Οι γάτες της Aya Takano

H Aya Takano (タ カ ノ 綾)  είναι μια δημοφιλής Γιαπωνέζα καλλιτέχνις του κινήματος Superflat, δημιουργός manga και έργων τέχνης επιστημονικής φαντασίας.

Η Aya Takano γεννήθηκε στο Saitama της Ιαπωνίας, στις 22 Δεκεμβρίου 1976. Πέρασε την παιδική της ηλικία διαβάζοντας βιβλία από τη βιβλιοθήκη του πατέρα της, η οποία περιλάμβανε πολλά βιβλία για τις φυσικές επιστήμες και την επιστημονική φαντασία. Τα εξωτικά ζώα και η αστική πανίδα, σε συνδυασμό με τη ζωή στην πόλη είναι κοινά θέματα στο έργο της και αποσκοπούν να δείξουν την αντιπαράθεση μεταξύ μέλλοντος και φαντασίας.

Η Aya Takano δηλώνει πάντα γοητευμένη από τις ασυνήθιστες μορφές της φύσης και από τη ζωή των ζώων και επιδιώκει να ζωγραφίζει τέτοιες φιγούρες.

Η επιστημονική φαντασία του καλλιτέχνη μάνγκα και σκιτσογράφου Osamu Tezuka ήταν μια άλλη πρώιμη επιρροή στη ζωή της και είχε μόνιμο αντίκτυπο στην ονειρική αντίληψη που έχει για τον κόσμο.

 

 

Όταν ήρθε η ώρα να φοιτήσει στο κολέγιο, η Takano είπε στους γονείς της ότι δεν θα συμμετείχε παρά μόνο αν της επέτρεπαν να μπει σε μια σχολή τέχνης. Το 2000 πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο Tama Art στο Τόκιο και σύντομα έγινε βοηθός του κορυφαίου Ιάπωνα σύγχρονου καλλιτέχνη Takashi Murakami, ιδρυτή του κινήματος τέχνης Superflat, που έγινε ο μέντοράς της και τη βοήθησε στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας της.

 

 

Ανάπτυξη στυλ

Ο Takashi Murakami ήθελε να παρουσιάσει το έργο νέων καλλιτεχνών και να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινότητας για καλλιτέχνες με το ίδιο πνεύμα που χρησιμοποιούσαν το στυλ Superflat. Το κίνημα Superflat, το οποίο διαδόθηκε από τον ίδιο τον Murakami, υπογραμμίζει το δισδιάστατο των μορφών, και επηρεάζεται από το ιαπωνικό μάνγκα και το anime, ενώ καταγγέλλει τα φετίχ του ιαπωνικού καταναλωτισμού. Μέσα από τις βασικές ιδέες αυτού του κινήματος, δημιουργήθηκε η Kaikai Kiki Co., μια ομάδα όπου πέντε από τα επτά μέλη είναι γυναίκες.

 

 

Τα παιχνιδιάρικα και διφορούμενα οράματα του μέλλοντος του Takano, ειδικά αυτά που περιστρέφονται γύρω από τη θηλυκή μορφή, χρησίμευσαν ως ένας τρόπος για να δημιουργήσει τη δική της μυθολογία, απαλλαγμένη από τις αλυσίδες της πραγματικότητας. Μια σημαντική θέση στα έργα της έχουν και οι γάτες.