27.6 C
Athens
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Το «Παρθεναγωγείο Βόλου» ξαναζεί στην Οικία Κατακουζηνού μέσα από χάρτινες φιγούρες

Στον Βόλο μεγαλούργησε ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση. Ήταν το ιστορικό «Παρθεναγωγείο».
Όλα όσα δεν πρέπει να ξεχάσουμε θα τα δούμε σε μια δραματοποιημένη αφήγηση με χάρτινες φιγούρες, κούκλες και αντικείμενα.
Είναι μια παράσταση για νεανικό και ενήλικο κοινό που θα ανέβει στην «Οικία Κατακουζηνού», στο Σύνταγμα.

***

«…Ό,τι δυσφημίστηκε και κατηγορήθηκε σε αυτή τη δίκη
αναγνωρίζεται σήμερα ως εθνική ανάγκη και κατοχυρώνεται
με νομοθετικά μέτρα».
(Η Δίκη του Ναυπλίου – Στενογραφημένα πρακτικά)

***

Η «Οικία Κατακουζηνού» παρουσιάζει μια ξεχωριστή δράση για έναν σπουδαίο παιδαγωγό, τον Αλέξανδρο Δελμούζο, που στοχοποιήθηκε για την πολύτιμη προσφορά του, όπως συμβαίνει συχνά στους ανθρώπους που υπηρετούν ένα σπουδαίο όραμα.

Το «Παρθεναγωγείο Βόλου» ξαναζεί μέσα από χάρτινες φιγούρες της Ομάδας κουκλοθεάτρου «Δύτες» με τη Φαίη Τσίτου και τον Βασίλη Μπουνάτσο.

Τα γεγονότα της δραματοποιημένης αφήγησης “Παρθεναγωγείο Βόλου – ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση” εκτυλίσσονται στις αρχές του 20ου αιώνα, τότε δηλαδή, που επιχειρείται για πρώτη φορά η εφαρμογή των αρχών του εκπαιδευτικού δημοτικισμού στη Μέση Εκπαίδευση.
Στην παράσταση παρουσιάζονται σε ελεύθερη απόδοση αποσπάσματα από την αλληλογραφία του πρωτοπόρου παιδαγωγού Αλέξανδρου Δελμούζου, με προσωπικότητες των αρχών του 20ου αιώνα και με τη μετέπειτα σύζυγό του Φροσύνη, καθώς και αποσπάσματα από τα πρακτικά της Δίκης του Ναυπλίου.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου και της Ορέστειας στη δημοτική, σημειώνονται στην Αθήνα αιματηρά επεισόδια που εντείνουν την πολιτικοποίηση του γλωσσικού ζητήματος.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1908, στον Βόλο, ο διανοούμενος γιατρός και εμπνευστής του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου, Δημήτριος Σαράτσης, προτείνει τη διεύθυνση του σχολείου στον νεαρό, τότε, εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Δελμούζο. Εκείνος, τολμά να εφαρμόσει ένα καινοτόμο, για την εποχή του, μαθητοκεντρικό παιδαγωγικό σύστημα. Δίνει έμφαση στη νεοελληνική πραγματικότητα, τις φυσικο-μαθηματικές επιστήμες, την τεχνική εκπαίδευση, την παρατήρηση στη φύση, τα γαλλικά… Παράλληλα, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τη δημοτική γλώσσα στη σχολική τάξη.
Η λειτουργία του Παρθεναγωγείου δεν αργεί να διχάσει την κοινωνία του Βόλου.
Στο ήδη ταραγμένο κλίμα της εποχής, το σχολείο θα κλείσει με διάφορες αφορμές, τον Μάρτιο του 1911, τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του.

Κατηγορούμενοι και Συνήγοροι στη δίκη του Ναυπλίου.

Τον Απρίλιο του 1914, ο ιδρυτής του σχολείου, Δημήτριος Σαράτσης και ο διευθυντής του, ο «εθνικός» παιδαγωγός όπως τον απεκάλεσαν αργότερα, Αλέξανδρος Δελμούζος, παραπέμπονται σε δίκη στο Ναύπλιο. Μάρτυρες υπεράσπισης είναι, μεταξύ άλλων, πολίτες του Βόλου και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Πολίτης και Χρ. Τσούντας, με συνήγορο υπεράσπισης τον νομικό συνάδελφό τους και μετέπειτα ακαδημαϊκό, Κ. Τριανταφυλλόπουλο.
Μάρτυρες κατηγορίας είναι, μεταξύ άλλων, πολίτες του Βόλου με πρωτοστάτες τον Επίσκοπο της περιοχής και τον διευθυντή της εφημερίδας του Βόλου «Κήρυξ». Το δικαστήριο θα κηρύξει αθώους όλους τους κατηγορουμένους και θα επιβάλει τα έξοδα της δίκης εις βάρος του Δημοσίου.

***

Μαθήτριες του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου.

Το δίτομο έργο «Το Παρθεναγωγείο του Βόλου» του Χαράλαμπου Γ. Χαρίτου (εκδ. Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας-Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, 1989), είναι η ιστορική πηγή στην οποία κυρίως βασίστηκε το κείμενο της παράστασης μαζί με τα στενογραφημένα πρακτικά της Δίκης του Ναυπλίου (1915).

***

Η παράσταση υπογράφεται από την Ομάδα «Δύτες». Πρόκειται για μια ομάδα η οποία ασχολείται με την τέχνη του κουκλοθέατρου από το 2003 και μελετά τη χρήση της στην εκπαίδευση και το μουσείο, σε συνδυασμό με μεικτές θεατρικές τεχνικές.
Οι «Δύτες» έχουν παρουσιάσει παραστάσεις για εφήβους και ενήλικες (Η Βουτιά, Simultané, Παρθεναγωγείο Βόλου-Ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση) σε παιδιά δημοτικού και οικογένειες σε θεατρικούς χώρους, μουσεία και σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ομάδα με τη σημερινή της σύνθεση (Φαίη Τσίτου, μουσειοπαιδαγωγός-κουκλοπαίχτρια και Βασίλης Μπουνάτσος, ηλεκτρονικός – κουκλοπαίχτης), υλοποιεί επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς. [Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected]].

***

Ταυτότητα εκδήλωσης

«Παρθεναγωγείο Βόλου. Ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση»

Στην παράσταση ακούγονται μουσικά αποσπάσματα από έργα των: M. Καλομοίρη, F. Mendelssohn, M. Monk, F. Schubert, R. Schumann, A. Vivaldi.

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία, εμψύχωση, κούκλες: Φαίη Τσίτου
Σκηνικά-φώτα, κούκλες, βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Μπουνάτσος
Ρόλοι (ηχογραφημένες φωνές)
Αλέξανδρος Δελμούζος: Γιάννης Καραούλης
Μαθήτρια από το Βόλο, μαθήτριες του ΑΔΠ, η κοινωνία και ο Τύπος του Βόλου: Ευσταθία Τσαπαρέλη
Πηνελόπη Δέλτα, μαθήτριες του ΑΔΠ, η κοινωνία και ο τύπος του Βόλου: Γιώτα Φέστα
Δ. Σαράτσης, Γ. Δροσίνης, Ι. Δραγούμης, πατέρας μαθήτριας: Στέφανος Μπαρμπαλιάς
Aξιωματικός, Ν. Πολίτης: Γιάννης Μπαρμπαλιάς
Εισαγωγή: Βασίλης Μπουνάτσος, Φαίη Τσίτου

Ημερομηνίες παραστάσεων

Πέμπτη 22 Ιουνίου, Παρασκευή 23 Ιουνίου, Τρίτη 27 Ιουνίου, Τετάρτη 28 Iουνίου, Πέμπτη 29 Ιουνίου.
Ώρα 19:00-20:00
Είσοδος: 12 ευρώ και 10 ευρώ μειωμένο

Απαραίτητη η κράτηση θέσης εδώ με ένα «κλικ»:

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΣ

Οικία Κατακουζηνού
Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 4
5ος όροφος
Σύνταγμα / Στάσεις μετρό και τραμ
Τηλέφωνο: 210 322 2144

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -