Παύλος Φύσσας: «Ποτέ ξανά φασισμός, για το καλό μας»…

27

Του Παναγιώτη Μήλα

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021. Η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Με τον φασισμό δεν τελειώσαμε ακόμα. Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε».
Το χειροκρότημα χιλιάδων συγκεντρωμένων και τα συνθήματά τους υπέρ του Παύλου Φύσσα επιβεβαίωσαν την απόφαση όλων να μην αφήσουν ούτε σπιθαμή στους φασίστες. Όλοι οι συγκεντρωμένοι με μια φωνή είπαν το «Σιγά μη φοβηθώ» του Παύλου. Όλοι οι συγκεντρωμένοι είπαν «Ποτέ ξανά φασισμός, για το καλό μας».
Στη συγκέντρωση και στην πορεία πήραν μέρος αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, πλήθος πολιτών και οι γονείς του Παύλου Φύσσα.
Η πορεία ξεκίνησε από το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και ολοκληρώθηκε στο Μπλόκο της Κοκκινιάς όπου οι διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη των δολοφονημένων από τους ναζί στο το 1944.

Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν τα πανό στα οποία διακρίνονταν τα πρόσωπα:

-Του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν που δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής στα Πετράλωνα στις 13 Ιανουαρίου 2013.
-Του 46χρονου Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ που έχασε τη ζωή του στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου 2020, από αστυνομικό που για 8 λεπτά δεν τον άφηνε να αναπνεύσει.
-Του 37χρονου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1991 κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-91, από τον Γιάννη Καλαμπόκα.
-Του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.
-Και τέλος της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, η οποία στις 28 Νοεμβρίου 2018 βιάστηκε και δολοφονήθηκε από στη Ρόδο από τον Μανώλη Κούκουρα και τον Αλέξανδρο Λούτσαϊ.

Τα πανό με αυτά τα πέντε πορτρέτα είχαν εκτεθεί σε εικαστική εγκατάσταση στο Παλαιό Εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη 2021.

***

Θυμίζουμε ότι ο Παύλος Φύσσας το ξημέρωμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 δέχθηκε δολοφονική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο Φύσσας ενώ διατηρούσε ακόμα τις αισθήσεις του, δήλωσε και υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη.
Ο 34χρονος Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Ο δολοφόνος του Φύσσα και η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης μετά από πολύχρονη δίκη [20 Απριλίου 2015 – 7 Οκτωβρίου 2020] καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.