Του Παναγιώτη Μήλα
«Γράψε μού τα όλα και την κατάσταση στην Ελλάδα στην υστερικιά Ελλάδα την ψεύτρα που μπόρεσε χωρίς τον παραμικρό ηρωισμό, χωρίς την παραμικρή αυταπάρνηση, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία να θυσιάσει εκατό – εκατό χιλιάδες τα παιδιά της». Δεκαεπτά Σεπτεμβρίου 1922. Ενενήντα τέσσερα χρόνια από τότε που συντελέστηκε η μικρασιατική καταστροφή η παραπάνω κραυγή προκαλεί και σήμερα ρίγη συγκίνησης.
Εκείνος που με πόνο ψυχής και χωρίς καν να έχει ακούσει με τα αυτιά του τον βόγγο της θνήσκουσας Ιωνίας των Ελλήνων κατηγορεί τόσο δραματικά, τόσο αυστηρά τη μάνα- Ελλάδα δεν ήταν άλλος από τον νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη, φοιτητή τότε στο Παρίσι, που μόλις έχει παρηγορηθεί για την τύχη της μητέρας και της αδερφής του που τις νόμιζε στη φλεγόμενη Σμύρνη ενώ εκείνες ήταν, ευτυχώς, στην Αθήνα. Θα παραμείνει, ωστόσο, ο Σεφέρης απαρηγόρητος εφ όρου ζωής για την τραγική απώλεια, των ιερών και ματωμένων χωμάτων. Απαρηγόρητος για τη Σκάλα που ήταν ό, τι αγαπούσε, τη Σκάλα Βουρλών με το σπίτι της αρχοντικής γιαγιάς από τους Τενεκίδηδες, το σόι της μητέρας του.
Για τα άγια αυτά χώματα, τη Σκάλα που ήταν ο παιδικός του παράδεισος, για «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» αλά και για τους ανθρώπους που έζησαν, δημιούργησαν και έφτιαξαν τις οικογένειές τους στα Βουρλά μπορούμε να μάθουμε περισσότερα στο «Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ιερό Ναό και στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Νέο Ψυχικό.
Φέτος συμπληρώνονται 94 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και 450 χρόνια από τη θεμελίωση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά, γενέτειρα πολλών προσφύγων, οι οποίοι μετά την καταστροφή εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό.
Τιμώντας τις ρίζες όλων όσων έδωσαν το αίμα τους και αναδεικνύοντας τις μνήμες του παρελθόντος και τις διαχρονικές αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας, ο Δήμος Φιλοθέης–Ψυχικού, η Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», διοργανώνουν το διήμερο Φεστιβάλ. Στόχος να αναδειχθεί η αισιοδοξία των Μικρασιατών, η οποία υπερνικούσε τα εμπόδια και τη στέρηση, κάνοντάς τους να αγκιστρωθούν δυνατότερα από τη ζωή, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει για όλους δίδαγμα ζωής και πρότυπο μίμησης.
Με την ετήσια θεσμοθέτηση του «Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού», οι διοργανωτές επιδιώκουν να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα να υπογραμμίσουν πως η μυστική πηγή που τροφοδοτούσε την υπερήφανη πορεία των προγόνων μας, ήταν ο πολιτισμικός τους εξοπλισμός και η δύναμη της ψυχής τους.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016
*20:00 – Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας και Ομιλία. «Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ-ποστάλ». Μία ιστορική, πολιτιστική και οικονομική αναδρομή στη ζωή της Σμύρνης, πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή. Παρουσίαση: Λουκάς Π. Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Νέας Ιωνίας. Διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας: έως και την Δευτέρα 12.9.2016. Ώρες λειτουργίας: 08:00 – 12:00 και 17:00 – 20:00
*21:00. Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Η Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Δήμου Νέας Ιωνίας σε μικρασιατικά τραγούδια, συνοδεία οργανικού μουσικού συνόλου υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Σαραντίδη.
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016
*9:30 Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Εορτή Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και Μνημόσυνο Μικρασιατών.
*21:00 Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Παραδοσιακή Μουσική, Χοροί και Τραγούδια της Μικράς Ασίας. Συμμετέχουν:
-Ορχήστρα Μικρασιατικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης-Ψυχικού.
-Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας.
-Όμιλος Παραδοσιακών Αναζητήσεων.
-Ομάδα Χορού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.
-Χορευτικό Συγκρότημα Μικρασιατικού Συλλόγου Μεγάρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».
-Χορευτικό Συγκρότημα Μικρασιατικού Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε».
* Τα μέλη της ορχήστρας είναι:
Μάνος Κουτσαγγελίδης (Τραγούδι-Κανονάκι)
Έρση Φτούλη (Τραγούδι)
Πάνος Βέργος (Σαντούρι)
Γιώργος Μαρινάκης (Βιολί)
Θάνος Σταυρίδης (Ακορντεόν)
Ηλίας Μαυρίκης (Λαούτο)
Λάζαρος Ακριβόπουλος (Κρουστά)
Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η μουσικολόγος Φιλιππία Ριζοπούλου.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θεμιστοκλής Μακαντάσης.
* Στις φωτογραφίες: Ο Γιώργος Σεφέρης έξω από το σπίτι του στα Βουρλά, το σπίτι του όπως είναι σήμερα (στο κέντρο αριστερά, εκεί που βαδίζει ένας άνθρωπος) και τέλος η Σκάλα Βουρλών, σε καρτ ποστάλ της εποχής.