Του Παναγιώτη Μήλα
Ο Αριστοφάνης καμάρωσε για τη «συνεργασία» του με τον Κάρολο Κουν. Πάτησε γερά στα πόδια του δίπλα στον Αλέξη Σολομό και στον Ανδρέα Βουτσινά.
Τώρα ζήτησε αυτόγραφο από τον Νίκο Καραθάνο και μια …selfie ενώ παράλληλα ετοιμάζει το διαβατήριό του για τη Χιλή.
Θέλει να πάει στο πονεμένο και ματωμένο Σαντιάγο εκεί που η Ιζαμπέλ Αλιέντε και ο λαός αγωνίζονται για την κατάργηση του Συντάγματος που «έχτισε» η στρατιωτική χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ, το 1973.
Εκεί στο Σαντιάγο ο Αριστοφάνης και ο Καραθάνος με την ελληνο-βραζιλιάνικη ομάδα τους θα δώσουν μαθήματα δημοκρατίας.
Αυτό ίσως πει κάποιος ότι είναι ουτοπία. Είναι όμως; Ασφαλώς όχι…
Μάλιστα, όπως λέει ο Νίκος Καραθάνος: «Κάθε μας πράξη πάνω στη σκηνή έχει έναν σκοπό πέρα από την ομορφιά, να φωνάξουμε το δικαίωμά μας να αναπνέουμε και να υπάρχουμε όπως μόνο εμείς θέλουμε… είναι ένας αγώνας για μια ζωή ίση, ελεύθερη, απαλλαγμένη από σύνορα, διαφορετικότητες και διακρίσεις… είναι μια κραυγή των σωμάτων μας… μία σφοδρή αγκαλιά στη ζωή με τα όλα της, και στην απέραντη χαρά της… πριν φύγουμε και χαθούμε».
*Αυτή τη …σφοδρή και μεγάλη αγκαλιά θα άνοιγε σίγουρα η διάσημη ζωγράφος Tarsila do Amara (1886 – 1973) για να υποδεχθεί την Έλλη Παπαγεωργακοπούλου (Σκηνικά – κοστούμια) και τον Σίμο Σαρκετζή (Φωτισμοί). Θα ζητούσε να μάθει τα μυστικά τους στο στήσιμο αυτής της παράστασης που μας μάγεψε όταν την είδαμε στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση».
*Η χορεύτρια Karmen Miranda (1909 – 1955) θα έδινε χίλια μπράβο στην Amalia Bennett για την αρμονική, δυναμική και …αισθησιακή κίνηση των 19 ηθοποιών.
*Ο Ζοάο Ζιλμπέρτο (1931 – 2019) που δημιούργησε την μπόσα νόβα, θα ήθελε να ήταν επί σκηνής και να παίξει ζωντανά μαζί με τη Σοφία Ευκλείδου, τον Μιχάλη Καταχανά, τον Δημήτρη Κλώνη, τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο, τον Δημήτρη Τίγκα και τον Άγγελο Τριανταφύλλου. Ασφαλώς τον Άγγελο θα τον ζητούσε για μετεγγραφή…
*Η πανέμορφη «γαζέλα» της πασαρέλας, η Ζιζέλ (1981) δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έκανε υπόκλιση τιμής και αναγνώρισης στα λαμπερά αστέρια της παράστασης: Στη Στεφανία Γουλιώτη, στη Βασιλική Δρίβα, στην Αμαλία Μουτούση, στην Amalia Bennett, στην Κλέλια Ρένεση, στη Μάρθα Φριτζήλα. Κάθε μια ιδιαίτερη. Κάθε μία με τη δικιά της χάρη και προσωπικότητα. Θα παρακαλούσε να έχει χρόνο να τις θαυμάσει ακόμη περισσότερο. Όλες ξεχωριστές…
*Ο ύψους 38 μέτρων «Χριστός Λυτρωτής» (1931) θα κατέβαινε από τον λόφο Κορκοβάντο (710 μ.) πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο για να σφίξει το χέρι των αγοριών που χάρισαν ψυχή και σώμα για την επιτυχία της παράστασης: Θανάσης Αλευράς, Νίκος Καραθάνος, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Σεβδικαλής, Άγγελος Τριανταφύλλου έδωσαν μαθήματα δυναμισμού και ερμηνείας.
*Οι ομάδες σάμπας που «μαγεύουν» τον πλανήτη (από το 1838) ασφαλώς ζηλεύουν και το ταλέντο αλλά και την τύχη των μελών της ομάδας χορού «Rassinho Carioca». Αυτά τα παιδιά από τις φαβέλες του Ρίο ήρθαν στην Αθήνα και μας χάρισαν μοναδικές στιγμές: Douglas Alves de Paula, Tuany Nascimento, VN Dançarino Brabo, André Oliveira DB, Marlon Brando de Oliveira Santos. Τους ευχαριστούμε…
*Ο συγγραφέας Πάολο Κοέλιο (1947) θα ήθελε να είχε τη θέση του μεταφραστή των Ορνίθων, Γιάννη Αστερή. Μια μετάφραση που κράτησε όλη τη δροσιά και το μεγαλείο του πρωτότυπου κειμένου.
*Ο διάσημος αρχιτέκτονας Όσκαρ Νιμάγερ (1907 – 2012), ο επικεφαλής του μοντέρνου κινήματος, θα έκανε πραγματικά θαύματα αν είχε στην Παραγωγή τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στην Εκτέλεση Παραγωγής την Polyplanity Productions, τη Γιολάντα Μαρκοπούλου και τη Βίκυ Στρατάκη.
* Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο πασίγνωστος Πελέ (1940) – που τον θαυμάσαμε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του 1958 – είναι βέβαιο ότι δεν είχε τη δεξιοτεχνία, το ταμπεραμέντο, την ταχύτητα, τη φαντασία και την αντοχή του Νίκου Καραθάνου. Αν έπαιζαν στην ίδια ομάδα ο Πελέ θα ήταν …αναπληρωματικός.
*Η Caipirinha, αυτό το βραζιλιάνικο κοκτέιλ – την κατάλληλη ώρα – μπορεί να εξιτάρει όλες μας τις αισθήσεις και με το άρωμα και με τη γεύση της. Όμως οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, στην εκδοχή του Νίκου Καραθάνου κάνουν κάτι ακόμη πιο δύσκολο: Απογειώνουν τις αισθήσεις…
***
Αυτή η «εκδοχή Καραθάνου» έχει κρατήσει όλους τους αριστοφανικούς χυμούς και έχει μηδενίσει το κοντέρ στην αντιμετώπιση και στο ανέβασμα των έργων του Αθηναίου σατιρικού ποιητή του 5ου π.Χ. αιώνα.
***
«Όρνιθες»
Του Αριστοφάνη
Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής
Σκηνικά & Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Κίνηση: Amalia Bennett
*
Ερμηνεύουν
Douglas Alves de Paula, Θανάσης Αλευράς, Στεφανία Γουλιώτη, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Amalia Bennett, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Tuany Nascimento, VN Dançarino Brabo, André Oliveira DB, Marlon Brando de Oliveira Santos, Κλέλια Ρένεση, Γιάννης Σεβδικαλής, Άγγελος Τριανταφύλλου, Μάρθα Φριντζήλα.
*
Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί:
Σοφία Ευκλείδου, Μιχάλης Καταχανάς, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας, Άγγελος Τριανταφύλλου.
*
Βοηθός Σκηνοθέτις: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Λάμπρου
Ηχολήπτης Παράστασης: Κωστής Παυλόπουλος
Βοηθός Παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου
Hair Design: Χρόνης Τζήμος
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά
Υπεύθυνος Σκηνής: Γιάννης Κρητικός
Κατασκευή Δέντρων: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού: Lazaridis Scenic Studio, Σωκράτης Παπαδόπουλος
Ειδικές Κατασκευές Κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη, Σωκράτης Παπαδόπουλος
Μετάφραση στα αγγλικά: Ορφέας Απέργης
Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
***
Οι «Όρνιθες» που παίζονται τα τελευταία τριάμισι χρόνια, προκαλώντας έντονες συγκινήσεις ανά τον κόσμο, προσγειώνονται στις οθόνες μας την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2020 στις 12:00 το μεσημέρι και για 48 ώρες.
Απευθείας link για το Facebook video. Αρκεί μόνο ένα «κλικ» εδώ: