22.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Όσα παίρνει ο άνεμος». Η Χάτι Μακ Ντάνιελ, η πρώτη αφροαμερικανίδα που κέρδισε ένα από τα 10 Όσκαρ

Στις 29 Φεβρουαρίου 1940, η ταινία του Βίκτορ Φλέμινγκ «Όσα παίρνει ο άνεμος» (Gone With the Wind) κέρδισε 8 Βραβεία Όσκαρ.
Η ηθοποιός Χάτι Μακ Ντάνιελ [στη βασική φωτογραφία] γίνεται η πρώτη αφροαμερικανίδα που κερδίζει Όσκαρ.

 

***

Στην τελετή των Όσκαρ που έγινε στο Κόκονατ Γκρόουβ, η ταινία εκτός από τα 8 αγαλματίδια κέρδισε και δύο τιμητικά:
-Το «Βραβείο Έρβιν Θάλμπεργκ» για τον παραγωγό της ταινίας Ντέιβιντ Ο’Σέλζνικ καθώς και
-Το ειδικό βραβείο για τη σκηνογραφία του Γουίλιαμ Κάμερον Μέντζις.

 

***

 

Ο Κλαρκ Γκέιμπλ με τη Βίβιαν Λι.

 

Μέχρι σήμερα μόνο οι ταινίες Μπεν Χουρ (Ben Hur, 1959), Τιτανικός (Titanic, 1997) και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003) έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 10 Όσκαρ του «Όσα παίρνει ο άνεμος».

 

***

 

Η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για τα βραβεία της ακαδημίας του αμερικανικού κινηματογράφου, σπάζοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες (το «Όλα για την Εύα» και ο «Τιτανικός» είναι οι μόνες ταινίες που κατάφεραν να ξεπεράσουν το Όσα παίρνει ο άνεμος, αποσπώντας 14 υποψηφιότητες).

 

***

 

«Όσα παίρνει ο άνεμος»

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας – Ντέιβιντ Ο’ Σέλζνικ
Όσκαρ Σκηνοθεσίας – Βίκτορ Φλέμινγκ
Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου – Βίβιαν Λι
Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου – Χάτι ΜακΝτάνιελ
Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου – Σίντνεϊ Χάουαρντ
Φωτογραφίας, Έγχρωμη ταινία – Έρνεστ Χάλερ & Ρέι Ρέναχαν
Μοντάζ – Χαλ Σ. Κερν & Τζέιμς Ε. Νιούκομ
Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης – Λάιλ Ρ. Γουίλερ
Βραβείο Έρβιν Θάλμπεργκ – Ντέιβιντ Ο’Σέλζνικ (τιμητικό)
Σκηνογραφίας – Γουίλιαμ Κάμερον Μέντζις (τιμητικό)

Υποψηφιότητες

Α’ Ανδρικού Ρόλου – Κλαρκ Γκέιμπλ
Β’ Γυναικείου Ρόλου – Ολίβια Ντε Χάβιλαντ
Μουσικής Επιμέλειας – Μαξ Στάινερ
Ειδικών εφέ – Τζακ Κόσγκροβ, Φρεντ Άλμπιν & Άρθουρ Τζονς
Ήχου – Τόμας Ε. Μούλτον

 

***

 

Το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» (Gone with the Wind) είναι επική ιστορική ρομαντική ταινία του 1939, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ του 1936 και σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Δεκεμβρίου 1939. Είχε διάρκεια 238 λεπτά. Το κόστος της έφθασε τα 3,85 εκατομμύρια δολάρια και τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 390 εκατομμύρια δολάρια.
Η ταινία πούλησε περισσότερα εισιτήρια στις ΗΠΑ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου και αποτελεί μέχρι και σήμερα έμβλημα της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Θεωρείται το πρότυπο της χολιγουντιανής εμπορικής ταινίας, γνωστής στα αγγλικά ως «blockbuster». Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά κινηματογραφικά έργα όλων των εποχών.

 

Η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ που υποδύθηκε τη «Μέλανι Χάμιλτον» ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου.

 

 

***

Η μεταφορά του μυθιστορήματος της Μίτσελ δεν αποτελούσε δημοφιλές εγχείρημα από την αρχή. Ο Λούι Μπι Μάγιερ της εταιρείας Metro-Goldwyn-Mayer, είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή το μυθιστόρημα και δεν ήθελε να χρηματοδοτήσει την οπτικοποίησή του, ενώ την ίδια αρνητική στάση κράτησαν επίσης ο Πάντρο Μπέρμαν της RKO και ο Ντέβιντ Ο. Σέλζνικ της Selznick International.

***

Ο Ντάριλ Ζάνουκ της 20th Century Fox διέθετε χαμηλό προϋπολογισμό για την ταινία, ενώ ο Τζακ Γουόρνερ ήταν ο μοναδικός παραγωγός του Χόλιγουντ που ήθελε να αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας για το ανερχόμενο αστέρι του, την Μπέτι Ντέιβις. Η Ντέιβις όμως, που δεν είχε προβλέψει την επιτυχία του βιβλίου και δεν είχε εμπιστοσύνη στο κριτήριο του Γουόρνερ, ο οποίος από το 1932, που την προσέλαβε, της ανέθετε ρόλους σε αδιάφορες ταινίες και απέρριψε τον ρόλο. Ο Σέλζνικ άλλαξε γνώμη για το εγχείρημα όταν η συνεργάτιδά του Κέι Μπράουν τον παρότρυνε να αγοράσει τα δικαιώματα του μυθιστορήματος.

***

Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου το 1936, ο Σέλζνικ αγόρασε τα δικαιώματα έναντι 50.000 δολαρίων. Ακολούθησαν τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων ο ανήσυχος παραγωγός άλλαξε τρεις σκηνοθέτες, ισάριθμο περίπου αριθμό σεναριογράφων και ασχολήθηκε ενεργά με την ανεύρεση των κατάλληλων ηθοποιών για τους κεντρικούς ρόλους.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -