Έγινε κιόλας 18 ετών η «Πειραιώς 260», ο χώρος που έφερε την άνοιξη στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υπό τη Διεύθυνση του Γιώργου Λούκου το 2006.
Το 2005 ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής τοποθέτησε Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ τον κ. Λούκο.
Εκείνος πριν ανακοινώσει το πρόγραμμα του 2006 «ανακάλυψε» το Βιομηχανικό Συγκρότημα επί της οδού Πειραιώς 260 και το μετέτρεψε σε πολιτιστική κυψέλη.
Υπουργός Πολιτισμού ήταν το 2006, ήταν ο Γιώργος Βουλγαράκης.
Από τότε και μέχρι σήμερα η «Πειραιώς 260» κάθε χρόνο γινόταν πιο όμορφη και πιο φιλόξενη σε περισσότερες και μεγαλύτερες παραγωγές.
Θυμίζουμε ότι πολλά από τα κτήρια του συγκροτήματος έχουν χαρακτηριστεί μνημεία ως βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και της βιομηχανικής φυσιογνωμίας της περιοχής, στις αρχές του β’ μισού του 20ού αιώνα.
Αυτό το βιομηχανικό συγκρότημα εμπίπτει στα όρια των Δήμων Ταύρου – Μοσχάτου – Ρέντη. Σε αυτό το οικόπεδο που έχει εμβαδόν 28.286 τ.μ., υπάρχουν δέκα αυτοτελή κτίσματα, συνολικής δόμησης 26.997 τ.μ.
Κάποια έχουν παραχωρηθεί προς χρήση στον Οργανισμό Διαχείρισης & Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων [ΟΔΑΠ] και στο «Ελληνικό Φεστιβάλ», που χρησιμοποιεί τμήματα των χώρων ως θεατρικές σκηνές με τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις τους.
Ήδη τώρα που η «Πειραιώς» γιορτάζει τα 18 της χρόνια άρχισαν οι μελέτες για την ανακατασκευή του χώρου.
Βασικό αντικείμενο της στρατηγικής μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός της γενικής διάταξης των εξωτερικών χώρων του συγκροτήματος, της κίνησης του κοινού (είσοδοι, διαδρομές, προσβάσεις) και της κίνησης οχημάτων (βαρέως τύπου, υπηρεσιακά, Ι.Χ. εργαζομένων, Ι.Χ. επισκεπτών), προκειμένου να υπηρετούνται οι προτεινόμενες χρήσεις.
Παράλληλα μελετάται η φύτευση του χώρου, η διαχείριση του νερού, τα υλικά της δαπεδόστρωσης σύμφωνα με τις αρχές της οικολογίας τοπίου, της βιοποικιλότητας, της ανθεκτικότητας και της δημιουργίας βιώσιμων οικοσυστημάτων.
Οπωσδήποτε κύριος στόχος είναι η διατήρηση του βιομηχανικού ύφους του χώρου με παρεμβάσεις που μετατρέπουν την παλαιά βιομηχανική εγκατάσταση σε σύγχρονο χώρο συνάθροισης κοινού και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Μελετώνται οι κατεδαφίσεις δευτερευόντων κτισμάτων και διανοίξεις περασμάτων, σε υφιστάμενους κτηριακούς όγκους. Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία δικτύου κινήσεων και θεάσεων τόσο στο εσωτερικό του βιομηχανικού συγκροτήματος, όσο και σε σχέση με την πόλη.
Οι παρεμβάσεις
Με βάση τη μελέτη ανακατασκευής ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα στα κτήρια δίνει την εντύπωση ότι έχει καταληφθεί από τη φύση, καθώς προβλέπονται φυτεύσεις δένδρων, ενώ θάμνοι και πόες θα καλύπτουν συνολικά έκταση πάνω από 2.000 τμ. Δημιουργείται δηλαδή ένα είδος πάρκου με τοπικές πυκνώσεις και αραιώσεις στη βλάστηση, ικανό να φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις.
Η παρέμβαση του πρασίνου ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου/κατακόρυφου κήπου με αναρριχητικά φυτά, που αξιοποιεί τον φέροντα οργανισμό του βιομηχανικού κελύφους.
Ο υπάρχων βιομηχανικός εξωτερικός χώρος διατηρεί τον χαρακτήρα του, ενώ παράλληλα, με τη χρήση φυσικών, απλών υλικών, μεταλλάσσεται σε χώρο συνάντησης και εκδηλώσεων.
Στόχος είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία του συγκροτήματος μέσα από την αξιοποίηση της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας και η ενεργειακή του πιστοποίηση ως «πράσινο».
Τσαούσογλου: Ιστορία 100 ετών
Το Συγκρότημα της Πειραιώς 260 υπήρξε η καρδιά του ομίλου Τσαούσογλου από το 1954 και για αρκετές δεκαετίες. Ιδρυτής του ομίλου ήταν το 1925 ο Ιωάννης Τσαούσογλου ο οποίος ίδρυσε, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, μία μικρή επιπλοποιία στη Θεσσαλονίκη για να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Στα χρόνια που ακολουθούν, η ζήτηση αυξάνεται και η μονάδα παραγωγής μεταφέρεται στην Αθήνα όπου η εταιρεία εδραιώνεται στον χώρο.
Η δεύτερη γενιά, οι γιοί του Ιωάννη Τσαούσογλου, Χαράλαμπος, Λάζαρος και Ελευθέριος, ήταν αυτοί που μεταμόρφωσαν την οικογενειακή επιχείρηση σε έναν κολοσσό, για τα ελληνικά δεδομένα, στο χώρο του επίπλου τη μεταπολεμική περίοδο. Το 1954 και με πυρήνα το νέο εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς ίδρυσαν την Ελληνική Βιομηχανία Μεταλλικών Επίπλων (ΕΒΜΕ).
Στην ακμή του ο όμιλος Τσαούσογλου απασχολούσε 2.000 εργαζομένους.
Πριν από 30 χρόνια το εργοστάσιο της οδού Πειραιώς πέρασε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας ενώ σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.