36 C
Athens
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Οι πρεμιέρες του φεστιβαλικού καλοκαιριού

Η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει την πρώτη Ιουνίου. Το φεστιβαλικό μας καλοκαίρι θα εγκαινιάσουν δύο εξαιρετικές παραγωγές:
Το Ηρώδειο θα αρχίσει με την περίφημη αποχαιρετιστήρια παράσταση της Συλβί Γκιλλέμ «Life in Progress». Η χορεύτρια, που φώτισε τη χορευτική σκηνή εδώ και 39 χρόνια ενσαρκώνοντας την τελειότητα και καταλύοντας τα σύνορα κλασικού και σύγχρονου χορού, κάνει την τελευταία της περιοδεία, την τελευταία της υπόκλιση μπροστά στο κοινό. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ ετοιμάζεται να υποδεχτεί αυτή την παράσταση με ιδιαίτερη συγκίνηση στις 3 και 4 Ιουνίου. Προσέξτε τη σχετική (τρυφερή) φωτογραφία, που συνδέεται και με τον τίτλο της παράστασης.
Η Πειραιώς 260 την 1η Ιουνίου και ως τις 4/6, θα κάνει πρεμιέρα με μια μεγάλη επιτυχία του περσινού Φεστιβάλ που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό: την «Πάπισσα Ιωάννα» σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Μαυρίκιο. Φέτος η ιστορία της Πάπισσας, που συνδέθηκε με την ιστορία της μητέρας του συγγραφέα Κορνηλία, θα εξελιχθεί περισσότερο μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Μαυρίκιου. Θυμίζουμε ότι η μητέρα του Εμμανουήλ Ροΐδη ήταν μια Χιώτισσα αρχοντοπούλα με συγκλονιστική βιογραφία που διατρέχει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
www.greekfestival.gr

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
(Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας)
13 και 14 ΙΟΥΝΙΟΥ
Δήμος Γκουνταρούλης
Λόγος – Διάλογος

Α΄ ΜΕΡΟΣ: Λόγος
Παλιοί και νέοι αυτοσχεδιασμοί γύρω από τη Δεύτερη Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο του Γ.Σ. Μπαχ
Αυτοσχεδιασμός – αλάπ  του Δήμου Γκουνταρούλη
Ricercar αρ. 7 σε ρε ελάσσονα  του Ντομένικο Γκαμπριέλλι
Αυτοσχεδιασμοί και παραλλαγές πάνω στο La Folia του Δήμου Γκουνταρούλη
Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο αρ. 2 σε ρε ελάσσονα, BWV 1008 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Δήμος Γκουνταρούλης σόλο βιολοντσέλο (μπαρόκ τσέλο, Γαλλία, περ. 1780)
Β΄ ΜΕΡΟΣ: Διάλογος
Η Πέμπτη σουίτα του Γ.Σ. Μπαχ
Για σόλο βιολοντσέλο και χορό
Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, «discordable», BWV 1011
του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Ismael Ivo χορογραφία, ερμηνεία
Δήμος Γκουνταρούλης καλλιτεχνική ιδέα και διεύθυνση, μπαρόκ τσέλο

Το Φεστιβάλ Αθηνών υποδέχεται φέτος μια γοητευτική συνάντηση μουσικής και χορού, ένα συναρπαστικό θέαμα που ενώνει ζωντανά δύο τέχνες.
Με έναυσμα τη μουσική του Μπαχ, και πιο συγκεκριμένα τις μοναδικές Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο, ο διακεκριμένος Έλληνας τσελίστας της Διασποράς Δήμος Γκουνταρούλης –τα τελευταία είκοσι χρόνια ζει και εργάζεται στη Βραζιλία– συμπράττει επί σκηνής με τον διάσημο Βραζιλιάνο χορευτή και χορογράφο Ισμαέλ Ίβο.
«Οι σουίτες του Μπαχ με έχουν συνοδέψει σε όλη μου τη ζωή ως μουσικού. Είναι το καθημερινό μου ψωμί, το ιερό κείμενο που δεν έπαψα ποτέ να προσπαθώ να καταλάβω, να εξηγήσω, να αποκωδικοποιήσω, να ερμηνεύσω…», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Έλληνας μουσικός.
Το μουσικό δρώμενο Λόγος – Διάλογος αναδεικνύει την πολυφωνική διάσταση ενός φύσει μονοφωνικού οργάνου, ανασύροντας ταυτόχρονα στην επιφάνεια το πάσχον σώμα από την πιο σκοτεινή από τις σουίτες του Μπαχ, την πέμπτη, ως άλλος συμβολισμός των παθών, ίσως και του σύγχρονου ανθρώπου.
Ο βιολοντσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης, πολύπλευρος και ιδιαίτερα δραστήριος μουσικός, ερμηνεύει δεξιοτεχνικά διαφορετικά στυλ μουσικής, τόσο σε όργανα εποχής όσο και σε σύγχρονα όργανα. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες και ηχογραφήσεις, ενώ έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο συνεργαζόμενος με κορυφαίους καλλιτέχνες και με σύνολα κλασικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, αλλά και μουσικών του κόσμου. Από το 1996 μετακόμισε στη Βραζιλία, όπου αφοσιώθηκε στην αναβίωση της ερμηνείας της μουσικής μπαρόκ σε έργα για τσέλο. Παράλληλα, εμφανίζεται ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες ερμηνεύοντας σύγχρονη μουσική. Το 2012 ανέβασε το σκηνικό έργο Logos – Dialogos βασισμένο στις Έξι σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του Μπαχ, σε συνεργασία με έξι από τους σημαντικότερους σύγχρονους χορογράφους της Βραζιλίας (Ismael Ivo, Deborah Colker, Luis Arrieta, Henrique Rodovalho, Jorge Garcia, Tíndaro Silvano).

* Ο Ίσμαελ Ίβο γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και ζει στη Γερμανία. Σπούδασε θέατρο και χορό στη Βραζιλία όπου και χόρεψε ως σολίστ, προτού κληθεί από τον Άλβιν Έιλυ στη Νέα Υόρκη, το 1983. Εκεί συνέχισε να χορογραφεί και να κάνει σόλο εμφανίσεις. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτηριστικού του ύφους έπαιξε η στενή συνεργασία του με τη Μάρσα Χαϋντέ, τον Ιάπωνα Ούσιο Αμαγκάτσου, χορευτή μπούτο και επικεφαλής των Σανκάι Γιούκου, και τον Γιόχαν Κρέσνικ, από τους πρωτοπόρους του γερμανικού χοροθεάτρου. Οι αναζητήσεις του γύρω από τη λειτουργία του σώματος στην περφόρμανς τον οδήγησαν σε συνεργασίες με τον Χάινερ Μύλλερ, τον Τζορτζ Ταμπόρι και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Πέρα από σημαντικός χορογράφος και χορευτής, έχει υπάρξει διευθυντής σημαντικών φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών.

* Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων Ζώνη Α: 25€, Ζώνη Β: 15€, Φοιτητικό, 65+: 10€, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€

Χρήσιμα στοιχεία

Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.
Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων. Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.

* H προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει ήδη ξεκινήσει από το Σάββατο, 2 Μαΐου 2015. Προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας και επωφεληθείτε από τις προνομιακές προσφορές που γίνονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Φεστιβάλ.
Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε:
Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr.
Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 – 21:00.
Από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ
Από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores.
Τα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου) Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.
· Σημειώνεται ότι δεν θα ανοίξουν ακόμη τα εκδοτήρια που βρίσκονται στο χώρο του Ηρωδείου ή της Επιδαύρου. Θυμίζουμε ότι οι θεατές μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων, δύο ώρες πριν από την έναρξη των παραστάσεων.
· Σημειώνεται επίσης ότι η προπώληση δεν θα ανοίξει στις 2 Μαΐου για τη δεύτερη παραγωγή της Λυρικής Σκηνής («Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη). Η προπώληση της συγκεκριμένης παράστασης θα ξεκινήσει 22 Ιουνίου.
Προνομιακές προφορές υπό το τίτλο «Φτιάξε το δικό σου Πακέτο»:
Για πακέτο 3 παραστάσεων: έκπτωση 5% συνολικά
Για πακέτο 4 παραστάσεων: έκπτωση 7% συνολικά
Για πακέτο 5 παραστάσεων: έκπτωση 10% συνολικά 
· Οι παραπάνω εκπτώσεις ισχύουν μόνο για ατομικά ή εισιτήρια 2 ατόμων ανά παράσταση.
· Κάποιες (λίγες) παραστάσεις να μην εντάσσονται στο πακέτο των προσφορών. Για πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση, ενημερωθείτε από τα ταμεία.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -