Cat Is Art

Οι Νύχτες Πρεμιέρας αναδεικνύουν τα νέα ταλέντα

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει σκοπό να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν και να προσφέρει στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει τις συναρπαστικές νέες φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φιλοδοξεί να αναδείξει όλα τα νέα ταλέντα που είναι στον δρόμο τους για να γίνουν οι πιο περιζήτητοι/ες δημιουργοί του αύριο και κάθε ταινία που συμμετέχει αποτελεί είτε το ντεμπούτο, είτε τη δεύτερη δημιουργία του/της σκηνοθέτη/ιδος και προβάλλεται σε πανελλήνια πρεμιέρα.

Αναγνωρισμένοι/ες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου απαρτίζουν κάθε χρόνο τη διεθνή Κριτική Επιτροπή η οποία αποφασίζει και απονέμει τα βραβεία:

Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Το βραβείο-αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων Zolotas.

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και Βραβείο Σεναρίου.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το Βραβείο Κοινού Fischer.

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούν οι:

  • ΜΙΣΕΛ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Κριτικός Κινηματογράφου και Διοργανωτής Εκδηλώσεων (Πρόεδρος): Κριτικός κινηματογράφου (“Αυγή”, 1975-1981), αρχισυντάκτης και διευθυντής του περιοδικού “Σύγχρονος Κινηματογράφος” (1975-1982), υπεύθυνος Ξένου προγράμματος ΕΡΤ (1982-1991), προγραμματιστής της “Κινηματογραφικής Λέσχης” (1982-2010) και διευθυντής στο ΔΦΚ Θεσσαλονίκης το οποίο διεθνοποίησε το 1992 (1991-2004). Σύμβουλος σε γραφείο παραγωγής, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής στο Lisbon & Sintra Film Festival, ιδρυτικό μέλος των βραβείων LUX του ΕΚ και μέλος Δ.Σ. του προγράμματος Europa-Cinemas.
  • ΟΛΙΑ ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΥ, Κινηματογραφική Επιμελήτρια: Με έδρα το Παρίσι και την Αθήνα, η Όλια σπούδασε Κινηματογράφο και Ανθρωπολογία στο Παρίσι και από το 2013 έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και θεσμούς (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Cinéma du réel, Les Écrans Documentaires, Champs-Élysées Film Festival, Côté Court, Premiers Plans, κ.α.). Από το 2019 είναι υπεύθυνη του Oxbelly Screenwriters & Directors Lab.
  • ΠΑΜΕΛΑ ΧΑΤΣΙΝΣΟΝ, Κριτικός και Ιστορικός Κινηματογράφου: Συνεισφέρει τακτικά στο Sight & Sound, στην Guardian και το BBC και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) καθώς και του London Film Critics’ Circle. Είναι η συντάκτρια του BFI Film Classic στο περιοδικό Pandora’s Box καθώς και επιμελήτρια του 30-Second Cinema.
  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΟΥΚΟΒΝΙΚΟΒΑ, Δημιουργός Μικρού Μήκους και Κινηματογραφική Ερευνήτρια: κατάγεται από τη Μόσχα, με σπουδές πολιτικών επιστημών, σκηνοθεσίας και σεναριακής συγγραφής, εμπειρία στην κινηματογραφική παραγωγή και έδρα της τη Λισαβόνα. Εργάζεται ως υπεύθυνη προγράμματος για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IndieLisboa από το 2018.
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΓΛΟΥ, Ηθοποιός: Έλληνας ηθοποιός, γεννημένος στο Διδυμότειχο. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σπούδασε στο HB Studio της Νέας Υόρκης. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς και κινηματογραφικούς σκηνοθέτες. Κάτοχος Κρατικού Βραβείου αλλά και βραβείων ερμηνείας από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
 • Το Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες και γοητευτικές εικόνες ενός πολυφωνικού κόσμου, εκπληκτικές ιστορίες της καθημερινότητας που θα ζήλευε και ο πιο προικισμένος σεναριογράφος, αποκαλυπτικές ματιές στη σημερινή πραγματικότητα, όλα κλεισμένα σε ταινίες-εμπειρίες.
  Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες που ειδικεύονται στο σινεμά τεκμηρίωσης επιλέγει την ταινία που θα βραβευτεί με τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Το βραβείο-αγαλματίδιο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων Zolotas.
  Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούν οι:
 • ΜΑΝΙ ΜΠΕΝΤΣΕΛΑ, Δημιουργός Ταινιών και Φωτορεπόρτερ (Πρόεδρος): Βραβευμένος δημιουργός και φωτορεπόρτερ που ασχολείται με την ειδησεογραφική επικαιρότητα. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει καλύψει συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, παράγοντας παράλληλα συναρπαστικές και αποκλειστικές ταινίες και πακέτα φωτογραφιών. Το έργο του έχει αναγνωριστεί από πλήθος βραβείων υψηλού κύρους της βιομηχανίας.
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, Διευθυντής Ethnofest: Διδάκτορας Οπτικής Ανθρωπολογίας με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στα φεστιβάλ κινηματογράφου και τον ρόλο τους στην εκπαίδευση επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Την περίοδο 2008-2016 εργάστηκε στις «Νύχτες Πρεμιέρας» ενώ την περίοδο 2017-2020 διετέλεσε Διευθυντής Προώθησης στο ΕΚΚ. Είναι διευθυντής και ιδρυτικό μέλος του οργανισμού ETHNOFEST και του ομώνυμου φεστιβάλ.
 • ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, Παραγωγός: Παραγωγός ντοκιμαντέρ με έδρα την Αθήνα. Πρόσφατες δουλειές της περιλαμβάνουν τα ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» (2019) και το «Dolphin Man». Συνδιοργανώνει επίσης τα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc και CineDoc Kids.
 • ΡΟΧΣΑΡΕ ΓΚΑΕΜ ΜΑΓΚΑΜΙ, Δημιουργός Ντοκιμαντέρ: Το ντοκιμαντέρ της «Σονίτα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού στο Sundance το 2016. Σπούδασε Filmmaking και Animation στο Πανεπιστήμιο Τέχνης της Τεχεράνης. Το έργο της επικεντρώνεται σε ανθρώπους που ζουν περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία. Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ.
 • ΚΛΟΪ ΤΡΕΪΝΕΡ, Διευθύντρια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Open City: Είναι επίσης ιδρύτρια του Εργαστηρίου Ανάπτυξης Ντοκιμαντέρ «Assembly». Έχει εργαστεί ως προγραμματίστρια και συντονίστρια εκδηλώσεων σε οργανισμούς όπως το BFI Future Film Festival, Bertha DocHouse, Overnight Film Festival, UnderWire Festival και Wellcome Trust.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2020, στους φυσικούς του χώρους, τις αίθουσες Ιντεάλ, Δαναός 1 και Όπερα 1, ενώ, ειδικά φέτος, στο πλαίσιο του υβριδικού, ασφαλούς σχεδιασμού του οι προβολές θα φιλοξενηθούν και στα θερινά σινεμά Λαΐς – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ριβιέρα, Τριανόν, Στέλλα και στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.
To πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη Ζαππειου (ώρα 20.30) και θα μεταδοθεί με live streaming στα social media του Φεστιβάλ.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα sites του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΟι Νύχτες Πρεμιέρας αναδεικνύουν τα νέα ταλέντα

Related Posts