Φεστιβάλ στη Λέσβο. «Ούζο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς Θεός και κοσμοκράτορας»…

Ο θείος ο Νίκος Αϊβαλιώτης, από το Πληγώνι της Λέσβου, κάθε μεσημέρι έπινε ένα ποτηράκι ούζο. Ποτέ με πάγο, πάντα όμως με πολύ λίγο νερό που είναι απαραίτητο για να απελευθερώνει το άρωμα του ούζου…

 

***

 

Λέσβος και ούζο είναι συνδεδεμένα στο μυαλό κάθε Έλληνα. Καθόλου τυχαία αφού η ιστορία του γνωστού ως «εθνικού μας ποτού» έχει τις ρίζες της στο ακριτικό νησί του Βορείου Αιγαίου και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Κάθε χρόνο, από το 2013, ο Σύνδεσμος Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών Λέσβου διοργανώνει το Ouzo Fest. Ένα μοναδικό φεστιβάλ γνωριμίας με το ούζο, την κουλτούρα του και τα μυστικά του. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει περισσότερες από 40 ετικέτες ούζου, να συνομιλήσει με τους ποτοποιούς, να μυηθεί στα μυστικά του ούζου, να δοκιμάσει τη γαστρονομία της Λέσβου και να απολαύσει το ούζο του στα γραφικά καφενεδάκια της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου.

Συνεπείς στο ραντεβού και φέτος οι διοργανωτές περιμένουν τους επισκέπτες Έλληνες και ξένους που μπορούν να περιηγηθούν στα μουσεία και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την ιστορία και την παραγωγή του ούζου. Μια ιστορία που κρατά περισσότερο από έναν αιώνα.

 

***

 

 

 

Μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν φέτος το φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ζήσουν την αυθεντική κουλτούρα που συνοδεύει παραδοσιακά το ούζο: Παρέα, μεζέδες, μουσική και άρωμα Αιγαίου μέσα από τις μοναδικές ποικιλίες του ούζου της Λέσβου.

 

 

***

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ OUZOFEST

ΑΠΟ 13 ΕΩΣ ΚΑΙ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

 

***

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 και ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019: Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου – Μυτιλήνη. Ώρα 20:00
Η μεγάλη γιορτή για το ούζο με την παρουσία των ποτοποιών, όλες οι ποικιλίες και τα μυστικά του ούζου. Ζωντανή μουσική και νόστιμα παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου που συνοδεύουν το ούζο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: Live music event open space – Τυρταίου 4 – Μυτιλήνη 18:00 – 22:00
Γευσιγνωσία των ούζων, με συνοδεία τοπικών μεζέδων από Ελληνίδα σεφ & ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα. Ζωντανή σύνδεση της εκδήλωσης μέσω Portal με σημείο (Χώρα) έκπληξη.

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: Μουσείο Ούζου Μουσείο Ούζου ΕΒΑ – Παγανή Μυτιλήνη 11:00 – 14:00
Επίσκεψη & ξενάγηση στο μουσείο για την ιστορία του ούζου της Ποτοποιία EΒΑ Μυτιλήνης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ: Beach Party Barracuda – Χαραμίδα 20:00
Γευσιγνωσία ούζων, μουσική, θάλασσα, πρωτότυπα κοκτέιλ με βάση το ούζο και πολλά ακόμη.

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ: Λαδάδικα Λαδάδικα – Μυτιλήνη 20:00
Μια γιορτή για το ούζο, με γευσιγνωσίες, ζωντανή μουσική & διάφορες εκπλήξεις στα παρακάτω σημεία στα Λαδάδικα. Εστιατόρια : Παράταιρο – Σπίτι μου. All day café /bar: Alley Dog – Cartel.

 

 

Στο πανέμορφο Πλωμάρι θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του Ούζοfest…

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ: Μουσείο Ούζου Ισιδώρου Αρβανίτου – Βαρβαγιάννη – Πλωμάρι 10:00 – 14:00
Γιορτάζοντας περισσότερα από 120 χρόνια ιστορίας και παράδοσης, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ανοίγει τις πόρτες του και σας προσκαλεί να γνωρίσετε τον «Κόσμο του Ούζου». Μία παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και ένα ζεστό καλωσόρισμα σας περιμένουν στα αποστακτήρια και στο Μουσείο του Ούζου Βαρβαγιάννη.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ: Πλωμάρι Μαρίνα – Πλωμάρι – τελετή λήξης του Φεστιβάλ 20:00
Η μεγάλη γιορτή για το ούζο με την παρουσία των ποτοποιών, όλες οι ποικιλίες και τα μυστικά του ούζου. Μουσική και νόστιμα παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου που συνοδεύουν το ούζο.