Την Παρασκευή 21 Αυγούστου 1964 η Αλέκα Κατσέλη, η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποίησε την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, με κάτοπτρο και τη βοήθεια των ηλιακών ακτίνων.
Εκείνη την ημέρα, πριν από 56 χρόνια, άρχιζε το ταξίδι της φλόγας με προορισμό το Τόκιο για την Τελετή Έναρξης (10 Οκτωβρίου) των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964.
***
Φέτος, και συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου 2020, θα γίνει η ίδια τελετή στην Αρχαία Ολυμπία και η ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη θα είναι η αθλήτρια που θα πάρει τη Φλόγα από την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία μία γυναίκα αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη λαμπαδηδρόμος.
Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία, μία γυναίκα θα μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως και επίσης μια άλλη γυναίκα θα είναι η τελευταία λαμπαδηδρόμος. Πρόκειται για την ολυμπιονίκη του άλματος επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη.
***
«Είναι μία ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία μία αθλήτρια θα είναι πρώτη Λαμπαδηδρόμος. Πιστεύω ότι αυτή την τιμή τη δικαιούται η Άννα Κορακάκη καθώς έχει τιμήσει την ελληνική σημαία και έχει δοξάσει τη χώρα μας, όχι μόνο με τα δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αλλά και με τις επιτυχίες της και μετά το 2016. Είμαι χαρούμενος, όμως και για την Κατερίνα Στεφανίδη, μία ακόμα καταπληκτική Ελληνίδα αθλήτρια που μεσουρανεί στον παγκόσμιο στίβο και μας κάνει υπερήφανους με τις συνεχόμενες επιτυχίες. Συγχαρητήρια και στις δύο αθλήτριές μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Σπύρος Καπράλος.
***
Η Άννα Κορακάκη όταν έμαθε πως θα είναι η πρώτη λαμπαδηδρόμος δήλωσε:
«O αθλητισμός συνεχίζει να μου χαρίζει τόσο μεγάλες συγκινήσεις! Σήμερα, μου ανακοινώθηκε επίσημα πως στις 12 Μαρτίου θα είμαι η πρώτη λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020». Μία εβδομάδα αργότερα, η Κατερίνα Στεφανίδη θα είναι η τελευταία λαμπαδηδρόμος που παραδίδει τη Φλόγα.
Ευχαριστώ την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την τεράστια τιμή, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία, μία γυναίκα στη χώρα μας θα μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως από την Αρχαία Ολυμπία, πριν ξεκινήσει το μεγάλο του ταξίδι σε όλο τον κόσμο, για να φωτίσει στο Ολυμπιακό στάδιο και την έναρξη των ΧXII Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο»!