23.3 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Performative ανάγνωση του Αίαντα του Σοφοκλή στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη

Performative ανάγνωση του Αίαντα του Σοφοκλή στον Αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, με τη συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας και του Οικοτροφείου Νέας Φιλαδέλφειας της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, όπως και μελών του προσωπικού του, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ηθοποιών.

H performative ανάγνωση θα παρουσιαστεί την Τέταρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 18:45. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης της Αθήνας.

 

 

Το γενικό concept

Το συγκεκριμένο συμβάν εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου είδους έργων, που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και αφορούν τη δημόσια παρουσία αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων (φυλακισμένοι, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μετανάστες και πρόσφυγες, Ρομά, LGBTQ+ Κοινότητα, κ.ά.), παραδειγματικά για κάθε τύπου αποκλεισμό της καθημερινής ζωής, στο πλαίσιο του μετανεωτερικού κόσμου μας. Ο στόχος μιας τέτοιας δημόσιας παρουσίας δεν είναι ούτε να διδάξει, ούτε να θεραπεύσει, ούτε να δημιουργήσει μια νέα ηγεμονία, αλλά αποβλέπει στην αμοιβαία κατανόηση του εν γένει Άλλου. Για αυτό το σκοπό, προτείνεται ένα
είδος Ποιητικής διαδικασίας, ένα πεδίο παραγωγής έργου Τέχνης.

Το concept του έργου

Μια από τις σημασίες που προτείνεται στο κείμενο του Αίαντα, καταγωγικά, είναι η παρουσία της «τρέλας», ως στοιχείο της διάσωσης της κοινότητας (Αχαιοί) και συγχρόνως η απουσία της, ως στοιχείο της καταστροφής του εαυτού (Αίαντας). Επιπλέον ο ίδιος ο τόπος του Αριστοτελικού Λυκείου, μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνον ως ο τόπος διδασκαλίας της σχέσης λόγου – μη λόγου (με τη διπλή σημασία της έννοιας του λόγου, ως λόγος και λογική), αλλά και της «τρέλας» ως επιτελεστικής διαδικασίας παραγωγής έργων Τέχνης (εὐφυοῦς ἡ ποιητική ἐστιν ἢ μανικοῦ, Αριστοτέλης, Περί Ποιητικής (1455a-1455b).

Η δομική συνύπαρξη αυτών των ετερογενών στοιχειών, μπορεί να συγκροτήσει ένα είδος performative δομής. Μια performative δομή, που μπορεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης με τον εν γένει Άλλον, με μη ιεραρχικό και μη αφομοιωτικό τρόπο. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παραγωγής ενός
έργου τέχνης. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, η performative ανάγνωση του Αίαντα μπορεί να αποτελέσει, ένα είδος έργου Τέχνης, εντός του οποίου η ίδια η “τρέλα”, λογικά και συν-αισθηματικά, μπορεί να συγκροτήσει, μια αποδεκτή ταυτότητα, από Ηθική και Αισθητική άποψη. Μια τέτοια ταυτότητα του έργου έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει, έστω και προσωρινά, ένα νέο γένος κανονικότητας έργου ως συμβάν της αλήθειας.

Συντελεστές

Concept, κείμενα και διαδικασίες επιτέλεσης: Φίλιππος Ωραιόπουλος
Δραματουργία, Σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου
Ηθοποιός: Κλέα Σαμαντά
Αναγνώστες: Λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας και του Οικοτροφείου Νέας Φιλαδέλφειας, της ΑμΚΕ “ΙΑΣΙΣ”
Γενικός συντονισμός για το Κέντρο Ημέρας και το Οικοτροφείο Φιλαδέλφειας της ΑμΚΕ
“ΙΑΣΙΣ”: Αντώνης Μπέρτος και Άκης Δημόπουλος
Παραγωγή: TooFarEast Productions – Νίκος Μαυράκης
Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης της Αθήνας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Για τη σίγουρη είσοδό σας στον αρχαιολογικό χώρο, παρακαλούμε να κάνετε κράτηση στην
παρακάτω διεύθυνση: https://forms.gle/BiA31X1BzoTgjJvf6
Η είσοδος του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο είναι ελεύθερη και γίνεται από την οδό Ρηγίλλης (αριθμός 11).
Στάση μετρό: Ευαγγελισμός

  • Τέταρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 – ώρα 18:45
    Είσοδος ελεύθερη

– Το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού με τον τίτλο:
Πολιτιστικές συναντήσεις: κείμενα, χώροι, άνθρωποι. Επιτελεστικές αναγνώσεις θεατρικών κειμένων σε αρχαιολογικούς χώρους και με τη συμμετοχή κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, όπως έχουν προταθεί από το Άτυπο Στούντιο νεοΠοιητικής: 1. Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης + Δενδροπόταμος, Βάκχες, Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου [28/9/18 + 22/5/19], 2. Ρωμαϊκή Αγορά Αθήνας, Μήδεια-Φόνισσα, LGBTQ +, Drag Show [10/5/19]), 3. Λύκειο Αριστοτέλη, Αίαντας, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας [11//9/19], 4. Αρχαιολογικός χώρος Δήλου, Πέρσες [22/9/19], Μετανάστες-Πρόσφυγες.

Επίσης, ήδη έχει υλοποιηθεί στο ίδιο concept η performative ανάγνωση του Προμηθέα Δεσμώτη στη Ρωμαϊκή Αγορά Δελφών + Φυλακές Άμφισσας, με τη συμμετοχή του Θεσμού των Φυλακών Άμφισσας [25/9/17 + 15/10/17].

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -