Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 δεκαεπτά εικαστικοί, μορφοποιούν και δημιουργούν έργα τέχνης παίζοντας με την ιστορία και τις πρώτες ύλες της Αμοργού, στο μονοπάτι «Ιτώνια» που ξεκινά από το Βρούτση και καταλήγει στη Ραχούλα, στην Κάτω Μεριά. Εγκαταστάσεις επηρεασμένες από το πρόσφατο παρελθόν, τις ανάγκες και την λειτουργία του μονοπατιού, δημιουργούνται με σκοπό να φωτίσουν με έναν τρόπο διαφορετικό το τοπίο.
Με γενικό τίτλο τον στίχο του Aλαβάρο ντε Κάμπος, «Πνεύματα – Πράγματα, Πράγματα – Πραγματικά, Ενότητες Πέτρας – Ψυχής», από τη «Θαλασσινή Ωδή», τα έργα κυμαίνονται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ανάμεσα σε δομικές κατασκευές για το μονοπάτι, όσο και σε συναισθηματικές – εκφραστικές αποτυπώσεις. Στόχος να αναδειχτούν και να γεννηθούν ιστορίες που κρύβει αυτή η διαδρομή.
***
Διαδρομή «Ιτώνια»
Λεύκες (Αγ. Θέκλα)-Άγιοι Σαράντα-Καμάρι-Καστρί (αρχαία Αρκεσίνη)-Βρούτση-Ραχούλα-Αρκεσίνη (Πύργος Αγ. Τριάδας)
Ο περιηγητής ακολουθεί ταυτόχρονα μια πολιτιστική διαδρομή 4.000 ετών, καθώς το μονοπάτι συνδέει τις δύο αρχαίες πόλεις Μινώα και Αρκεσίνη, η δε ονομασία του μονοπατιού παραπέμπει στην αγροτική γιορτή προς τιμή της Αθηνάς Ιτωνίας. Σημαντικά και ωραία σημεία είναι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μινώας, της αρχαίας Αρκεσίνης (Καστρί), η Ραχούλα και ο Πύργος της Αγίας Τριάδας, φαράγγια και αμμουδιές (Φοινικιές- Αγ.Σαράντα -Τυροκόμο), και ξωκλήσια (Αγ.Θέκλα – Αγ.Σαράντα -Αγ.Νικόλαος στο Καμάρι) με βυζαντινές νωπογραφίες (frescos).
Η διαδρομή διασχίζει χωριά και οικισμούς και η διάρκεια της πεζοπορίας είναι περίπου 3 ώρες.
***
Η τέχνη στον δημόσιο χώρο τα τελευταία χρόνια είναι μια τάση που συμβαίνει όλο και πιο συχνά με σκοπό να αναδείξει τα φυσικά τοπία και να φέρει τον θεατή πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον μέσα από το βίωμα. Στόχος της δράσης είναι να υπάρξει διάλογος και ανατροφοδότηση μεταξύ των καλλιτεχνών και των κατοίκων του νησιού και να δώσει μια άλλη κατεύθυνση στον περιπατητικό τουρισμό της Αμοργού. Αυτού του είδους η τέχνη μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τους κατοίκους του νησιού και να ρίξει πάλι το βλέμμα στον δημόσιο χώρο όπως γινόταν και παλαιοτέρα, όπου οι κάτοικοι συντηρούσαν τους δρόμους και τα μονοπάτια εμπνέοντας με τον τρόπο αυτό τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και μιαν άλλη χρήση του τόπου.
***
Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Αμοργό, την Τήνο, τη Νάξο, την Αθήνα και την Ισπανία:
Ορέστης Μαυρουδής, Γιάννης Δελλατόλας, Βαγγέλης Σάββας, Άννα Συνοδινού, Ισαβέλλα Βελισσαρίου, Αγγελική Παράσχου, Δημήτρης Τζικόπουλος, Στέλλα Σπανού, Ελένη Καπίρη, Γιώργος Κουτρούμπας (Κ9), Βασιλική Κυριάκη, Ανδρόνικος Σαγιάννης, Σωτήρης Μάρτος, Βαγγέλης Μενδρινός, Μανώλης Νομικός,Teresa Mata Ferrer, Μανώλης Λουδάρος, Κίρκη Ιωσηφίδου, Ματίνα Κοκολάκη, Ελένη Τζιτζιφοπούλου, Άλκης Αποστόλου, Καλλιρρόη Ασκαρίδου, Άννα Μαρκεντούδη, Fabio Cherubini, Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Σιούτης, Νατάσα Σταμούλη.
Καλλιτεχνική επιμέλεια [nomads art core] / nomadesartcore.blogspot.com
Τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, με ένα δρώμενο.
Η δράση γίνεται με τη Συνδιοργάνωση και τη Συγχρηματοδότηση του Δήμου Αμοργού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Cyclades Culture) και την αιγίδα της Unesco -Πειραιά και Νήσων. Με την υποστήριξη της Blue Star Ferries και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ενορίας Αγίου Ονουφρίου της Αμοργού.