11.3 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Πέντε δωμάτια: Στο ΕΜΣΤ μια ονειρική διαδικτυακή περιπλάνηση από την Αργυρώ Χιώτη και τους Vasistas

H performance “No man is an island entire of itself” | Πέντε δωμάτια | Μία περιπλάνηση, η νέα πρόταση της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας VASISTAS, θα παρουσιαστεί σε δύο μορφές στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Η πρώτη εκδοχή θα παρουσιαστεί διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου στις 22, 23 και 24 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020. Μια ζωντανή παράσταση, μια αχαρτογράφητη θεατρική εμπειρία που αντλεί υλικά από τον ψηφιακό κόσμο, με τους ιδιαίτερους κανόνες και την ανοίκεια εμπειρία «σκηνής» και αφήγησης που αυτός δημιουργεί.

 

 

Η δεύτερη εκδοχή ως live art έργο με παρόντα τα σώματα των ερμηνευτών, θα φιλοξενηθεί στα τέλη Ιουνίου στον φυσικό του πλέον χώρο, στο κτήριο του μουσείου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ως μια από τις πρώτες δράσεις της πολυαναμενόμενης επανεκκίνησής του.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas ξεκίνησαν να δουλεύουν μια καινούργια παράσταση για την απομόνωση και την εσωτερική περιπλάνηση, μέχρι που η πραγματικότητα της πανδημίας επιβεβαίωσε πως η τέχνη μιμείται τη ζωή πολλές φορές με τον πλέον τραγελαφικό τρόπο. Συνεχίζοντας εξ αποστάσεως τις πρόβες, η ομάδα προχώρησε κι ολοκλήρωσε το έργο, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε δύο εκδοχές: την ψηφιακή και τη ζωντανή παράσταση.

 

 

Πρόκειται για το «No man is an island entire of itself» (Μτφρ: “Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος ένα ολόκληρο νησί”), το οποίο έρχεται αρχικά στις οθόνες μας στις 22, 23 και 24 Μαΐου (μέσω της ιστοσελίδας του ΕΜΣΤ στις 9 μ.μ., εισιτήριο: € 6), επ’ αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. «Δεν θεωρούμε ότι η ψηφιακή παράσταση μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το ζωντανό θέαμα με την άμεση επικοινωνία ηθοποιών και θεατών, μπορεί όμως να προτείνει μια άλλη ξεχωριστή παραστασιακή εμπειρία», αναφέρει το σκηνοθετικό σημείωμα.

Στη διαδικτυακή εκδοχή, πέντε ηθοποιοί –καθένας στο χώρο του– αναμένουν στην πλατφόρμα, καθώς οι θεατές (καθοδηγούμενοι από μια φωνή) ξεκινούν τη νοερή τους περιήγηση στα παράδοξα ονειρικά δωμάτια και τους κατοίκους τους.

«Χτίσαμε ένα έργο – περιπλάνηση που λειτουργεί ως προσωπική διαλογιστική διαδρομή», εξηγεί η Αργυρώ Χιώτη, «ένα τραγούδι που οδηγεί σε μια νοερή διαφυγή και επανασύνδεση έξω από τα όρια του φυσικού περιορισμού».

 

 

Έντονα οπτικοακουστικά εφέ, υποβλητικά παιχνίδια φωτισμού, ποιητικός λόγος με πολλές λογοτεχνικές αναφορές και κείμενα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου διαμορφώνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο την παράλληλη πραγματικότητα του «No man is an island entire of itself».

Σε δεύτερο χρόνο κι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, η ζωντανή παράσταση δρομολογείται για τα τέλη Ιουνίου, στο φυσικό του χώρο, στο κτήριο του μουσείου.

 

 

*Ο τίτλος προέρχεται από το ποίημα του John DonneMeditation XVII, 1624

Σκηνοθετικό σημείωμα

“Τον περασμένο Μάρτιο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε μια καινούργια παράσταση για την απομόνωση και τη ζωή σε έναν ενδόμυχο κόσμο. Μια βιωματική εγκατάσταση-performance για ολιγάριθμους κάθε φορά θεατές, σε έναν μη θεατρικό χώρο. Στις αρχές των προβών, τα ραγδαία γεγονότα μας οδήγησαν σε μια πραγματική απομόνωση. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε χωρίς παύση τη δουλειά, κλεισμένοι στα σπίτια μας, με ραντεβού κάθε μέρα μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών μας.

Χτίσαμε με αυτόν τον τρόπο ένα έργο-περιπλάνηση, που λειτουργεί ως μια προσωπική διαλογιστική διαδρομή. Ένα τραγούδι που οδηγεί σε μια νοερή διαφυγή και επανασύνδεση έξω από τα όρια του φυσικού περιορισμού.

Δεν θεωρούμε ότι η ψηφιακή παράσταση μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το ζωντανό θέαμα με την άμεση επικοινωνία ηθοποιών και θεατών. Μπορεί, όμως, να προτείνει μια άλλη ξεχωριστή παραστασιακή εμπειρία, που θα συνομιλήσει μετέπειτα με την παρουσίαση του έργου στον φυσικό του χώρο. Προσκαλούμε τους θεατές να παρακολουθήσουν τώρα την ψηφιακή παράσταση και κατόπιν την παράσταση στον χώρο του Ε.Μ.Σ.Τ. Η σύγκριση των δύο εμπειριών πιστεύουμε ότι αξίζει να καταγραφεί”.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Ευθύμης Θέου, Αργυρώ Χιώτη
Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Jan Van de Engel
Επιμέλεια βίντεο-εικαστικός συνεργάτης-φωτογραφίες: Μπάμπης Μακρίδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κώτσου
Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Σκουλικάρης
Τεχνική υποστήριξη: Μάνος Μελλισώτης – AVolution AUDIOVISUAL
Παραγωγή: VASISTAS theatre group
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Κώστας Σεβδαλής, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

No man is an island entire of itself
Online ζωντανή παράσταση-performance
22-23-24 Μαΐου, μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ https://www.emst.gr/
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 6€

Σημείωση: Οι θεατές καλούνται να αγοράσουν το εισιτήριό τους ακολουθώντας τον σύνδεσμο της Viva. Την ημέρα της παράστασης θα τους αποσταλεί e-mail με το link που θα χρησιμοποιήσουν για να την παρακολουθήσουν.

Σε περίπτωση τεχνικού κωλύματος: [email protected].

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.emst.gr/

Συστήνεται στους θεατές να δημιουργήσουν στα σπίτια τους τις συνθήκες που θα ευνοήσουν την καταβύθιση που επιχειρεί το έργο. Να το παρακολουθήσουν μέσα σε έναν σκοτεινό χώρο, με ησυχία, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη (και όχι κινητό) και με χρήση ακουστικών, που θα αναδείξουν το ιδιαίτερο ηχοτοπίο της παράστασης.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση No man is an island entire of itself στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν σύντομα, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και σύμφωνα με τις τότε υποδείξεις.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με τη στήριξη του ΝΕΟΝ – Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

www.vas.eu.com | info@vas.eu.com

https://www.facebook.com/vasistastheatregroup/

– Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -