17.9 C
Athens
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Οι τυρόπιτες της Ερατώς

H καλή φίλη των τεχνών, των γατών και βεβαίως του cat is art, Ερατώ Ροδοπούλου, μια ικανότατη μαγείρισσα αλλά και διανοούμενη, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μας εμπιστεύθηκε τις συνταγές της για τρεις μοναδικές τυρόπιτες. Διαβάστε προσεκτικά και υλοποιήστε. 

1. Η τυρόπιτα της Ερατώς

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
1 κιλό φέτα τρίμμα
5 φέτες σαλαμικό της αρεσκείας σας ψιλοκομμένο
1 τριγωνάκι ροκφόρ ή 100 γραμμάρια κεφαλοτύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 αβγά
1 ποτήρι νερό
Λάδι για το λάδωμα των φύλλων
1 ταψί κουζίνας να χωράει το φύλλο ίσα ίσα

Eκτέλεση: Στρώνετε τα μισά φύλλα λαδωμένα στο ταψί. Στρώνετε επάνω τους τη φέτα. Με το μάτι χωρίστε σε τρία μέρη, στο ένα μέρος βάλτε το σαλαμικό και ανακατέψτε με τη φέτα με τα δάχτυλα, αφήστε ένα μέρος σκέτη φέτα, βάλτε στο άλλο τρίτο το ροκφόρ και ανακατέψτε με τη φέτα. Στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα. Χαράξτε κάθε μέρος σε έξι κομμάτια. Σε ένα μπολ βάλτε το εβαπορέ, το νερό και τα αβγά και χτυπήστε να ανακατευτούν. Περιχύστε το ταψί. Βάλτε στο φούρνο στους 180 βαθμούς χαμηλά στην αρχή και ψηλότερα κατόπιν γύρω στα 45 λεπτά. Σερβίρετε το κάθε μέρος χωριστά.

2. Η τυρόπιτα της τεμπέλας

Μια τυρόπιτα έτοιμη (οικονομική)
2 αβγά, 2 ποτήρια γάλα, 250 γρ. φέτα, 100 γρ. τυρί κίτρινο

Εκτέλεση: Βάζουμε την τυρόπιτα σε ταψί, ρίχνουμε τη φέτα που τρίβουμε με τα δάχτυλα, χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το ρίχνουμε από επάνω. Τη βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς και πριν τελειώσει το ψήσιμο ρίχνουμε το κίτρινο τυρί να κάνει κρούστα. Γίνεται σουφλέ!

3. Η τυρόπιτα μετρητή

1/2 κιλό φέτα
1 αβγό
1 1/2 κούπα νερό
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο λάδι για το ταψί

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα με τα δάχτυλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα μεγαλούτσικο ταψί (μεγέθους μεγάλης πίτσας), ρίχνουμε λάδι κάτω και στρώνουμε το χυλό επάνω. Εάν υπάρχει λάδι περίσσιο το βάζουμε από επάνω. Ψήνουμε περίπου μία ώρα, πάντα ξεκινώντας από χαμηλά. Βάζουμε ένα μαχαίρι να δούμε εάν ο χυλός κολλάει.

* Το μυστικό: Να είναι η φέτα χοντροτριμμένη, να είναι ο χυλός λεπτός και να ψηθεί καλά για να τραγανίσει. Τρώγεται άνετα και κρύα.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -