16.8 C
Athens
Κυριακή 18 Απρίλιος 2021
spot_img

Το ορατόριο «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» από τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Σε συνέντευξή του στο Catisart.gr και στην Ειρήνη Αϊβαλιώτου ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής είχε πει: «Το πάθος έχει κυρίαρχη θέση στη ζωή μου. Το πάθος είναι η κινητήρια δύναμη για ενέργεια και δημιουργία».

Το παραπάνω το έχει επιβεβαιώσει ο συνθέτης με όλα τα έργα του: Τον Σκοτεινό Έρωτα, τον Ερωτόκριτο, τη Μουσική της Ροτόντας, τους Στοιχειωμένους, και την Αισθηματική Ηλικία.

Όμως αυτό που θα πρόσθετα είναι το ότι ο Μαραμής εκτός από πάθος έχει και ήθος. Παράλληλα ένα μεγάλο προσόν του είναι ότι επιλέγει συνεργάτες που διακρίνονται επίσης για το πάθος και για το ήθος τους.

Τρανή απόδειξη η νέα του δουλειά: Το ορατόριο «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» που θα παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις με την υπογραφή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλαδας.

Για το έργο αυτό ο Δημήτρης Μαραμής θα έχει στο πλευρό του δύο κορυφαίους καλλιτέχνες: τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό και τον τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα.

***

 

Περισσότερα για αυτό το ορατόριο ειπώθηκαν στη Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, το οποίο εδρεύει στην Πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας.
Ο Περιφερειάρχης και τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, παρουσίασαν το κεντρικό δρώμενο με το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα εορτάσει την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Πρόκειται για το Σύγχρονο Λαϊκό Ορατόριο με τίτλο: «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα, στο ρόλο του αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και ως «χορό» του μουσικού δράματος το φωνητικό σύνολο «8tetto».
Επί σκηνής εξελίσσεται ένα σύγχρονο μουσικό δράμα, όπου ο τραγουδιστής ως ο αοιδός (τραγούδι), ο ηθοποιός (αφήγηση), οκτώ φωνές σαν «χορός» αρχαίας τραγωδίας, μεταφέρουν το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία και το κοινό αίσθημα ενός ολόκληρου λαού, ερμηνεύοντας μελοποιημένα εμβληματικά ποιητικά έργα, εμπνευσμένα από την Επανάσταση.

Η δομή της σύνθεσης θα διανθίζεται από κείμενα στην πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη, όπως: ο «Θούριος» του Ρήγα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού, ποιημάτων των Ανδρέα Κάλβου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ιωάννη Πολέμη, Κώστα Καρυωτάκη αλλά και Δημοτικής Ποίησης.
Μεταξύ των μερών μελοποιημένου λόγου θα παρεμβαίνει με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphicmotion), τα οποία θα συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.
Το μουσικό δρώμενο θα έχει δύο βασικούς άξονες όσον αφορά τις ιστορικές αναφορές: τις μεγάλες προσωπικότητες και τα σημαντικότερα γεγονότα από την Επανάσταση στη Ρούμελη από το 1821 έως το 1829, αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες της Στερεάς Ελλάδας στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης του αναγεννημένου έθνους μέσα στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821 έως και σήμερα.
Το έργο εικαστικά, και με τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων, τοποθετείται σε έναν σύγχρονο χωροχρόνο, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά εκτός από την ιστορική καταγραφή των γεγονότων, καθώς το πλαίσιο θα είναι πάντα το αίσθημα, η ιδέα, ο λόγος και η μουσική.

***

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους την περίοδο από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο του 2021.

***

Χαιρετισμό στη συνέντευξη απηύθυνε και ο επιστημονικός υπεύθυνος των επετειακών δράσεων, Θάνος Βερέμης, διακεκριμένος συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

***

Ο Δημήτρης Μαραμής, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Φάνης Σπανός και ο Κώστας Μακεδόνας.

 

Μετά το πέρας της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Παρουσιάσαμε με το νέο έτος τις επετειακές μας δράσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία και τονίσαμε ότι βασικοί μας στόχοι είναι:

– Να τιμήσουμε εμφατικά την ιστορική μνήμη και το ένδοξο παρελθόν
-Να προσφέρουμε ισχυρά διδάγματα στο σήμερα
και το κυριότερο
-Να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοπτική για το αύριο.
»Με τους λαμπρούς ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας θυμόμαστε, όλοι μαζί και τιμούμε το υπερήφανο παρελθόν της Στερεάς Ελλάδας και όλου του Έθνους.
»Το κεντρικό δρώμενο, ως «ναυαρχίδα» των επετειακών μας δράσεων, θα δώσει μορφή στη συλλογική εσωτερική μας ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους Ήρωες της Εθνεγερσίας. Ταυτόχρονα, το ορατόριο για την Παλιγγενεσία θα αφήσει βαθύ αποτύπωμά ως μία πολιτιστική παρακαταθήκη στο μέλλον».

***

*Δημήτρης Μαραμής: «Η ιδιοσυγκρασία του σύγχρονου Έλληνα είναι περισσότερο κοντά στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα της περιόδου του 1821, παρά της περιόδου της αρχαιότητας, των ελληνιστικών χρόνων, των ρωμαϊκών χρόνων ή του Βυζαντίου. Συνεπώς η βαθιά ιστορική γνώση του θαύματος της ελληνικής επανάστασης, με τον υπερβατικό αγώνα από τη μία πλευρά, αλλά και με τις σκοτεινές παθογένειες από την άλλη, αποτελεί το σοβαρότερο βοήθημα για την αυτογνωσία του Έλληνα που ζει στο σήμερα κι επιθυμεί να πορευτεί σε παρόν και μέλλον με αυτοπεποίθηση, θάρρος και χωρίς συμπλέγματα και ψευδαισθήσεις».

*Γρηγόρης Βαλτινός: «Έχει μεγάλη σημασία, αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς, να σκύψουμε με σεβασμό, με ψυχραιμία, πάνω στην ιστορία της πατρίδας μας,. Να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή προϋπόθεση για τη συνέχειά μας, για το μέλλον. Τέτοια έργα σαν και αυτό, συμβάλλον προς αυτή την κατεύθυνση».

*Κώστας Μακεδόνας: «Η Τέχνη οφείλει να θυμάται και να τιμά όλους εκείνους τους Ήρωες και τις Ηρωίδες, που -εντός και εκτός Ελλάδας- βοήθησαν και πάλεψαν να βγει η χώρα μας από το σκοτάδι, να ταξιδέψει ξανά προς το φως και να αναπνεύσει επιτέλους, όπως έγραψε ο Σολωμός: «στον όμορφο και ατάραχο Ελευθεριάς αέρα». Τιμή και ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι έζησαν την αναγνώριση των προσπαθειών τους όσο ζούσαν, αλλά και σε αυτούς που δυστυχώς αναγνωρίστηκαν εκ των υστέρων. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Είναι τιμή νου να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και να συνεργαστώ ξανά με τον αγαπημένο μου φίλο, εξαιρετικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαλτινό».

***

-Στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε για πρώτη φορά το μελοποιημένο ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη:

«Διάκος»
Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής.
Ερμηνεύουν: Κώστας Μακεδόνας, «8tetto».

 

Δείτε το στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Σχετικά άρθρα

Stay Connected

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
691ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα