24.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Οικία Κατακουζηνού. «La chanteuse». Η απόδραση στο Παρίσι της Edith Piaf και των καταραμένων ποιητών

“La chanteuse”: μια μουσικοποιητική παράσταση που μας «ταξιδεύει» στο Παρίσι μέσα από τη σκοτεινή ποίηση των Baudelaire, Rimbaud, Verlaine και άλλων καταραμένων ποιητών αλλά και από το μελαγχολικό τραγούδι της Edith Piaf και άλλων ερμηνευτών της κλασικής περιόδου του γαλλικού chanson. Μια παράσταση γεμάτη στίχους, συναίσθημα, πάθος και μορφές που ποτέ δε γερνάνε… γεμάτη απόκοσμες φωνές που μόλις ακουστούν, δεν μπορείς παρά να τις ερωτευτείς.

Συντελεστές

Έλενα Παπαδημητρίου: τραγούδι

Γιώργος Αναστασόπουλος: πιάνο

Νίκος Παρασκευόπουλος: ανάγνωση ποιημάτων

Σύνθεση παράστασης-επιμέλεια κειμένων: Μαρία Παναγιωτακοπούλου

Πληροφορίες

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019, στις 8:30 μ.μ.
5ος όροφος
Οικία Κατακουζηνού, Λ. Βασ. Αμαλίας 4,
Μετρό Συντάγματος

Διάρκεια: 80΄

Τιμή: 10 ευρώ, μειωμένο 7 ευρώ

Για κρατήσεις: 6946755397

Παραγωγή: ΗΔΥΦΩΝΟ

Βιογραφικά συντελεστών

Η Έλενα Παπαδημητρίου είναι μουσικός-εικαστικός. Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1994. Πριν τελειώσει ακόμα το Λύκειο εισήχθη ως ταλέντο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου και φοιτά στο τμήμα Γλυπτικής. Το 2014 τοποθετήθηκε το πρώτο γλυπτό της από πέτρα σε δημόσιο χώρο, στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, με αφορμή τη συμμετοχή της
σε workshop 7 επιλεγμένων νέων καλλιτεχνών της σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και της σχολής Καλών Τεχνών του Μιλάνου.
Δουλεύει επαγγελματικά ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και μυθιστορημάτων σε συνεργασία με διάφορους εκδοτικούς οίκους καθώς επίσης ασχολείται επαγγελματικά με τον σχεδιασμό αφίσας. Φιλοτέχνησε την αφίσα του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας 2014 ύστερα από διάκρισή της σε πανελλήνιο διαγωνισμό αφίσας.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται επαγγελματικά και ως ηθοποιός σε παιδικές παραστάσεις και τραγουδίστρια στο πολυφωνικό γυναικείο σχήμα Fones της Μαρίνας Σάττι.
Έχει κάνει μαθήματα σύγχρονου και τζαζ τραγουδιού δίπλα σε καταξιωμένους καθηγητές και συνεχίζει τα μαθήματα φωνητικής με τον Πάνο Δήμα.
Το 2013 πήρε με «άριστα» Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής και έχει κάνει μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού. Έχει σπουδάσει βιολοντσέλο με τον καθηγητή Nikolay Komisarov και συνεχίζει τις σπουδές της με τον τσελίστα Γιώργο Καλούδη.
To 2015 επελέχθη από τον σκηνοθέτη Γ. Χουβαρδά να παρακολουθήσει σεμινάριο περιορισμένων θέσεων του ιδίου.
Ως μέλος του πολυφωνικού γυναικείου σχήματος Fones με τη Μαρίνα Σάττι έχει κάνει σημαντικές εμφανίσεις στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής, στις καλοκαιρινές συναυλίες της ΕΡΤ, στο Καλλιμάρμαρο, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο κεντρικό κτίριο των Ηνωμένων εθνών στη Νέα Υόρκη.
Είναι ερμηνεύτρια του μουσικού σχήματος “La chanteuse”, ένα project για τη γαλλική μουσική, από την Edith Piaf μέχρι τη Zaz, με εμφανίσεις στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στον ΙΑΝΟ κ.ά.
Το καλοκαίρι του 2018 συμμετείχε στον χορό του Προμηθέα Δεσμώτη σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα στο Μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Τις θεατρικές σεζόν 2015-16, 2016-17 και 2017-18 συμμετείχε στις παιδικές παραστάσεις της Κέλλυς Σταμουλάκη σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Τη θεατρική σεζόν 2014-15 ήταν στη διανομή της παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου «Σρεκ, το Μιούζικαλ» σε σκηνοθεσία του Άγγελου Μέντη.
Τον χειμώνα του 2014 πρωταγωνίστησε στην ροκ όπερα “Years of the Rabbits” του Κώστα Δημουλέα σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κωνσταντακόπουλου, στο θέατρο Τριανόν.
Έχει συνεργαστεί σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου όπως: Βασίλη Λέκκα, Έλλη Πασπαλά, Θοδωρή Κοτονιά, Μαρίζα Κωχ, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Χρόνη Αηδονίδη, Εύα Κοταμανίδου, Ηλία Λογοθέτη, Μαρία Ζαχαρή κ.ά.

***

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1974. Είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, πιανίστας, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών.
Είναι διπλωµατούχος Σύνθεσης, πτυχιούχος Ενοργάνωσης και Πιάνου. Εργάζεται ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών σε ωδεία, ως σαξοφωνίστας σε φιλαρµονικές και ως πιανίστας, ενορχηστρωτής και τραγουδιστής σε µουσικά σχήµατα. Είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου της Ακαδηµίας Παραστατικών Τεχνών «Θάλασσα Πολιτισµού» στην Αργυρούπολη.
Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο: «Η Αλίκη στη χώρα των γευµάτων», Θέατρο Άνεσις, Αθήνα (2017), «Ολόιδιοι, Ολότελα, Ολόγυρα», Θέατρο Άνεσις, Αθήνα (2015-2016) , «Ο Χρυσός Τρίφτης και ο Σεφ Φέρρης», Θέατρο Act, Πάτρα (2013), «Η Καλλιπάτειρα στο φως της Ολυµπίας», Θέατρο «Αγορά» – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (2000) , «Μικροί Φαρισαίοι», Τέταρτο Κουδούνι Σπάτων (2003).
Έχει κάνει την ενορχήστρωση στους δίσκους «Έρως ανίκατε», Β. Λέκκας – Γ. Κοντογιάννης «Κρης» (2009), «Του Κρασιού και του Έρωτα», Β. Λέκκας – Σ. Παπαδηµητρίου (2005), «Τρελών ονείρων αναβάτες», Μ. Πεταλούδης (2006) στις μουσικές παραστάσεις – συναυλίες «Το τελευταίο σώµα µου», κύκλος ποιηµάτων της Κ. Δηµουλά, Μ. Φαραντούρη – Σ. Παπαδηµητρίου (2010), «Επιτάφιος», Μ. Θεοδωράκης – Γ. Ρίτσος, Συµφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Εθνικής Όπερας των Τιράνων µε τη σοπράνο Β. Ζαχαροπούλου (2009), «Εαρινές Ωδές», Συµφωνική του Δ. Αθηναίων στη Λυρική Σκηνή (2002). Επίσης έχει κάνει ενορχήστρωση στη μουσική στα Θεατρικά: «Η µαµά µου η Κασσάνδρα», Σκηνοθεσία – Μουσική: Γ. Νινιός (2014), «Δε θα µείνω πολύ», Σκηνοθεσία – Μουσική: Γ. Νινιός (2012), «Κλάξον, Τροµπέτες και Πλάκες» του Ντ. Φο, Θεατρική Εταιρία «Μεταξύ σοβαρού και αστείου» (2005) και «Τα ρούχα του Βασιλιά», Θ.Ο.Ε.Π. Πάτρας (1999). Είναι Μέλος του Συνδέσµου Ελλήνων Μουσουργών (ΣΥΝ.ΕΛΛ.Μ.), της Ένωσης Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ).

***

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι απόφοιτος τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο και τη μουσική. Έχει κάνει σπουδές κλασικής κιθάρας με τον Θεμιστοκλή Δράμη, σπουδές φωνητικής και παρακολουθεί μαθήματα τρομπέτας δίπλα στον καταξιωμένο τρομπετίστα Παναγιώτη Καίσαρη στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Έχει συμμετοχές σε πολλές παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες όπως: Νίκο Κούνδουρο, Μιχάλη Μητρούση, Ράια Μουζενίδου, Γιώτα Κουνδουράκη, Λένα Γεωργιάδου κ.ά.
Ενδεικτικές παραστάσεις: «Θέατρο και εξουσία» του Νίκου Κούνδουρου (θέατρο Βαφείο Λάκης Καραλής), «Οι αιχμάλωτοι των Εξαρχείων» (θέατρο Olvio), «11+1 Νύχτες= 12 η Νύχτα» του William Shakespeare (Θέατρο Δίπυλον), «Ερρίκος ο ΣΤ» του William Shakespeare (Θέατρο Olvio, Θέατρον Λιθογραφείον, Θέατρο Άβατον), «Θάρρος και αλήθεια» (Το τρένο στο Ρουφ, Θεατρική-Μουσική παράσταση «Έλα ψυχή μου να σου πω, Κωνσταντίνος Καρυωτάκης» (Δημοτικό θέατρο Απόλλων στην Πάτρα).
Το 2016 συμμετείχε στη μουσικοθεατρική παράσταση «Του κρασιού και του έρωτα» σε μουσική Σάκη Παπαδημητρίου με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα, σκηνοθεσία Μαρίας Παναγιωτακοπούλου
στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας (θέατρο Δρούβα). Το 2017 συμμετείχε στη μουσικοθεατρική παράσταση «Κάποτε στο Αίγιο» με ερμηνεύτρια τη Σοφία Παπάζογλου και το 2018 πρωταγωνίστησε στη μουσικοθεατρική παράσταση «Αριστοφοινιάδα» σε μουσική και σκηνοθεσία των ίδιων με ερμηνεύτρια τη Λιζέτα Καλημέρη (Υπαίθριο θέατρο Γιώργος Παππάς, Αίγιο).
Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στο θέατρο για παιδιά είτε παίζοντας είτε συνθέτοντας τη μουσική. Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις «Το πιο τρελό τριήμερο», «Το χρυσό Αρισμαρί», «Πρίγκιπας και Φτωχός» της Κέλλυς Σταμουλάκη και μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (Θέατρο ΗΒΗ, παιδικό στέκι Αβάκιο).
Το 2017 πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα» της Μαριβίτας Γραμματικάκη, σκηνοθεσία Λένας Γεωργιάδου (Θέατρο Olvio).
Συμμετείχε στην παράσταση «Η Νεράιδα Πραλίνα και το Μαγικό Φουντούκι» της Κλειώς Φανουράκη, που παρουσιάστηκε στο Backstage Θεάτρου Badminton και το Μικρό Παλλάς και ερμήνευσε τα τραγούδια στο C.D του ομώνυμου παραμυθιού.
Εκτός από το θέατρο έχει ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο:
-Ταινία μεγάλου μήκους «Ο Μαγικός Καθρέφτης» σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα
-Ταινίες μικρού μήκους “Code Cast” του Νίκου Παπούλια και « Αζητές Σκότος» του Γιώργου Ιωάννου (βραβείο σκηνοθεσίας, 3ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου) .
-Ταινία μικρού μήκους “Medea” της Κλειώς Φανουράκη (,Cinematic Achievement Award,TiSFF Thess International Film Festival 2012,Φεστιβάλ Κανών συμμετοχή) script, εκτέλεση παραγωγής.
Τέλος, εργάζεται ως δάσκαλος Θεατρικής Αγωγής και εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού καθώς και ως τραγουδιστής-μουσικός σε διάφορες μουσικές σκηνές.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -