19.9 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Όταν η Μαρτίριο συνάντησε την Αργυρώ και την Ταραντούλα

Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]

Περνούσα από τον Βοτανικό πρόσφατα. Έκανα vaultα σε αυτή την όμορφη γειτονιά. Πολύ κοντά στο σταθμό του μετρό «Κεραμεικός». Περίπου 7-8 λεπτά με τα πόδια. Όμορφος περίπατος. Σαν σε παλιά ελληνική ασπρόμαυρη ταινία. Άκουσα φωνές ξαφνικά. Σταμάτησα να δω. Πλησιάζω…
– Πιο καλά να μη με πλησιάσει ποτέ άντρας. Από παιδί τους έτρεμα. Τους κοίταζα εκεί έξω στην αυλή να ζέβουν τα βόδια, να γεμίζουν τα τσουβάλια, άκουγα να φωνάζουν, να χτυπούν τα ποδάρια τους και παρακαλούσα να μη μεγαλώσω για να μη μ’ αρπάξει ποτέ κανείς μέσα στα μπράτσα του. Ευτυχώς μ’ έφτιαξε ο Θεός κουτσή και άσχημη και γλίτωσα από δαύτους.
– Δεν είμαστε καλά. Αυτή την ξέρω. Είναι η Μαρτίριο. Αυτή που μένει στο σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα που έφτιαξε ο κυρ – Φεντερίκο. Καλά, τι θέλει εδώ; Σε ποιους μιλάει;
– “Γύρευες το σπίτι, το χουζούρι και μια γυναίκα. Και τίποτα άλλο. Δεν είναι αλήθεια; …Και δεν το συλλογίστηκες ποτέ το παιδί, σαν μ’ έβλεπες να το ποθώ; …Με γυρεύεις σαν να ‘θελες να φας ένα περιστέρι…”.
– Πα, πα. Θα τρελαθώ εδώ. Αυτή είναι η Γέρμα. Κι αυτή κόρη του κυρ – Φεντερίκο. Ποιαν άλλη θα δω εδώ πέρα; Ξανά μανά η Μπερνάρντα Άλμπα, στο σπίτι της πάλι. Στην Τουρκία όμως. Ποιοι την πήγανε στους γείτονές μας. Θα χρειάστηκαν βασιλικά έξοδα για τέτοιο ταξίδι…
– Ακούστε κύγιέ μου. Ναι. Βασιλικά έξοδα. Τα έκανα εγώ. Έπγεπε να τα κάνω. Δεν είχα οικονομικό πγόβλημα αν και είμαστε σε καιγό κγίσης… Έστειλα λοιπόν τη Γέγμα στην Τουγκία…
– Μα εσείς ποια είστε;
– Η βασίλισσα της Σκoτίας Μαγία Στιούαγτ, ανόητε! Πγοσκύνα!
– Κοτζάμ βασίλισσα στον Βοτανικό; Σε μια λαϊκή γειτονιά;
– Ναι ανόητε: Εδώ και τγία χγόνια με πγοσκυνούν εδώ οι νέοι μου υπάκουοι…
– Υπήκοοι θέλετε να πείτε Μεγαλειοτάτη!
– Το ίδιο είναι θγασύτατε! Υπάκουοι υπήκοοι. Όπως είναι όλοι εδώ… Σχεδόν όλοι… Μεγικοί… Τέλος πάντων κάποιοι…
– Συγγνώμη αν σας σύγχυσα Υψηλοτάτη!
– Συγχωγεμένος. Θέλεις κάτι άλλο τώγα;
– Μάλιστα Εκλαμπροτάτη. Να μου πείτε ποιoι άλλοι κατοικοεδρεύουν εδώ μαζί σας.
– Άκου και γγάφε. Επιστάτης εδώ είναι ο Δημήτγης Καγατζιάς. Διάβασε εδώ τα υπόλοιπα γιατί με κούγασες…
– Ό, τι πείτε Διασημοτάτη μου.
Αρχίζω:
– Συγγραφείς: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Jane Martin, Heather Raffo, Henry Purcell, Χρύσα Σπηλιώτη, Χάρης Ρώμας, Στέφανος Κακαβούλης, Τζένη Κοσμίδου.
– Σκηνοθέτες: Δημήτρης Καρατζιάς, Μαρία Τσαρούχα, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Λίλλυ Μελεμέ, Αυγουστίνος, Ρεμούνδος, Μενέλαος Τζαβέλλας, Βαγγέλης Λάσκαρης, Βασίλης Σκαρμούτσος, Παναγιώτης Αδάμ, Αγγελική Γκαλμπένη.
– Ηθοποιοί: Σαράντος Γεωγλερής, Δήμητρα Κολλά, Παντελίτσα Λοΐζου, Πάνος Μπρατάκος, Αναστάσης Κολοβός, Αλκμήνη Σταθάτου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Τάσος Τζιβίσκος, Φωτεινή Τσακίρη. Νίκη Αναστασίου, Κική Μαυρίδου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Αλεξάνδρα Ούστα, Θεοδώρα Σιάρκου, Ειρήνη Σταματίου, Γιάννα Σταυράκη, Αθηνά Τσιλύρα, .Μαρουσώ Βαϊούλη, Μυρτώ Γκόνη, Μάγδα Κόρπη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Σάββας Σωτηρόπουλος, Μαρίνα Τσουμπρή, Νίκη Αναστασίου, Αθηνά Τσιλύρα, Ελένη Λιώνα, Μαρίνα Βουλογιάννη, Νίκος Ζιάζιαρης, Ευτέρπη Κατσαμάτσα, Πωλ Ζαχαριάδης, Χριστίνα Κατσαμάτσα, Αναστασία Μάντζαρη, Στέλιος Κέλερης, Δήμητρα Βαμβακάρη, Χριστίνα Δενδρινού, Στέλλα Δρογκίτη, Έφη Μεραβόγλου, Χάρις Σιμεωνίδου, Δήμητρα Σύρου, Έλενα Τυρέα, Κωνσταντίνος Κυριακού, Αναστασία Χατζάρα, Βάνα Παρθενιάδου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Δημήτρης Κάτσης, Μαργαρίτα Παπαντώνη, Μαριλού Ανδρίκου, Τζένη Βαγκοπούλου, Νάντη Γώγουλου, Φωτεινή Ζούμα, Χριστίνα Τσάτσου, Βίβιαν Κοντομάρη, Νατάσα Μαρματάκη, Βίβιαν Βαλσάμη, Γιάννης Kότζα, Στέλλα Μουκαζή, Αγγελική Γκαλμπένη, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Μία Καλλιτζόγλου, Τζένη Κοσμίδου.
– Κάποιο λάθος έχω κάνει. Για να ρωτήσω την κοπέλα που βγαίνει. Τη θυμάμαι. Την έχω δει στην τηλεόραση. Δεσποινίς, με συγχωρείτε. Εδώ είναι η οδός Αγίου Κωνσταντίνου; Το Εθνικό μας Θέατρο;
– Καλά άνθρωπέ μου. Δεν βλέπεις; Τι ρωτάω; Δεν βλέπεις. Το βλέπω… Εδώ που κάνετε vaultα είναι ο Πολυχώρος “Vault”. Είσαστε στο Βοτανικό. Στην οδό Μελενίκου 26. Μόλις 8 λεπτά από το σταθμό μετρό «Κεραμεικός».
– Σιγά! Τόσο κόσμος σε έναν πολιτιστικό χώρο σε γειτονιά. Πλάκα μου κάνετε δεσποινίς; Και σας έχω δει και στην τηλεόραση;
– Ναι κύριέ μου. Εδώ είμαι κι εγώ. Με λένε Δήμητρα Κολλά. Να πάρτε και το πρόγραμμα των παραστάσεων και αφήστε με να πάω μια ώρα πιο γρήγορα στο σπίτι μου να ξεκουραστώ. Αυτό ο τελειομανής Καρατζιάς μας έχει τρελάνει στις πρόβες… Καληνύχτα σας…
– Ευχαριστώ για το πρόγραμμα. Για να το διαβάσω…

Πρόγραμμα παραστάσεων

* “Elizadeath” (3η χρονιά), παράσταση βασισμένη στους “Βασιλικούς Μετά Τρούλου” του Χάρη Ρώμα.
Αθήνα 2015. Πέντε χρόνια μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και ενώ η ανεργία μαστίζει τον κλάδο των ηθοποιών, μια ομάδα ηθοποιών προσπαθεί να ανεβάσει τη “Μαίρη Στιούαρτ” του Siler. Μόνο που το σύμπαν συνωμοτεί για να μαζευτούν σε έναν χώρο “τα λάθη” όλου του κόσμου. Οι λάθος ηθοποιοί, με λάθος έργο, στη λάθος περίοδο, με λάθος σκηνοθέτη, σε λάθος θέατρο, με λάθος χορηγό, υποχρεώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης να ανεβάσουν ένα ανιστόρητο “ιστορικό” έργο μιας κατά λάθος συγγραφέως. Οι θεατές παρακολουθούν και συμμετέχουν στη δημιουργία μιας παράστασης από την αρχή μέχρι το τέλος της, μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες που μπορεί κανείς να φανταστεί. Όλα αυτά με πολύ γέλιο, καταιγιστικούς ρυθμούς, τρελές εξελίξεις και ανατροπές.
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς. Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Κούσουλα, Δήμητρα Κολλά, Μουσική σύνθεση/ επιμέλεια: Μάνος Αντωνιάδης, Στίχοι τραγουδιών: Πάνος Μπρατάκος. Αφίσα: Βαρνάβας Φιλίππου. Φωτογραφίες: Άρης Ρουπίνας (Photo Press News). Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος. Επιμέλεια κίνησης/ χορογραφίες: Βιβή Ρωμανά. Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας. Video παράστασης: Γιώργος Κωμάκης, Χρήστος Κοντέος.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σαράντος Γεωγλερής, Δήμητρα Κολλά, Παντελίτσα Λοΐζου, Πάνος Μπρατάκος, Αναστάσης Κολοβός, Αλκμήνη Σταθάτου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Τάσος Τζιβίσκος, Φωτεινή Τσακίρη.
Έναρξη παραστάσεων 18 Οκτωβρίου 2013.
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 ως 12 Ιανουαρίου 2014.

* “Πνιγμονή” (παράσταση βασισμένη στο “Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” του Φ. Γ. Λόρκα).
Στην “Πνιγμονή”, μια εκδοχή του σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα, μεταφέρεται το αριστούργημα του Federico García Lorca από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013, με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, την κλειστή επαρχιακή κοινωνία και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις μουσουλμανικές χώρες. Το έργο είναι ένα «φωτογραφικό ντοκουμέντο», με φόντο τη σκληρή ζωή και τη βουβή απελπισία των γυναικών στα ορεινά χωριά της ανατολικής Τουρκίας, όπου η ηθική είναι συνδεδεμένη με το αίμα και το θάνατο. Το περιβάλλον, οι φυλετικοί και οικογενειακοί κανόνες ορίζουν την καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά και τη μοίρα αυτών των γυναικών. Το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή καθορίζεται από το πόσο συμμορφώνεται με τον «κοινωνικό» της ρόλο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τιμωρείται με θάνατο.
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς. Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά. Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης. Αφίσα: Βαρνάβας Φιλίππου. Επιμέλεια κοστουμιών/ Σκηνικά: Σίμος Παπαναστασόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Βιβή Ρωμανά, Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκη Αναστασίου, Κική Μαυρίδου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Αλεξάνδρα Ούστα, Θεοδώρα Σιάρκου, Ειρήνη Σταματίου, Γιάννα Σταυράκη, Αθηνά Τσιλύρα.
Έναρξη παραστάσεων Νοέμβριος 2013

* “Γέρμα”, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
“Γέρμα”: Γυναίκα άγονη, γυναίκα έρημη, γυναίκα σε αναμονή…
Ο Λόρκα χαράζει μια αιμάτινη πορεία που οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από τη Γυναίκα – Δημιουργό στη Γυναίκα – Αυτουργό. Προκλητικά μοντέρνος για την εποχή του, και λίγο πριν από την εδραίωση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, ο Λόρκα τολμά να μιλήσει ανοιχτά για θέματα όπως: η ερωτική απόλαυση και η αναζήτηση της ηδονής, η κοινωνική υποκρισία, η αμφισβήτηση του θείου, το τίμημα της δημόσιας εικόνας, ο ρατσισμός απέναντι στο «διαφορετικό», ο φασισμός της καθημερινότητας εντός και εκτός του οίκου.
Ογδόντα χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2013, 10 νέοι ηθοποιοί αναζητούν μέσα στο κλασικό κείμενο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή το καθολικό και διαχρονικό εκείνο στοιχείο που φωλιάζει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, και αποφασίζουν να αφηγηθούν την ιστορία μιας γυναίκας που, κόντρα σε όλες τις κοινωνικές νόρμες, αμφισβητεί και, εντέλει, πράττει.
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη. Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Μωυσιάδου. Σκηνικά/Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη. Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος. Μουσική: Μαρουσώ Βαϊούλη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Νάντια Πυθαρά. Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρουσώ Βαϊούλη, Μυρτώ Γκόνη, Μάγδα Κόρπη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Σάββας Σωτηρόπουλος, Μαρίνα Τσουμπρή.
Έναρξη παραστάσεων Νοέμβριος 2013

* «Αρκετά πια με την Αντέλα», του Δημήτρη Καρατζιά.
Η πυρετώδης εξομολόγηση μιας γυναίκας που ανατρέπει τη μέχρι τώρα γνωστή ιστορία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, και αποκαλύπτει μυστικά και ψέματα, ανομολόγητα πάθη και βίαιες αλήθειες καλά κρυμμένες επί χρόνια πίσω από τους εφτασφράγιστους τοίχους του σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα.
Η παρεξηγημένη Μαρτίριο, η εμβληματική ηρωίδα του Λόρκα, 30 χρόνια μετά το θάνατο της μικρότερης αδερφής της Αντέλα, σπάει τη σιωπή της και ξετυλίγει αργά και βασανιστικά το κουβάρι των τύψεων και των ενοχών που την καταδιώκουν. Μοναδική απόγονος πια της καταραμένης οικογένειας των Άλμπα, έγκλειστη και η ίδια σε ένα σπίτι-φυλακή-τάφο, αναμετριέται με το παρελθόν και τους εφιάλτες της, συνομιλεί με τα φαντάσματα που τη «συντροφεύουν», και αναζητά την κάθαρση μέσα από ένα επώδυνο ταξίδι μνήμης.
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης. Σκηνικά/ Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη. Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας,
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκη Αναστασίου, Αθηνά Τσιλύρα.
Έναρξη παραστάσεων Δεκέμβριος 2013

* “Διδώ και Αινείας”, του Henry Purcell.
Το διάσημο σκηνικό έργο του Henry Purcell “Διδώ και Αινείας” σε λιμπρέτο του Nahum Tate, είναι ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτoρίου. Είναι βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου, ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου.
Στην Καρχηδόνα, η βασίλισσα Διδώ περιμένει τον ήρωα Αινεία για να τον παντρευτεί. Σε μια σκοτεινή σπηλιά η Μάγισσα σχεδιάζει την καταστροφή της βασίλισσας και της Καρχηδόνας… Θα εμφανίσει ένα πνεύμα στον Αινεία με τη μορφή του Ερμή, μεταφέροντάς του ψεύτικη εντολή να εγκαταλείψει τη Διδώ και να φύγει με το στόλο του για την Ιταλία όπου και θα ιδρύσει τη Νέα Τροία… τη Ρώμη! Ενώ οι ναύτες ετοιμάζουν την αναχώρησή τους, η Μάγισσα σχεδιάζει την τρικυμία που θα καταστρέψει το στόλο, ο Αινείας θλιμμένος αποχαιρετά τη βασίλισσα στο παλάτι της! Η Μάγισσα θα κάψει την Καρχηδόνα και θα βυθίσει το στόλο του Αινεία! Η Διδώ συντετριμμένη αυτοκτονεί…
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ. Μουσική διδασκαλία / διεύθυνση: Δημήτρης Βεζύρογλου. Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Λιώνα, Μαρίνα Βουλογιάννη, Νίκος Ζιάζιαρης, Ευτέρπη Κατσαμάτσα, Πωλ Ζαχαριάδης, Χριστίνα Κατσαμάτσα, Αναστασία Μάντζαρη, Στέλιος Κέλερης.
Εναρξη παραστάσεων Φεβρουάριος 2014

Συμπαραγωγές

* “Iraq – 9 Τόποι επιθυμίας”, της Heather Raffo.
Η θεατρική επιτυχία του off-Broadway «IRAQ– 9 τόποι επιθυμίας» εξιστορεί τη ζωή εννέα Ιρακινών γυναικών, με φόντο τους δύο πολέμους στον Κόλπο και εμβαθύνει στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, σε μια χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου. Η συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο σ’ ένα ταξίδι της στο Ιράκ τον Αύγουστο του 1993, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαγδάτη. Η ιστορία βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες.
Μετάφραση: Πέπη Μοσχοβάκου, Άντονυ Μπερκ. Σκηνοθεσία/ Μουσική επιμέλεια: Μαρία Τσαρούχα. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καραβασίλη. Σκηνική επιμέλεια / Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη. Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Βαμβακάρη, Χριστίνα Δενδρινού, Στέλλα Δρογκίτη, Έφη Μεραβόγλου, Χάρις Σιμεωνίδου, Δήμητρα Σύρου, Έλενα Τυρέα.
Έναρξη παραστάσεων Δεκέμβριος 2013

* “Οι συνένοχοι”, του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε.
Η μοναδική κωμωδία του Γερμανού δραματουργού ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κυριακού. Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Σκηνικά/Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κυριακού, Αναστασία Χατζάρα, Βάνα Παρθενιάδου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος.
Έναρξη παραστάσεων Ιανουάριος 2014

* “Jack and Jill”, της Jane Martin
Η πορεία μιας σχέσης ξεδιπλώνεται στη σκηνή, δύο ενήλικες περνούν από το θαύμα στην καταστροφή… Κι όταν διαλυθείς αναρωτιέσαι, το απίθανο μπορεί να γίνει πιθανό; Κι αν ναι γιατί; Επειδή είναι αναγκαίο ή επειδή η αγάπη μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις στο απίστευτο;
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιέ. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Κάτσης, Μαργαρίτα Παπαντώνη.
Έναρξη παραστάσεων Ιανουάριος 2014

* “S-EXIT”, χοροθέατρο από την ομάδα Aleajactaest
Εμπνευσμένο από το έργο του Federico García Lorca, το “S-Exit” επικεντρώνεται στις φιγούρες των πέντε θυγατέρων της Bernarda Alba και τις δυναμικές που αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον απομόνωσης και αναγκαστικού εγκλεισμού. Εντός του κλειστοφοβικού σπιτιού της αυταρχικής μητέρας, τα συναισθήματα αλλά και τα ένστικτα φτάνουν σε ακραίο σημείο και μορφή λόγω της καταπίεσης και της υπερβολικής στέρησης.
Η προσέγγιση της AleaJactaEst εδράζεται στο ερώτημα: αν αφαιρεθεί η ελευθερία, υπάρχει επιθυμία; Τί συμβαίνει όταν αναδύονται οι αρχετυπικές ορμές; Η ανθρώπινη επαφή μετουσιώνεται σε σεξουαλική επιθυμία και η κοινωνικότητα σε νυμφομανία; Μπορεί, τελικά, να υπάρξει λύτρωση όταν κυριαρχούν τα πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπου, σε καθεστώς εγκλεισμού; Το “S-Exit” μελετά τη σημερινή κοινωνία, ανελεύθερη στον πυρήνα της και συνάμα εκρηκτική στις ενστικτικές της εκδηλώσεις.
Σκηνοθεσία/χορογραφία Βασίλης Σκαρμούτσος. Ερμηνεία: Μαριλού Ανδρίκου, Τζένη Βαγκοπούλου, Νάντη Γώγουλου, Φωτεινή Ζούμα, Χριστίνα Τσάτσου.
Έναρξη παραστάσεων Ιανουάριος 2014

Φιλοξενούμενες παραστάσεις

* “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;” της Χρύσας Σπηλιώτη
Μια φορά ήταν η Αμερική… Ήταν πόθοι, έρωτες, επιθυμίες, επιτυχίες, προσδοκίες, συγκινήσεις, επιβεβαιώσεις. Ήταν όμως και λάθη, αποτυχίες, απογοητεύσεις, ματαιώσεις, διαψεύσεις. Ήταν ναυάγια αλλά και διασώσεις. Ήταν δηλαδή η ζωή εκεί έξω και η ζωή εδώ, μέσα μας. Και ήταν μια φορά, δύο κοριτσάκια, η Λίζα κι η Καίτη, που γνωρίστηκαν στα οκτώ τους χρόνια και που εμείς θα ταξιδέψουμε μαζί τους ως τα 88 τους, αφού τίποτα δεν μπορούσε να τις χωρίσει. Ένα θεατρικό έργο – ορόσημο, μια πορεία σαν ταξίδι μακρινό, ένας κόσμος σαν την ίδια μας τη ζωή με το γέλιο της και με το δάκρυ της.
Σκηνοθεσία / μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Εικαστική επιμέλεια/ φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη. Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Τσουμάνης. Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Παντελιάς.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βίβιαν Κοντομάρη, Νατάσα Μαρματάκη.
Έναρξη παραστάσεων 21 Οκτωβρίου 2013
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 ως 19 Νοεμβρίου

* “Μάνα Γκρέκα”, του Στέφανου Κακαβούλη
O Όμιλος για την Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων παρουσιάζει την Αργυρώ, μια 50χρονη γυναίκα που ζει μαζί με τον 30χρονο γιο της Νίκο στην Αθήνα του 2013. Η απόφασή της να παραιτηθεί από το σούπερ μάρκετ όπου δούλευε έχει ως αποτέλεσμα τα έξοδα του σπιτιού να επιβαρύνουν το γιο της, που αναπάντεχα όμως την ίδια περίοδο απολύεται από τη δουλειά του ως πλασιέ λόγω κρίσης. Έτσι η Αργυρώ αναγκάζεται να ζητήσει την παλιά της θέση πίσω. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε κατάθλιψη τον Νίκο, ο οποίος λόγω της αδυναμίας που έχει στη μάνα του δεν μπορεί να τη βλέπει να δουλεύει και πόσω μάλλον να τον ζει. Η ερωμένη του Νίκου και κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερή του Γιάννα τού προτείνει να κάνει μία καινούργια αρχή μαζί της στην Αυστραλία όπου αυτή έχει στρωμένη δουλειά σε μία εταιρεία. Ο μεγαλύτερος ενδοιασμός του Νίκου είναι η μητέρα του.
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας. Σκηνικά – Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύη Αρτσάνου. Μουσική: Γιάννης Οικονόμου. Σύμβουλος παράστασης: Νικήτας Πέτρου. Φωτισμοί: Σάββας Πασχαλίδης – Μενέλαος Τζαβέλλας. Παραγωγή: aRt StUdIO.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βίβιαν Βαλσάμη, Γιάννης Kότζα, Στέλλα Μουκαζή.
Έναρξη παραστάσεων Ιανουάριος 2014

Παιδική Σκηνή

* “Η Μάγισσα Ταραντούλα εκπαιδεύεται!” της Τζένης Κοσμίδου
Πρόκειται για μια ακόμη ιστορία από τις περιπέτειες της γκαφατζούς μάγισσας Ταραντούλας! Η μάγισσα Ταραντούλα μέσα από τις «καταστροφικές» της ιστορίες περνάει στους μικρούς θεατές (και γιατί όχι και στους μεγάλους), μηνύματα όπως η δύναμη της αγάπης, της επιμονής και της θέλησης. Η παράσταση, με τη μορφή μιούζικαλ, έχει τραγούδια και χορό, ενώ τα παιδιά παίζουν ενεργό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου! Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 2, 5 έως και 8 ετών.
Σκηνοθεσία: Αγγελική Γκαλμπένη. Πρωτότυπη μουσική: Χρήστος Στρατηγόπουλος. Χορογραφίες: Ειρήνη Στρατηγοπούλου. Σκηνογράφος: Αίας Μακρής. Μακιγιάζ: Ελένη Ζουμπούλη. Ενδυματολογία: Άννα Ψαρά. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Γκαλμπένη, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Μία Καλλιτζόγλου, Τζένη Κοσμίδου.
Έναρξη παραστάσεων Οκτώβριος 2013

Πολυχώρος VAULT

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (περίπου 8’ με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 – 0356472 / 6945 – 993.870
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
Email: [email protected]
https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -