Cat Is Art

Όλγκα Τοκάρτσουκ – «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί» (απόσπασμα)

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Όλγκα Τοκάρτσουκ, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018, «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί», σε μετάφραση Αλεξάνδρας Δ. Ιωαννίδου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Υπάρχει ένα σχεδόν μυθικό χωριό που κατοικείται από εκκεντρικούς όσο και αρχέτυπους ανθρώπινους χαρακτήρες. Είναι ένας παράξενος τόπος, ένας συμπυκνωμένος μικρόκοσμος της κεντρικής Ευρώπης και του κόσμου. Το Αρχέγονο το φυλάσσουν ακροβολισμένοι τέσσερις αρχάγγελοι. Και μέσα από τα δικά τους μάτια, που είναι κρυστάλλινα και εκπέμπουν λυρισμό, παρακολουθούμε τις ζωές των απλών ανθρώπων του καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, από το 1914 ως τις δικές μας μέρες – την πολυτάραχη δηλαδή ιστορία της Πολωνίας υπό τη μορφή μιας επικής αλληγορίας που διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο.

Ο έρωτας και η πίστη, ο πόλεμος και η βία, η μοναξιά και ο θάνατος σημαδεύουν τις διαδρομές των μελών μιας οικογένειας απ’ την ακμή της μέχρι την τελική διάλυσή της.

Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Όλγκα Τοκάρτσουκ· εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και την καθιέρωσε ως την κορυφαία πεζογράφο της σύγχρονης πολωνικής λογοτεχνίας.

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας παρατηρεί και περιγράφει τα πράγματα με μια ειρωνική ουδετερότητα, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, με ένας ύφος απολύτως διακριτό, και αφήνει θαμπωμένους τους αναγνώστες, στο επίκεντρο μιας μεταφυσικής πανδαισίας.

 

 

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Μια σπουδαία συγγραφέας».

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015

«Η Όλγκα Τοκάρτσουκ από κομματάκια μιας αληθινής ιστορίας χτίζει έναν μύθο, με άλλα λόγια μια αφήγηση γεμάτη αρμονία, στην οποία όλα όσα συμβαίνουν έχουν την αιτιολόγησή τους. Ο χώρος είναι οργανωμένος σαν μια μάνταλα – ένας κύκλος μέσα σ’ ένα τετράγωνο, που δεν είναι παρά η γεωμετρική απεικόνιση της τελειότητας και της πληρότητας».

ΓΕΖΙ ΣΟΣΝΟΦΣΚΙ, Gazeta Wyborcza

«Με το Αρχέγονο και άλλοι καιροί η Όλγκα Τοκάρτσουκ συνέθεσε ένα έξοχο έργο, σπάνιας ποιότητας και βάθους».

The Prague Post

«Η Όλγκα Τοκάρτσουκ συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων σημαντικών Ευρωπαίων μυθιστοριογράφων κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα μας».

The Economist

«Το ταλέντο της στο να επενδύει ένα φιλόδοξο από φιλοσοφικής άποψης θέμα με μια ανάλαφρη λογοτεχνική μορφή οδήγησε αρκετές φορές τους κριτικούς να τη συγκρίνουν με τον Ουμπέρτο Έκο».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

“Το δέντρο βιώνει την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών χωρίς να συνειδητοποιεί την ύπαρξη του χρόνου και το γεγονός πως οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη. Για το δέντρο όλες οι καταστάσεις υφίστανται με τον ίδιο τρόπο. Ένα μέρος του καλοκαιριού είναι χειμώνας, ένας μέρος της άνοιξης είναι φθινόπωρο. Ένα μέρος της ζέστης είναι το κρύο, ένα μέρος της γέννησης είναι ο θάνατος. Η φωτιά είναι ένας μέρος του νερού και η γη ένα μέρος του αέρα.
[…] Όταν ένα δέντρο πεθαίνει, το όνειρό του χωρίς πολλά πολλά περνάει σε ένα άλλο δέντρο. Γι’ αυτόν τον λόγο τα δέντρα δεν πεθαίνουν ποτέ. Στην άγνοια της ύπαρξής τους φωλιάζει η απελευθέρωση από τον χρόνο και τον θάνατο”.

Από το βιβλίο Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί, μτφρ.: Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου, εκδόσεις Καστανιώτη

 

 

  • Η Olga Tokarczuk βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018.

Έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια πολωνικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Έχει τιμηθεί δύο φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων.

Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, αξιοποιεί αφηγηματικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αντανακλά την προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ, που κρατάει από τα χρόνια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων, με αφορμή το μυθιστόρημα της «Τα βιβλία του Ιακώβ» (2014).

Παράλληλα με τη γραφή της φιλοξενεί ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ κοντά στο σπίτι της στην Κάτω Σιλεσία στη νότια Πολωνία.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΌλγκα Τοκάρτσουκ – «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί» (απόσπασμα)

Related Posts