10.7 C
Athens
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Παναγιώτης Μπουγιούρης: Κύριε Λιβαθινέ ήσασταν προσβλητικός, πίσω από ένα μανδύα δήθεν ήθους…

Επιμέλεια: Catisart

 

Την άνοιξη του 2012 σε συνέντευξή του στην Ειρήνη Αϊβαλιώτου και στο Catisart ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης είχε τονίσει: «Πρέπει με τη δουλειά μας, να αποδείξουμε στον κόσμο ότι το θέατρο τού είναι απαραίτητο, κι ότι δεν είναι μία πολυτέλεια που θα έπρεπε, για οικονομικούς λόγους, να την κόψει».
Πρόσθετε δε: Αυτό μόνο με τη δουλειά μας μπορούμε να το αποδείξουμε και εκπληρώνουμε το σκοπό μας μόνον όταν ο θεατής πει «ναι, άξιζε να πάω να δώσω δέκα ευρώ γι’ αυτήν την παράσταση, την οποία και θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή»…

***

Όμως μια συνέντευξη του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στο δημοσιογράφο Σάκη Ιωαννίδη, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, προκάλεσε την έντονη ενόχληση στον Παναγιώτη Μπουγιούρη, ο οποίος αποφάσισε να του απαντήσει μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

 

***

 

Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός.

-Ο κ. Λιβαθινός απαντώντας στην ερώτηση: «Πότε αλέθει η εξουσία τον δημιουργό;», είπε τα εξής:

*«Όταν ζητάει κάτι από αυτήν και την έχει ανάγκη. Η εξουσία έχει μια μαγνητική δύναμη. Όσο όλα πηγαίνουν καλά είναι μια ευλογία. Είναι άπειρα τα παραδείγματα και στην κοντινή μας πραγματικότητα. Η τραγωδία ξεκινάει όταν ο καλλιτέχνης παύει να είναι αρεστός ή αναγκαίος. Ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι πάντοτε απέναντι, το εφάρμοσα και το εφαρμόζω».
-Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου ρωτά:

-Τι γίνεται όμως όταν η άσκηση εξουσίας μετατρέπεται σε κατάχρηση;

Και ο κ. Λιβαθινός απαντά:

*«Είμαι βαθιά πικραμένος και απογοητευμένος, διότι πιστεύω ότι το μεγάλο θύμα θα είναι το ίδιο το θέατρο. Το θέατρο δεν είναι μια δουλειά, είναι μια αποστολή και δεν θα ήθελα να τραυματιστεί σε μια τόσο σημαντική στιγμή. Αυτά τα θέματα θέλουν προσοχή. Πάντα ελλοχεύει η κοινωνική υποκρισία. Λυπάμαι για τους ανθρώπους που υπέφεραν και υποφέρουν. Δυστυχώς η βία υπάρχει παντού.
Το κύμα των καταγγελιών μπορεί να ξεκίνησε άγρια και άτσαλα, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα βγει σε καλό, αρκεί να μην περάσουμε στην άλλη άκρη. Δεν πρόκειται για κάθαρση. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η μη βία είναι αυτονόητες καταστάσεις».

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει με την ερώτηση:

-Όταν όμως κινδυνεύει και το θέατρο, ποια στάση θα πρέπει να κρατήσουν μεγάλοι οργανισμοί, όπως το Εθνικό, απέναντι σε τέτοια φαινόμενα;

Και ο σκηνοθέτης δίνει την εξής απάντηση:

*«Δεν ξέρω, είναι θολό το τοπίο αυτή τη στιγμή και χρειάζονται θαρραλέες και καθαρές φωνές για να υπάρχει ένας φάρος και ένας προσανατολισμός. Δεν θέλω καμία αρνητική σκέψη να επηρεάσει τους ανθρώπους στη ζωή τους. Σκέφτομαι τους νέους ηθοποιούς αλλά και την υπόληψη των παλαιότερων και ελπίζω να μην επικρατήσει ο κυνισμός, γιατί οδηγεί στην καταστροφή. Το Εθνικό Θέατρο πρέπει, χαμηλόφωνα καμιά φορά, να κρατάει τη θέση του και τη στάση του στις καρδιές των ανθρώπων».

***

Με αφορμή τα παραπάνω ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης, με ανάρτησή του στο facebook σχολίασε όσα είχε υποστηρίξει ο σκηνοθέτης, γράφοντας τα εξής:

«Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους έχει προκαλέσει ένας άλλος μεγαλόσχημος «δάσκαλος-πατερούλης» αλλά διστάζουν, θα μιλήσω εγώ!
Κύριε Λιβαθινέ, ήμουν μαθητής σας για τέσσερα χρόνια και σας υπηρέτησα πιστά και για άλλα τέσσερα ως απόφοιτος στην πειραματική σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου! Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός!
Βέβαια όλα αυτά καλυμμένα πίσω από ένα μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους!
Περιφερόσασταν ωσάν κοσμοκαλόγερος αλλά δεν ήσασταν τίποτα λιγότερο από ένας Ταρτούφος (ίσως και γι’ αυτό αγαπούσατε τόσο πολύ αυτό το έργο), ένας γνήσιος Ρασπούτιν, επηρεασμένος ίσως από τα χρόνια σας στη Ρωσία, από την οποία όμως δυστυχώς δεν μας μεταλαμπαδεύσατε μόνο τις γνώσεις σας αλλά και μια σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογικής βίας, χειρισμού, τρομοκρατίας και ομοφοβίας πολλές φορές στραμμένης και προς τον ίδιο σας τον εαυτό!
Σας ευχαριστώ για όσα έμαθα πλάι σας όλα αυτά τα χρόνια, σας φτύνω όμως κατάμουτρα για τον πόνο και το τραύμα που προκαλέσατε σε ένα νέο ηθοποιό που σας πίστεψε βαθιά!

Υ.Γ. Δεν σας τιμά βέβαια να κρύβεστε θρασύδειλα πίσω από άλλους μαθητές, ζητώντας τους να βγουν μπροστά σύσσωμοι και να δηλώσουν τη θετική τους εμπειρία μαζί σας, αφήστε δε ότι σας εκθέτει περισσότερο ως νέος αυτόχειρας σκόρερ! Η μεγαλομανία σας ακόμη και τώρα δεν σας αφήνει να καταλάβετε ότι αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα, γιατί με αυτή τη λογική να πω ότι έχω συνεργαστεί με Κιμούλη, Λιγνάδη, Φιλιππίδη και Χαϊκάλη και ναι, εμένα δεν με «βίασαν»! Και λοιπόν»;

***

Σημ. Catisart: Ο Στάθης Λιβαθινός από το 2001 έως το 2007 υπήρξε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας.
Στις 23 Απριλίου 2015 με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη [επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ] ορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αντικαθιστώντας τον Σωτήρη Χατζάκη [2013-2015, επί κυβερνήσεως ΝΔ] πριν ολοκληρώσει τη θητεία του. Ο κ. Λιβαθινός διατήρησε τη θέση του μέχρι και τον Αύγουστο του 2019, οπότε και τον διαδέχτηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης [2019 – 6 Φεβρουαρίου 2021, επί κυβερνήσεως ΝΔ].

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -