30.1 C
Athens
Τρίτη 21 Ιουλίου 2026

Παγωτό μεσ’ στο χειμώνα και απολαυστικοί πειρασμοί σε «μείον 14 βαθμούς» στην καρδιά της Αθήνας

Του Παναγιώτη Μήλα  

Πάντα η 25η Μαρτίου ήταν η πρώτη ημέρα για να φάμε ένα παγωτό ξυλάκι μετά την παρέλαση…
Πριν γίνει μόδα το παγωτό για όλες τις εποχές του χρόνου, η ημερομηνία της πρώτης του κυκλοφορίας ήταν η 25η Μαρτίου. Μάλιστα αμέσως μετά την παρέλαση διεκδικούσαμε ένα παγωτό ξυλάκι επειδή δήθεν διψούσαμε…

Ο παγωτατζής με το άσπρο καπελάκι και την άσπρη ποδιά του ήταν γραφικός, ευχάριστος και ο πιο αγαπημένος πλανόδιος μικροπωλητής για τα παιδιά…

*

Μια πεντάρα το χωνάκι
Κρύο σαν το πεπονάκι
Φάτε για να δροσιστήτε
Γιατ’ αλλοιώς αδίκως ζήτε
Παγωμένο σαν το χιόνι
Που το τρώνε οι βαρώνοι!

*

Την πρώτη εμφάνισή του την έκανε την Άνοιξη, τις ημέρες του Ευαγγελισμού και σταματούσε το φθινόπωρο με την εμφάνιση των καστανάδων, αν και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν οι ίδιοι, διότι έκαναν παράλληλα και δεύτερο εποχικό επάγγελμα. Το παλιό καροτσάκι του παγωτατζή ήταν σωστό κομψοτέχνημα, με το ωραίο σκέπαστρο, τις παραστατικές ζωγραφιές και τα διάφορα σχέδια που κοσμούσαν τις πλευρές του. Με το τρίτροχο ποδήλατο ή το μηχανοκίνητο καροτσάκι έκανε την εμφάνισή του και διαλαλούσε το παγωτό του όπου σύχναζε πολύς κόσμος.

*

Αυτή η εικόνα, χάθηκε αργότερα όταν το «Παγωτό Μεσ’ το Χειμώνα», η εναλλακτική κωμωδία του Ιταλού συγγραφέα Μίνο Μπελέι που γράφτηκε στη δεκαετία του ’70, άρχισε να αλλάζει τις συνήθειές μας σχετικά με το παγωτό.
Η δική μου «Κάρτα μνήμης» έφερε όλα τα παραπάνω στο νου μου καθώς κατέβαινα πριν από λίγες ημέρες από την Πλατεία Συντάγματος προς την οδό Καραγεώργη της Σερβίας, που μετά ονομάζεται Περικλέους και στη συνέχεια βαφτίζεται Αθηναΐδος. Προορισμός μου ήταν ο Πολυχώρος Faust στη γωνία της Αθηναΐδος με την «Καλαμιώτου.
Είχα πολύ καιρό να ακολουθήσω αυτή τη διαδρομή και βρέθηκα ξαφνικά σε μια πολυφωτισμένη γειτονιά.

*

Σταμάτησα στον αριθμό 3 της οδού Αθηναΐδος. Μια ανάσα από την πλατεία της Αγίας Ειρήνης.
Εκεί έχει «παγωτό μεσ’ στο χειμώνα σε μείον 14 βαθμούς». Ο χώρος πεντακάθαρος, κάτι πολύ σπάνιο στις μέρες μας. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο «Ζεστός Σιμιγδαλένιος χαλβάς με την παγωμένη καρδιά». Με έβαλε όμως σε πειρασμό η ερώτηση: «Εσύ τι γεύση παγωτό θα έβαζες στις φωλιές κανταϊφιού»;

*

Πριν προλάβω να ρωτήσω με ενημέρωσαν ότι τώρα τη Σαρακοστή μπορώ να επιλέξω μια από τις υπέροχες γεύσεις σε σορμπέ παγωτό, σοκολάτα, φράουλα, μάνγκο, σουσάμι.

*

 

 

 

Αμέσως μετά άρχισα να δημιουργώ τον δικό μου συνδυασμό: Χρώματα, γεύσεις, χωνάκια γεμάτα λαχταριστό παγωτό με μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

Επειδή είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο άρχισα να διαβάζω τον κατάλογο:

-Κρέμα Βανίλια: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκος κρόκος αβγού, γνήσια sticks βανίλιας Μαδαγασκάρης.
-Σοκολάτα Κακάο: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, αυθεντικό ολλανδικό κακάο, σοκολάτα υγείας.
-Gianduia: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, αυθεντικό ολλανδικό κακάο, γνήσια πραλίνα φουντουκιού.
-Σοκολάτα μπισκότο: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, αυθεντικό ολλανδικό κακάο, μπισκότο σοκολάτας.
-Κρέμα μπισκότο: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκος κρόκος αβγού, μπισκότο σοκολάτας.
-Πικρή σοκολάτα: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, αυθεντικό ολλανδικό κακάο, σοκολάτα υγείας 70%.

 

*

 

Η ομάδα που κερδίζει: Από αριστερά: Κατερίνα Ανδριτσοπούλου, Μάριος Απέργης, Γιάννης Απέργης και Πασχαλιά Νικολαΐδου.

 

 

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι στα υλικά πάντα πρώτο είναι το φρέσκο αγελαδινό γάλα.

Η κυρία Κατερίνα Ανδριτσοπούλου, που είδε να διαβάζω με… απορία τον κατάλογο, βγήκε από τον χώρο παρασκευής των παγωτών ντυμένη ως χειρουργός, στα κάτασπρα, με λευκό κάλυμμα στο κεφάλι και λευκά γάντια:

-«Χρησιμοποιούμε φρέσκο γάλα μικρών παραγωγών, από την Ήπειρο και τη Μακεδονία», μου είπε…

Συνέχισα να διαβάζω:

-Στρατσιατέλλα: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, σταγόνες σοκολάτας υγείας.
-Γιαούρτι: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, στραγγιστό αγελαδινό και πρόβειο γιαούρτι.
-Φράουλα Sorbet: Με φρέσκιες φράουλες
-Μπανάνα Sorbet: Με φρέσκιες μπανάνες
-Λεμόνι Sorbet: Με φρέσκα λεμόνια
-Πεπόνι Sorbet: Από φρέσκα πεπόνια

*

-«Πάντα χρησιμοποιούμε φρέσκα φρούτα εποχής, καθώς και φρεσκοκαβουρντισμένους ξηρούς καρπούς», μας λέει η κυρία Ανδριτσοπούλου.

*

 

-Ιπποφαές Sorbet: Με πούλπα ιπποφαούς
-Μάνγκο Sorbet: Πούλπα μάνγκο
-Μέντα Sorbet: Αιθέριο έλαιο μέντας, σταγόνες γνήσιας κουβερτούρας 70%
-Σουσάμι Sorbet: Με ταχίνι.

 

Στο “χειρουργείο”. Όλα λάμπουν. Αριστερά η Πασχαλιά Νικολαΐδου και δεξιά ο Μάριος Απέργης.

 

*

Εδώ ο κύριος Μάριος Απέργης, κι αυτός ντυμένος ως χειρουργός, μου λέει πως: «Σε καθημερινή βάση δουλεύουμε νέους συνδυασμούς γεύσεων εμπλουτίζοντας την ήδη μεγάλη ποικιλία των προϊόντων μας».

 

*

-Σοκολάτα Sorbet: Αυθεντικό ολλανδικό κακάο, γνήσια σοκολάτα υγείας 70%
-Σύκο Sorbet: Με φρέσκα σύκα
-Λουκούμι Sorbet: Με άρωμα τριαντάφυλλο
-Καϊμάκι: Φρέσκο πρόβειο γάλα, φρέσκο πρόβειο βούτυρο, σαλέπι, αυθεντική μαστίχα Χίου
-Γιαούρτι με φράουλες και φουντούκια: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, στραγγιστό αγελαδινό και πρόβειο γιαούρτι, φράουλες και φουντούκια.
-Κανέλα: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκος κρόκος αβγού, κανέλα.
-Μόκα: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκος κρόκος αβγού, nescafè
-Φιστίκι: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, γνήσια πάστα φιστικιού
-Καραμέλα γάλακτος: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, καραμέλα

*

 

Στο σημείο αυτό ο κύριος Μάριος Απέργης προσθέτει: «Φιλοδοξούμε το παγωτό μας να οδηγεί σε ένα γευστικό ταξίδι όποιον το δοκιμάζει».

*

Κι εγώ συνεχίζω την ανάγνωση:

-Παρφέ κρέμα: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκος κρόκος αβγού, φρεσκοκαβουρντισμένο αμύγδαλο, γλυκό κουταλιού κυδώνι (17% λιπαρά)

Ο μοναδικός χαλβάς με το παγωτό στην καρδιά του. Φυσικά ο χαλβάς – στη βασική φωτογραφία του θέματος – είναι πιο λαχταριστός, αλλά στην πραγματικότητα όλα είναι σε φάση απογείωσης…

-Παρφέ σοκολάτα: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, αυθεντικό ολλανδικό κακάο, φρεσκοκαβουρντισμένο αμύγδαλο (17% λιπαρά)
-Παρφέ φιστίκι: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκος κρόκος αβγού, πραλίνα φουντουκιού, πάστα φιστικιού, φιστίκια Αιγίνης, γλυκό κυδώνι (20% λιπαρά)
-Παρφέ Φουντούκι: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκος κρόκος αβγού, φουντούκια (20% λιπαρά)

*

Ασφαλώς δεν λείπουν και τα γλυκά… Πρόκειται για υπέροχες γεύσεις παγωτού που εναλλάσσονται αυτούσια ή σε συνδυασμό με χειροποίητα γλυκά.

-Tiramisu: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκος κρόκος αβγού, αυθεντικό mascarpone Ιταλίας, κρασί Marsala, σαβαγιάρ
-Ferrero: Πραλίνα φουντουκιού 100%, μαρέγκα κακάο, καβουρντισμένα φουντούκια
-Bueno: Φρέσκο αγελαδινό γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκος κρόκος αβγού, ρίπλα πραλίνας φουντουκιού και γκοφρέτα σοκολάτας.

Με τα γλυκά αυτά το παγωτό γίνεται πρώτη ύλη για νέες δημιουργίες. Το βρίσκουμε κρυμμένο σε ζεστό σιμιγδαλένιο χαλβά, «καθιστό» μέσα σε φωλιές ξεροψημένου σιροπιασμένου κανταϊφιού, ξαπλωμένο σε εκμέκ πολίτικο αλλά και με τραγανές βάφλες, τάρτες. Ακόμη μπορούμε να το γευτούμε μέσα σε ζεστό ή κρύο espresso ή χτυπημένο σε φυσικό χυμό πορτοκάλι.

*

 

Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση, ο κύριος Μάριος Απέργης μου είπε: «Σε όλες αυτές τις γεύσεις δεν υπάρχουν πρόσθετα αρώματα, χρωστικές και συντηρητικά».

*

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

– 14o Παγωτό, ice cream and coffee

-14o  Παγωτά. Ελληνικό Εργαστήρι Παγωτού

Αθηναΐδος 3, Αθήνα 105 63
Τηλέφωνο: 213-088.90.72

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -