16.5 C
Athens
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Από την Αλέκα Κατσέλη και τον Γιώργο Μαρσέλλο στην Άννα Κορακάκη και την Κατερίνα Στεφανίδη

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

 

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, μεσημέρι ώρα 11.30: Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν από τις 24 Ιουλίου έως και τις 9 Αυγούστου 2020 στο Τόκιο.

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου 1964 η Αλέκα Κατσέλη, η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου, είχε πραγματοποιήσει την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, με κάτοπτρο και τη βοήθεια των ηλιακών ακτίνων και την καλλιτεχνική επιμέλεια της χορογράφου Μαρίας Χορς.

Εκείνη την ημέρα, πριν από 56 χρόνια, άρχιζε το ταξίδι της φλόγας με προορισμό το Τόκιο για την Τελετή Έναρξης (10 Οκτωβρίου) των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964.

Φέτος η ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη θα είναι η αθλήτρια που θα πάρει τη Φλόγα από την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία μία γυναίκα αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη λαμπαδηδρόμος.
Με εισήγηση της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) αποφάσισε ώστε μια άλλη γυναίκα να είναι η τελευταία λαμπαδηδρόμος. Πρόκειται για την ολυμπιονίκη του άλματος επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη.

Η τελετή παράδοσης στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής θα γίνει την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

 

***

 

Παρασκευή 21 Αυγούστου 1964. Η Φλόγα από την Αλέκα Κατσέλη στον Γιώργο Μαρσέλλο. Ο πρωταθλητής μας στις 10 Οκτωβρίου του 1964 ως σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας μπήκε πρώτος στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.

 

 

Ανατρέχοντας στη σελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, διαβάζω τις αναμνήσεις του πρωταθλητή μας στα 110 μ. με εμπόδια Γιώργου Μαρσέλλου από την τελετή αφής της Φλόγας και τις μέρες που έζησε ως αθλητής στην Ιαπωνία:

 

«Για τη θέση του λαμπαδηδρόμου με πρότεινε ο προπονητής της εθνικής ομάδας στίβου Ότο Σίμιτσεκ και αναμφίβολα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Στην αρχαία Ολυμπία κάναμε πολλές δοκιμές χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Ολυμπιακή Φλόγα άναβε κανονικά από την πρωθιέρεια Αλέκα Κατσέλη, που θυμάμαι είχε εκεί μαζί της, τις δύο κόρες της, τη Νόρα και την Λούκα. Τη δάδα παρέλαβε από την Κατσέλη ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος που στη συνέχεια την παρέδωσε σε εμένα για να αρχίσει η λαμπαδηδρομία. Τι να πρωτοθυμηθώ από εκείνες τις μέρες… Ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος με κοιτούσε όλες τις μέρες με δέος, λεγόταν Φουκουνάκα. Στο Τόκιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες με υποδέχθηκαν ως τον πρώτο λαμπαδηδρόμο με μεγάλες τιμές, με πήγαν στο δημαρχείο της πόλης, με ξενάγησαν στις παγόδες, παρέα με τον Γιοσινόρι Σακάι, που ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο άνθρωπος που άναψε το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο τίτλος μου, ως πρώτος λαμπαδηδρόμος, είχε τόσο μεγάλη απήχηση στους Ιάπωνες, που για αρκετά χρόνια λάμβανα γράμματα στην ιαπωνική γλώσσα από φιλάθλους. Επίσης δεν είναι δυνατόν να ξεχάσω εκείνες τις μέρες καθόσον μία μέρα μετά την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, γεννήθηκε ο γιος μου, στις 23 Αυγούστου 1964. Μάλιστα την προηγούμενη μέρα, στην τελετή παράδοσης είχε βρεθεί και η γυναίκα μου».

 

 

 

***

 

 

Αύγουστος 1964. Η Αλέκα Κατσέλη παραδίδει τη δάδα στον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν Χρυσός Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας το 1960 στη Ρώμη.

 

 

Εν τω μεταξύ χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η τελική πρόβα για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας «Τόκιο 2020» στην Αρχαία Ολυμπία. Η πρόβα ήταν κλειστή για το κοινό λόγω των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και η Φλόγα άναψε από τις αχτίδες του ήλιου στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου και τη μουσική επιμέλεια ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας. Την πρόβα επιμελήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Θανάσης Βασιλειάδης που έδωσε τις τελευταίες οδηγίες, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά στην κανονική Τελετή.

 

***

 

 

Αύγουστος 1964. Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες στο Τόκιο, στην Αρχαία Ολυμπία.

 

 

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου – στην τελευταία δημόσια παρουσία του με αυτήν την ιδιότητα – του Τόμας Μπαχ Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του Σπύρου Καπράλου Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η λαμπαδηδρομία φέτος περιλαμβάνει πολλούς από τους σημαντικούς και ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχει η πατρίδα μας, ενώ η Φλόγα θα φτάσει και στο ιστορικό Καστελόριζο.

 

***

 

Αρχαία Ολυμπία. Αύγουστος 1964. Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες στο Τόκιο.

 

 

Σε δηλώσεις του o Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Λόγω των μέτρων για τον COVID-19, η τελετή της αφής θα είναι για πρώτη φορά κλειστή για το κοινό. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην προσπάθεια της να προστατεύσει όλους όσοι θα βρεθούν στο Αρχαίο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας μείωσε δραστικά τον αριθμό των διαπιστευμένων καλεσμένων. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε κόσμο στις εξέδρες και στα πρανή του αρχαίου Σταδίου. Παρ’ όλα αυτά η εικόνα που θα μεταφερθεί σε όλον τον κόσμο θα είναι πολύ ωραία και είμαι σίγουρος ότι οι θεοί του Ολύμπου και ο Απόλλων, ο θεός του Φωτός, θα δώσει και αυτή τη φορά τη Φλόγα στους Ιαπωνέζους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020».

 

***

 

Η Πρωθιέρεια Αλέκα Κατσέλη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο στις 5 Οκτωβρίου 1964, σε πρόβα της τελετής έναρξης. Δίπλα της ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο 19χρονος Γιοσινόρι Σακάι, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Χιροσίμα την ημέρα που οι Αμερικανοί έριξαν την ατομική βόμβα, στις 6 Αυγούστου 1945. (φωτ. Central Press/Getty Images).

 

Η Φλόγα θα φτάσει στην Ιαπωνία στις 20 Μαρτίου. Η τελετή άφιξης στην Ιαπωνία θα γίνει χωρίς την παρουσία μαθητών λόγω του κορονοϊού, όπως είπε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2020, Γιοσίρο Μόρι. Μάλιστα ο κ. Μόρι ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ακύρωσης των Αγώνων, απάντησε πως αυτό είναι «απίθανο».

Ήδη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κοροναϊού και η ΔΟΕ ενθαρρύνει όλους τους αθλητές να συνεχίσουν να προετοιμάζονται κανονικά.

Η Φλόγα στην Ιαπωνία θα εκτεθεί για έξι ημέρες στην περιοχή Tohoku και τις περιφέρειες Miyagi, Iwate και Fukushima, σε ανάμνηση του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την περιοχή τον Μάρτιο του 2011.

Η Λαμπαδηδρομία επί ιαπωνικού εδάφους θα ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου υπό τον ήχο του μουσικού θέματος «Η Ελπίδα φωτίζει τον δρόμο μας», περιλαμβάνοντας και τις 37 περιφέρειες της Ιαπωνίας, με το στόχο να εμπνεύσει το ιαπωνικό έθνος να ενωθεί γύρω από τα μηνύματα της υποστήριξης, της αποδοχής και της αμοιβαίας ενθάρρυνσης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -