Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]
Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014. Τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο με τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Η παράσταση έχει τελειώσει και κατευθυνόμαστε προς τα παρασκήνια. Μια εβδομάδα πριν, στις «Βάκχες» του Ευριπίδη, η διοίκηση του Φεστιβάλ δεν επέτρεπε την πρόσβαση στα παρασκήνια από το γνωστό δρόμο, ούτε την άνοδο στα καμαρίνια. Το είχαν ζητήσει, μας είπε ο κ. Γιώργος Λούκος, οι ηθοποιοί οπότε το σεβαστήκαμε. Ευτυχώς δεν ζήτησαν το ίδιο και οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και έτσι μπορέσαμε να πάμε χωρίς κανένα πρόβλημα για να τους συγχαρούμε. Στην αρχή της σκάλας που οδηγεί στα καμαρίνια, βρισκόταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Βούρος. Του έδωσα τα συγχαρητήριά μου υπενθυμίζοντας πως ήταν η πιο ακριβή παράσταση του Φεστιβάλ, μιας και το εισιτήριο ήταν 50 ευρώ.
– Μα, μπορούσατε να πάρετε και με 20 ευρώ, μου ανταπάντησε.
– Ναι, εγώ όμως ήθελα να είμαι και στο κάτω διάζωμα, και στο κέντρο, και στις πρώτες σειρές. Οπότε τα 50 ευρώ ήταν πολλά, αν τα συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού.
– Ξέρετε όμως -μου λέει- πως φέτος κόψαμε 160.000 χιλιάδες εισιτήρια σε όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ, επομένως ο μέσος όρος της τιμής κάθε εισιτηρίου είναι 9, 70 ευρώ. Πόσο πιο κάτω να πάμε;
– Κύριε Βούρο, όταν πάω να βγάλω εισιτήριο για την Επίδαυρο δεν παίρνω και τον λογιστή μαζί μου για να κάνει υπολογισμούς. Τα 50 ευρώ είναι απαράδεκτα για Κρατικό Θέατρο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
– Αν δεν βάζαμε αυτό το εισιτήριο -συνεχίζει- τον Σεπτέμβριο θα με βάζανε φυλακή, όπως έγινε και πριν από δύο μήνες. Θα το θυμάστε, φαντάζομαι…
– Ασφαλώς και το θυμάμαι. Όμως αυτός είναι ο ρόλος σας. Να προσφέρετε πολιτισμό και όχι να πληρώνουν τα σπασμένα οι θεατές.
– Αυτά να τα πείτε στο υπουργείο Πολιτισμού.
– Εσείς να τα πείτε. Εσείς να διεκδικήσετε. Εσείς να απαιτήσετε. Είναι υποχρέωσή σας. Κάντε το και θα σας συμπαρασταθούμε…
Κάπως έτσι ήρεμα τέλειωσε η συζήτησή μας με τον κ. Βούρο, σε απόλυτα πολιτισμένο κλίμα και χωρίς ένταση. Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή δεν είχα δει ακόμη το 96 σελίδων πρόγραμμα για τους «Πέρσες». Στο πρόγραμμα αυτό, προφανώς από αβλεψία (η πιο επιεικής έκφραση) σε δύο φωτογραφικά – «σαλόνια» έχουν «αποκεφαλιστεί» 2, 5 + 0, 5 ηθοποιοί (!) Μάλιστα στο πρώτο σαλόνι κόπηκε ο μισός Γιάννης Φέρτης. Τι κρίμα… Ασφαλώς ένα «δεν πειράζει» είναι αναμενόμενο κατόπιν εορτής. Παραμένει όμως το πρόγραμμα ως ντοκουμέντο αδιαφορίας για την προσφορά των ηθοποιών. Αυτή η λεπτομέρεια είναι αρκετή για να στοιχειοθετήσει μια κάποια έλλειψη σεβασμού.
Βέβαια το κακό με αυτή την παράσταση είχε ξεκινήσει από το ίδιο το Φεστιβάλ το οποίο στην επίσημη ιστοσελίδα του ανέφερε μόνο τέσσερα ονόματα ηθοποιών για τους «Πέρσες», ενώ τους υπόλοιπους δεκαεπτά και τον έναν μουσικό επί σκηνής, τους είχε παραλείψει τοποθετώντας τους μέσα στα δύο γράμματα, δηλαδή “κ.α.”. Εδώ κι αν είναι αβλεψία (και πάλι η πιο επιεικής έκφραση).
Σχετικό κείμενο για την αβλεψία δημοσιεύθηκε την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 με τον τίτλο: Κάθε “Πέρσες” και καλύτερα. Το ΚΘΒΕ πάει στην Επίδαυρο μόνο με… πέντε ηθοποιούς. https://www.catisart.gr/index.php/memorycards/2332-perses.html
Με αυτή την «γκρίνια» ολοκληρώνεται και το φετινό Φεστιβάλ με το οποίο ανεπίσημα συμπληρώθηκαν τα πρώτα 60 χρόνια του θεσμού. Επισήμως η Επίδαυρος ξεκίνησε το 1955 οπότε του χρόνου ίσως εορταστούν τα 60χρονα.
* Στις φωτογραφίες: Άποψη του θεάτρου αρκετά πριν αρχίσει η παράσταση και τα δύο «σαλόνια» του προγράμματος με τους… αποκεφαλισμένους ηθοποιούς. Να σημειώσω εδώ ότι δεν πρόκειται για κακή εκτύπωση…