Οριόλ Μποχίγας. Έζησε μια ολόκληρη ζωή για τη Βαρκελώνη του

164

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου του 1925 γεννήθηκε στη Βαρκελώνη από Καταλανούς γονείς ο Οριόλ Μποχίγας. Μετά από 26 χρόνια πήρε το πτυχίο του αρχιτέκτονα και στα 38 του χρόνια έγινε καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης.
Ο Oriol Bohigas έζησε μια ολόκληρη ζωή για τη Βαρκελώνη του. Το πάθος του για τη γενέτειρά του είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά μεγάλων έργων από την εταιρεία του MBM Arquitectes. Ξεκινώντας από το 1980 κατάφερε να μεταμορφώσει την πόλη του η οποία φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.
Με τα έργα στις δεκαετίες 1980 και 1990 ο Μποχίγας ένωσε και πάλι την πόλη με το παράλιο μέτωπό της. Έκανε μάλιστα το ακατόρθωτο: Μετέτρεψε την πλέον κακόφημη περιοχή στο πιο ακριβό προάστιο της Βαρκελώνης. Η σκουπιδούπολη απέκτησε χρυσαφένια άμμο, η παραλία της αναδείχθηκε το 2005 η καλύτερη αστική παραλία του κόσμου και σήμερα η Μπαρτσελονέτα είναι ένα τεράστιο έργο τέχνης.
Η εργασία του Μποχίγας θεωρείται, μέχρι σήμερα, η πιο βιώσιμη και επιτυχημένη αρχιτεκτονική παρέμβαση σε «ολυμπιακή» πόλη. Μάλιστα σήμερα – 29 χρόνια μετά – η Βαρκελώνη εξακολουθεί να είναι μια νεαρή πόλη, φρέσκια, μοντέρνα και …ερωτεύσιμη. Δεν χρειάζεται να κουραστεί κανείς για να περπατήσει τη Βαρκελώνη. Αρκεί μια βόλτα με το τελεφερίκ του Μοντζουίκ ή ακόμα μια βόλτα στο Ολυμπιακό Μουσείο της πόλης. Στο μουσείο που με ελληνικές επιγραφές υποδέχεται τον επισκέπτη.
Κάθε τι σε αυτή την πόλη κινείται σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του Μποχίγας.
Το έργο αυτό γιορτάζεται πλέον σε όλο τον κόσμο ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα αστικής ανάπλασης. Άλλες πόλεις προσπάθησαν να μιμηθούν το «Μοντέλο της Βαρκελώνης», συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου στις προετοιμασίες του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Το Design Museum της Βαρκελώνης.

Με το γραφείο του MBM Arquitectes, ο Μποχίγας σχεδίασε το χωριό αθλητών της Villa Olímpica, αντικαθιστώντας τη βιομηχανική τοποθεσία στην παραλία της Βαρκελώνης με αυτό που αργότερα θα γινόταν μια στεγασμένη αγορά και το Port Olímpic, ένα νέο λιμάνι για τη φιλοξενία των τουριστών.
Τα ολυμπιακά έργα έγιναν σε όλη την Βαρκελώνη με νέους χώρους πρασίνου, μεγάλες οδικές αρτηρίες και βελτιώσεις σε γειτονιές, που διήρκεσαν περισσότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Oriol Bohigas υπήρξε δια βίου υποστηρικτής της νεωτερικότητας, επιχειρηματολογώντας ήδη από το 1950 για μια απομάκρυνση από τη νεοκλασική και μνημειακή αρχιτεκτονική που ευνοούσε ο εθνικιστής δικτάτορας της Ισπανίας, Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος κυβέρνησε μέχρι το 1975.
Το 1999, το RIBA, το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο για την Αρχιτεκτονική απονεμήθηκε στη Βαρκελώνη–τη μόνη φορά που επελέγη μια πόλη και όχι ένα άτομο ή στούντιο– και ξεχώρισε τον Μποχίγας ως ένα από τα πέντε βασικά άτομα πίσω από τα έργα.
Ανάμεσα στα γνωστά έργα του Μποχίγας είναι το Pavilion of the Future στην Παγκόσμια Έκθεση στη Σεβίλλη το 1992 και το Design Museum της Βαρκελώνης.

Ο Οριόλ Μποχίγας έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών. Από το 2015 έπασχε από τη νόσο Πάρκινσον.