34.1 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Orange Water 4. Αντανακλάσεις Καταγωγής. Reflections of Origin στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας, θα υπάρχει από τις 12 Απριλίου έως τις 16 Ιουνίου 2018 στην αίθουσα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών όπου θα φιλοξενηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water 4.

 

Anargyros Paschalis, landscape with rocks.

 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 8 μ.μ. ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα κύριος Caspar Veldkamp.

 

Apostolis-Zolotakis

 

Αυτή τη χρονιά, το 2018, θα διερευνηθούν στις εκθέσεις διαφορετικά σημεία προσέγγισης, τεχνικές και ερμηνείες της θεματικής ενότητας «Αντανακλάσεις Καταγωγής». Η έκθεση στο Ολλανδικό Ινστιτούτο θα αποτελέσει το σημείο έναρξης του δεύτερου χρονικού σκέλους του φεστιβάλ για το έτος 2018.

 

Eleni Zouni

 

Στο Φεστιβάλ περιλαμβάνονται εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές, φωτογραφία και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς αλλά και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς. Στην παρούσα έκθεση συμμετέχουν οι: Ad Arma (η βασική φωτογραφία του θέματος), Eef de Graaf, Peter Heij, Νίκος Μπασιάς, Τίτα Μπονάτσου, Jan Mulder, Ανάργυρος Πασχάλης, Bert van Santen, Απόστολος Φανακίδης, Έφη Φουρίκη, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ελένη Ζούνη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Αποστόλης Ζολωτάκης.

 

Nikos Basias, Sougia

 

Κατά τα έτη 2015 (Orange Water 1) και 2016 (Orange Water 2) στο φεστιβάλ συμμετείχαν 91 εικαστικοί σε 15 σημαντικούς χώρους τέχνης και μουσεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας. Το 2017 (Orange Water 3) το φεστιβάλ διοργανώθηκε σε 5 χώρους με 33 εικαστικούς.

 

Tita Bonatsou

 

Ξεκίνησε τον Ιούνιο από το SAF και έπειτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Οι εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πάρου, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Πάτρα και στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών συνεχίζονται έως 14 Ιουνίου, 15 Μαΐου και 28 Μαρτίου αντιστοίχως.

 

 

Eef de Graaf

 

Δράσεις του φεστιβάλ θα διοργανωθούν στην Ολλανδία συμπεριλαμβανομένων και άλλων τεχνών, όπως ο κινηματογράφος, ενώ θα συνεργαστεί με πολιτιστικές πλατφόρμες όπως οι: Focus Europa (Γερμανία), Bildrecht (Αυστρία), t-short (Ελλάδα).

Αντανακλάσεις Καταγωγής | Reflections of Origin

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του για την έκθεση ο κ. Ζολωτάκης: «Η καταγωγή του ανθρώπου είναι κοινή. Όπως και ό,τι πηγάζει από αυτήν: οι εγκεφαλικές λειτουργίες, η αντίληψη, κλπ.

Efi Fouriki. Sourse UV print on handmade paper.

Σε έναν μαγνητικό τομογράφο μπορούμε να δούμε ακριβώς ποιες δραστηριότητες και πού συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Αν διαβάσουμε την πρόταση «δυο γάτες περπατούν στην αυλή», μπορούμε να δούμε στον υπολογιστή αυτή τη σκέψη να περνά από το μυαλό μας. Αν κοιτάξουμε την εικόνα ή διαβάσουμε την πρόταση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλάμε. Η αλφάβητος της ανθρώπινης σκέψης είναι παγκόσμια. Το μυαλό διαθέτει κοινό λεξιλόγιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην αντίληψη των δεκτών του ίδιου ερεθίσματος αποκλείονται παρεκκλίσεις.

Σε αυτό συμβάλλει η ψυχολογία του κάθε δέκτη, η γνώση του, ακόμα και η συναισθηματική διάθεση της συγκεκριμένης στιγμής, που θα παρέμβουν για να δώσουν σε κάθε δέκτη προσωπική χροιά στην εμπειρία. Αν αυτό συμβαίνει στον δέκτη, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον καλλιτέχνη όταν δημιουργεί το έργο. Οι καλλιτέχνες επιλέγουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τεχνική, να αποδώσουν την έννοια ενός θέματος. Στην παρούσα έκθεση, αυτό το επιτυγχάνουν αποδίδοντας στην έννοια της καταγωγής την πνευματικότητα που αιωρείται σε ένα τοπίο, συνδέοντάς την με την μετακίνηση από μία αφετηρία προς έναν προορισμό, με την καταγωγή συγκεκριμένων παραστάσεων μέσα από αφηρημένους γεωλογικούς σχηματισμούς, με την ταύτισή της με το φως, με την ενέργεια και την επιστήμη στο γνωστό πείραμα του επιταχυντή στο CERN με το σωματίδιο του Higgs, όπως και με άλλες εικαστικές προτάσεις».

***
Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών
Μακρή 11, Αθήνα, Στάση μετρό Ακρόπολη
Τηλέφωνο: 210-92.10.760
***
http://www.nia.gr/el/
https://www.facebook.com/OrangeWaterArtFestival/

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -