18.1 C
Athens
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Παύλος Αλέπης: Ο δημοσιογράφος πρέπει πρώτα να ακούει και μετά να ορθώνει το ανάστημά του

– Μπορείς να πεις πολλά με λίγα λόγια;

– Αν θέλεις, μπορείς.

– Και για τη σοβαρή διάσταση της Δημοσιογραφίας;

– Αν θέλεις και ξέρεις, μπορείς.

Ιδού λοιπόν. Τα διάβασα πολύ πρόσφατα και δεν σβήνονται από τη σκέψη μου, τα λόγια του πρόεδρου των “Τimes” της Νέας Υόρκης. Ο κ. Μαρκ Τόμσον υπήρξε και πρώην γενικός διευθυντής του ΒBC και όταν μιλά για δημοσιογραφία, όπως έκανε τελευταία, επισκέπτης στη χώρα μας, ακούν και σημειώνουν παλαιότεροι και νεότεροι.

Σημειώστε:

– Η πολιτική και δημοσιογραφική πενία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Είπε και ξεκίνησε να το τεκμηριώνει. Η κακοφωνία γίνεται κανόνας, κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο. Οι αναπαραγόμενες εκφράσεις και συμπεριφορές ενός ολόκληρου κόσμου, έχουν γίνει καθεστώς και κανονικότητα. Η πλειονότητα των δημοσιογράφων δεν μελετά, δεν διαβάζει, δεν παράγει σκέψη. Χωρισμένοι σε πολιτικές φατρίες – ανάλογα με το “μαγαζί” που υπηρετούν – υποστηρίζουν την εκάστοτε… ορθοδοξία τους, έτοιμοι να εκτελέσουν λεκτικά, ειρωνικά, σαρκαστικά τον αντίπαλο.

Η επιχειρηματολογία, η αναλυτική και συνθετική σκέψη ανύπαρκτη. Η προάσπιση της Δημοκρατίας στα λόγια.

– Τα σημειώσατε;

Πάμε τώρα στην ανάλυση και τη συνθετική ικανότητα του κ. Τόμσον.

– Όλα εξαρτώνται από την ακρόαση. Μπορείς να μιλήσεις αποτελεσματικά μόνον όταν ξέρεις να ακούς. Όταν δεν ακούς, χάνεις το κοινό και οι πολίτες ψάχνουν να βρουν κάποιον να τους ακούει, να τους ακούσει… Εκεί έγκειται και ο κίνδυνος του Λαϊκισμού.

– Το σημειώσατε κι αυτό;

Και κάτι ακόμα, αφού εξήγησε πως πάντα ο δημοσιογράφος πρέπει να ορθώνει το ανάστημά του, πρόσθεσε πως ο δημοσιογραφικός λόγος συνδέεται με τη δημοκρατία.

Είναι άσκηση η δημοσιογραφία στην ακρόαση και στην κριτική σκέψη, πρέπει να μάθουμε τους νέους να αναζητούν την αλήθεια.

– Δεν γνωρίζω τι σημειώσατε και τι συγκρατήσατε. Αν υποτεθεί πως δημοσιογράφος είναι αυτός που βλέπει, αυτό που οι άλλοι κοιτάνε, τότε με χαρά σας δείχνω τις δικές μου …σημειώσεις. Αυτές που αντέγραψα, ταπεινά με την ελπίδα πως θα ακούσουμε ο ένας τον άλλον.

***

  • Το παραπάνω άρθρο του Παύλου Αλέπη δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, στην ιστοσελίδα i.selida.gr
  • Ο Παύλος Αλέπης είναι δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -