νέα, η Νεανική Φωνή και η Ποιητική Τέχνη. Η πρώτη και μοναδική του συλλογή διηγημάτων, με τίτλο Στη βορινή πλευρά της Κυραβγένας, εκδόθηκε το 1940, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τη μετάφραση λογοτεχνικών έργων. Συγκαταλέγεται στους ποιητές του Μεσοπολέμου, με σημαντικές επιρροές από τον νεοσυμβολισμό και τον νεορομαντισμό. Στα έργα του περιλαμβάνονται τα εξής:

Ποίηση

Δέκα μικρά ποιήματα, 1944

Πεζογραφία

Στη βορινή πλευρά της Κυραβγένας, 1940

Μεταφράσεις

Ποιήματα του Φρανσίς Ζαμ, 1957
Παλιά χαρτιά, 1959

***

 

 

Όπως γράφει ο Φ. Στεργίου στο βιβλίο του «Πρόσωπα της Λογοτεχνίας μας» έκδοση 1979: «…Η ποίηση του Π.Δ. είναι βαθύτατα λυρική στην ουσία της και διαποτίζεται από τη νοσταλγία. Είναι μια αγιάτρευτη νοσταλγία της κατατρύφερης ηλικίας, που διαμόρφωσε μια ιδιοσυγκρασία ρεμβώδη, φιλομοναστική, σαρκαστική και πεσιμιστική. Εκείνο που χαρακτηρίζει την ποίησή του είναι η καθαρή και πυκνή ποιητική έκφραση, η οποία πετυχαίνεται με την άγρυπνη φροντίδα της λέξης και την υψηλή συνείδηση της ποιότητας του λόγου, πράγματα που του εξασφαλίζουν μια άρτια τεχνική. Ποιητής που περιορίζεται στη βίωση μια ατομικής εμπειρίας ο Δήμας, διακρίνεται για τη γνησιότητα της φωνής του, την ευγένεια των αισθημάτων και τη λυρική συντομία. Αποφεύγει του άνοστους λυρικούς γλυκασμούς και με τη μουσική, αλλά και την πλαστική αίσθηση της γλώσσας, με καθαρές και υποβλητικές εικόνες, αισθητοποιεί τα σαλέματα της ψυχής του δημιουργώντας ό,τι απλά ονομάζουμε ποίηση…».

– Εικόνα: Girl Writing – Henriette Browne

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -