Τα αξεπέραστα γλυκίσματα της Νανάς Γιώτη και οι άλλες λιχουδιές της

 

Όσοι κατοικούν στα Βριλήσσια και έχουν ερευνήσει την αγορά τους, μία βασιλόπιτα ξέρουν. Τη βασιλόπιτα των ζαχαροπλαστείων Νανά Γιώτη.

Η αξέχαστη Νανά Γιώτη έχει αφήσει τη σφραγίδα της εν γένει στο γλύκισμα με ποιότητα και φινέτσα. Δεν πιστεύω να υπάρχει σπίτι στα Βριλήσσια και στα γύρω βόρεια προάστια που να μην έχει δοκιμάσει τη βασιλόπιτα από τα ζαχαροπλαστεία Νανά Γιώτη αλλά και τα άλλα πεντανόστιμα γλυκά της. Αυτή η αφράτη και ανάλαφρη βασιλόπιτα έχει στολίσει πολλά τραπέζια όλα αυτά τα χρόνια. Επισκέπτες από το εξωτερικό την έχουν γευτεί και θαυμάσει, κάποιοι έχουν πάρει μαζί τους στις χώρες τους, πολλοί έρχονται από μακριά για να ψωνίσουν. Άλλοι συχνά την προσφέρουν ως δώρο. Χαρακτηριστικά με θυμάμαι να λέω, όταν είμαι καλεσμένη σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν: Τη βασιλόπιτα θα τη φέρω εγώ!

Μα και όταν κάναμε τις πρόβες για την “Έντα Γκάμπλερ” του Ίψεν σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, Ιανουάριο του 2018 με παγωνιά, στο κρύο Μπάγκειον, πάλι εγώ την πήγα τη βασιλόπιτα. Ειδική παραγγελία και μάλιστα πάνω με σοκολατένια γράμματα μου είχαν γράψει οι ευγενικοί παρασκευαστές: Hedda Gabler. Θυμάμαι δε ότι το φλουρί της είχε κερδίσει η Χριστίνα Παπαδοπούλου, που υποδυόταν την Μπέρτα, την υπηρέτρια.

Τα δυνατά προτερήματα αυτής της εκπληκτικής βασιλόπιτας παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Αυστραλέζικη η συνταγή της από το Σίδνεϊ, μαύρη ζάχαρη για υγιή απόλαυση χωρίς ενοχές αλλά και ολόφρεσκες πρώτες ύλες. Ακόμα και τα αβγά που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα και βιολογικά.

 

 

Το δίλημμα βέβαια βρίσκεται αλλού. Ποια βασιλόπιτα να διαλέξεις; Υπάρχουν δύο μοναδικές γεύσεις, η καθεμιά με τη δική της νοστιμιά. Προσωπικά αγαπώ και τις δύο.

Από τη μια τη “ρομαντική” μίνιμαλ βασιλόπιτα από κέικ καρότου. Το υγρό αφράτο cake σε συνδυασμό με τη δροσερή cheese cream και την ανάλαφρη πούδρα από καρύδι αφήνουν μια αξεπέραστη υφή στον ουρανίσκο και ξετρελαίνουν τους γευστικούς κάλυκες!

Από την άλλη η “αρωματική” βασιλόπιτα από κέικ πορτοκαλιού που υπόσχεται υπέροχες γευστικές συγκινήσεις. Εξίσου αφράτη και ανάλαφρη αλλά με πιο έντονη γεύση και άρωμα.

Πολλές χρονιές, επειδή είναι και οι δύο γεύσεις αξεπέραστες, έχω πάρει και τις δύο.

Ειδικό δωράκι από το κατάστημα: Με κάθε βασιλόπιτα, δίνεται και συλλεκτικό γούρι της χρονιάς.

Παραγγελίες: 2106772064 – 2108044042

 

 

 

Στα ζαχαροπλαστεία Νανά Γιώτη βρίσκουμε αφράτους κουραμπιέδες που με την πρώτη δαγκωνιά διαλύονται στο στόμα, με αέρινο το άρωμα του βουτύρου για όσους προτιμούν μια εκδοχή με λίγες θερμίδες. Την ημέρα των Χριστουγέννων θα υπάρχουν παραδοσιακά και κορμοί σε εμπνευσμένους συνδυασμούς, όπως μασκαρπόνε με κάστανο, κορμός σε στυλ Saint Honore και ο κλασικός κάστανο – σοκολάτα.

Αυτό όμως που αποτελεί κοινό μυστικό όλων των Pavlova lovers, είναι η άψογη Πάβλοβα, που ουκ ολίγοι σεφ ζαχαροπλαστικής προσπαθούν να φτιάξουν μα λίγοι την πετυχαίνουν. Όσοι έχουν δοκιμάσει την Pavlova των Νανά Γιώτη ορκίζονται αιώνια πίστη και φυσικά δεν έχουν άδικο.

 

 

Οι εκρηκτικές εκδοχές της με ολόφρεσκες φράουλες, λαχταριστή σοκολάτα, μόκα, λεμόνι ή κάστανο, αποτελούν μια πανδαισία απόλαυσης για τον ουρανίσκο.
Η ανάλαφρη αίσθηση της χειροποίητης μαρέγκας – που φτιάχνεται καθημερινά στα εργαστήρια του καταστήματος – μοιάζει πραγματικά σαν απαλό χάδι μέσα στο στόμα.
Αυτή η Πάβλοβα περιέχει μια απαλή λευκή κρέμα που όμοιά της δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

Τα Νανά Γιώτη φημίζονται -πέρα από όλα τα άλλα- κυρίως για τις εκλεπτυσμένες γεύσεις που προσφέρουν στα καταστήματά τους και για την αυθεντικότητα των συνταγών, όπως αυτές προκύπτουν από τη στιγμή που γεννιούνται μέσα σε ένα εργαστήρι. Έτσι λοιπόν, πρωτοτύπησαν για άλλη μια φορά, έβαλαν όλη τους την έμπνευση και τη φινέτσα και μας εμφάνισαν -σαν μάγοι- μια μοναδική mouse σαμπάνιας που συνεπαίρνει και ξελογιάζει κάθε απαιτητικό κριτή.
Mouse σαμπάνιας λοιπόν, μια δημιουργία που δε συναντάς εύκολα. Και όταν κάτι τόσο εκλεκτό μας έρχεται δια χειρός των ανθρώπων του “Νανά Γιώτη”, μόνο η φράση “γλυκός παροξυσμός” μπορεί να χαρακτηρίσει την κατάσταση.

 

 

Για το μέσο Έλληνα η κλασική παραδοσιακή σούπα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αποτελεί ένα καλό φάρμακο για κάθε είδους αρρώστια. Την ίδια όμως στιγμή για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς λαούς (και όχι μόνο) μια φίνα βελουτέ σούπα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό σνακ ή ένα πρώτης τάξεως πρώτο πιάτο στο γεύμα.

Γεμάτη θρεπτικά συστατικά, υγιεινή, ελαφριά και παράλληλα χορταστική, με πλούσια γεύση μπορεί να δώσει στον οργανισμό όλη την απαιτούμενη ενέργεια για μια έντονη μέρα! Στα Νανά Γιώτη λοιπόν φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν όλα τα παραπάνω και έτσι μας παρουσίασαν τις νέες αλμυρές προτάσεις που προτείνουν στο κοινό.

Μανιταρόσουπα, παντζαρόσουπα και κολοκυθόσουπα περιμένουν τους περαστικούς στο κατάστημά τους. Από ατομικές μερίδες που μπορείτε εύκολα να πάρετε στην εργασία, το γραφείο ή το σπίτι μέχρι σούπες για πολλά άτομα σε περίπτωση που θέλετε να τις απολαύσετε με συντροφιά.

Καταρχάς δοκιμάστε τη μανιταρόσουπα. Βελούδινη, κρεμώδης, με έντονη γεύση και γαλλικές καταβολές, πραγματικά εντυπωσιάζει. Παρασκευασμένη εξ ολοκλήρου από αγνά υλικά – σαν να τη φτιάχνατε στο σπίτι – με ολόφρεσκα μανιτάρια και μυρωδικά, αποτελεί μια ηφαιστειώδη έκρηξη γεύσεων.

Εν συνεχεία, δοκιμάστε κολοκυθόσουπα με γλυκιά υφή, γλυκιά επίγευση αλλά και έντονο άρωμα πορτοκαλιού! Το δενδρολίβανο και το θυμάρι κάνουν αισθητή την παρουσία τους απογειώνοντας αρμονικά με το όλο σύνολο.

Για το τέλος έρχεται μια παντζαρόσουπα, και μάλιστα αφροδισιακή. Πιθανόν έχετε ακουστά τις αφροδισιακές ιδιότητες του παντζαριού. Ίσως και να γνωρίζετε ότι η σούπα από παντζάρι ήταν η αγαπημένη τροφή της θεάς Αφροδίτης. Ίσως όχι. Δεν έχει σημασία. Αυτό όμως που έχει σημασία τεράστια, είναι ότι στα “Νανά Γιώτη” θα απολαύσετε την πιο θεσπέσια παντζαρόσουπα που θα δοκιμάσετε ποτέ.

 

 

Η ιστορία

Σαν ένα παιχνίδι ξεκίνησαν τα “Νανά Γιώτη – Γλυκά από σπίτι” πριν από περίπου 30 χρόνια! Ακόμα θυμάμαι τη μικρή λιτή επιγραφή και το πρώτο κατάστημα, περίπου κρυμμένο μέσα σε μια στοά. Η φράση “Γλυκά από σπίτι” σχεδόν με είχε κυνηγήσει και με την όσφρηση ανακάλυψα τις εύθρυπτες πεντανόστιμες τάρτες με τη δροσιστική φρέσκια κρέμα και τα ολόφρεσκα φρούτα. Ένα μικρό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στα Βριλήσσια, μαζί με σφυρηλατημένο από χρόνια πάθος, ένα γευστικό και εμπορικό ένστικτο, ήταν η αρχή για μια γλυκιά ανοδική πορεία. Τεχνογνωσία από την Ιταλία, όπου η Νανά και ο Κώστας Γιώτης είχαν ζήσει χρόνια, φινέτσα στις γεύσεις, ειλικρίνεια στα συστατικά, υψηλή διατροφική αξία και χαμηλά λιπαρά, τελειότητα στη νοστιμιά, καμία έκπτωση στην ποιότητα, αποτελούσαν το μυστικό.

Η ποιότητα των γλυκών τους αλλά και η προσήλωσή τους στις σπιτικές γεύσεις και τις παραδοσιακές συνταγές, σε συνδυασμό με την καινοτομία στη ζαχαροπλαστική, ήταν το στοιχείο που τα έκανε αγαπητά σε όλους τους πελάτες. Από τότε που ξεκίνησαν σαν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση μέχρι και σήμερα, τα γλυκά που απολαμβάνουμε είναι αυτά ακριβώς που παρασκευάζει η οικογένεια Γιώτη και στο σπίτι της!

Για ένα πράγμα είναι ξακουστά στην Αθήνα τα “Νανά Γιώτη”. Για την ποιότητα των γλυκών τους αλλά και την αγνή, φρέσκια και ελαφριά γεύση τους.

Το πάθος για δημιουργία και η αγάπη για τη ζαχαροπλαστική οδήγησε τους ιδιοκτήτες να φτιάξουν ένα χώρο που ο καθένας θα αισθανόταν σαν στο σπίτι του. Ένα χώρο που να θυμίζει κουζίνα γιαγιάς αλλά και να δίνει την αίσθηση σύγχρονου εργαστηρίου σαν αρχετυπική εστία φιλοξενίας και ευωχίας. Με πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση της ποιότητας των υλικών, τη φρεσκάδα και την οικιακή προσοχή στην παραγωγή, μας προσφέρουν μια εκτεταμένη ποικιλία, τόσο από αλμυρές όσο και από γλυκές δημιουργίες, εμπνευσμένες από συνταγές της οικογένειας και των φίλων τους.

 

 

Από μικρό κορίτσι

Οι προτροπές και τα έπαινοι των φίλων της Νανάς Γιώτη για τα γλυκά που σέρβιρε στα τραπέζια της ήταν κάτι σύνηθες για εκείνη από τότε που ήταν μικρό κορίτσι, όταν ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκά από τα χρόνια του Δημοτικού ακόμα. Γιατί το ταλέντο δεν κρύβεται. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πείστηκε ότι τις γλυκές δημιουργίες της έπρεπε να μπορεί κανείς να τις απολαύσει όχι μόνο εν οίκω αλλά και εν δήμω και έκανε το πρώτο της γευστικό σουξέ προμηθεύοντας τσιζκέικ και μους σοκολάτας ένα αγαπημένο τότε στέκι του Κολωνακίου. Ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες με γνωστά μαγαζιά, ώσπου το 1996 αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της ζαχαροπλαστείο στα Βριλήσσια. Του έδωσε το όνομά της και ουσιαστικά μετέφερε στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής τους κανόνες της κουζίνας της: φρέσκα υλικά και όχι σκόνες και μείγματα, λίγες συνταγές, σπιτική παρασκευή με το χέρι ή με μικρά μίξερ και ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης. Η επιτυχία δεν άργησε να την επισκεφθεί.

Η Νανά Γιώτη σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή. Η ζαχαροπλαστική της, όμως, συνεχίζεται από τον σύζυγό της, τον εκπληκτικό και πάντα ευγενή κύριο Κώστα Γιώτη και από τον ταλαντούχο ζαχαροπλάστη Ρολάντο Σουλάη, οποίος βρισκόταν κοντά της και μαθήτευσε από 16 χρόνων δίπλα της. Ο Ρολάντο μοιάζει να έχει μέσα του το πνεύμα της Νανάς. Έχει διατηρήσει τις αρχές της ζαχαροπλαστικής της, λειτουργεί με τον δικό της τρόπο, πειραματίζεται και εξελίσσει την παλέτα των γλυκών τους. Η μους πορτοκαλιού που δημιούργησε ο ίδιος αγαπήθηκε αμέσως και σήμερα είναι ένα από τα μπεστ σέλερ του καταστήματος.

Στο ζαχαροπλαστείο Νανά Γιώτη δίνεται σημασία στην ποιότητα και όχι στην υπερπαραγωγή. Κλασικά και αγαπημένα παραμένουν το εξαιρετικό κέικ καρότου, η μηλόπιτα, το σουφλέ σοκολάτας, το τσιζ κέικ βύσσινο και η τούρτα με Cointreau, ένα από τα πρώτα γλυκά που παρουσίασε η Νανά Γιώτη. Τα παγωτά είναι λαχταριστά και ζητιούνται όλο το χρόνο. Το προφιτερόλ εδώ βρίσκεται στην αυθεντική γαλλική εκδοχή του, που συνδυάζει το κρύο με το ζεστό: στον πελάτη δίνεται η σος σοκολάτας, την οποία απλώς ζεσταίνει και περιχύνει επάνω στα σου, που είναι γεμισμένα με παγωτό βανίλια. Ακόμη, βρίσκουμε σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με μαύρη ζάχαρη και μόνο συντηρητικό το λεμόνι, αλλά και ένα εξαιρετικό λιμοντσέλο, με λεμόνια από τον κήπο του κυρίου Γιώτη, κέικ, πίτες, μπόμπες, αλμυρές τάρτες και ντιπ. Ιδανικά για πάρτι και γιορτές. Οι συνάδελφοί μου της εφημερίδας “Έθνος” πάντα θυμούνται τα φίνα γλυκά, τις αλμυρές μπουκίτσες και τα “καναπεδάκια” που τους πρόσφερα κάθε χρόνο στη γιορτή μου, της Αγίας Ειρήνης (5 Μαΐου).

Ρομαντικό και με έντονο το μυθικό στοιχείο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό και διανθισμένο με άφθονη νοστιμιά και άρωμα, αυτό το υπέροχο ζαχαροπλαστείο σημειώνει καταπληκτική επιτυχία, βαδίζει με ισορροπία και σταθερά βήματα, ενώ συγχρόνως προσελκύει όλο και περισσότερους πιστούς πελάτες.

 

 

Και επειδή μαζί με το γλυκό αναζητάς και κάτι αλμυρό, μην ξεχάσετε να πάρετε κουλουράκια, ταραμοσαλάτα, αλλά και εξαιρετικό πέστο, παρασκευασμένο με γενοβέζικη μυστική συνταγή. Μην παραλείψετε και τα εξίσου θεϊκά ντολμαδάκια κασσιώτικα, τη ρώσικη σαλάτα που θυμίζει παλιά αθηναϊκά εστιατόρια, τα κις λορέν και τόσα ακόμα.

Ακόμα θα βρείτε λικέρ, καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού φράουλα που θα το ταιριάξετε με γιαούρτι ή άσπρο παγωτό και είναι ιδιαίτερο επιδόρπιο ή μικρογεύμα. Θα βρείτε υπέροχα μπισκότα, τσουρέκια, σοκολατάκια και σοκολατένιες μπαρέτες, μπάρες ενέργειας, μιλ φέιγ, μπαβαρουάζ και παγωτοδημιουργίες απίστευτες. Τα δε μπισκότα θυμάμαι ότι από τη μυρωδιά και μόνο, όταν τα έφερνα στο σπίτι, τα ανακάλυπτε αμέσως ο πρώτος μου ο γάτος, ο Ζιζής, ο οποίος είχε μοναδικό γευστικό αισθητήριο και ειδικότητά του ήταν πάντα το εκλεκτότερο. Αν και για ευνόητους λόγους απέφευγα να του δίνω, πάντα έκανα τα στραβά μάτια σε μερικά ψιχουλάκια.

Στο χώρο του καταστήματος, που μοιάζει να βγήκε από κινηματογραφική ταινία, οι γεύσεις -ερεθιστικές, γλυκές, αλμυρές και απαλές- αποκτούν την αληθινή τους αξία. Πλούσιες και σπιρτόζικες, προκαλούν για ένα παραμυθένιο πανηγύρι των αισθήσεων.

  • Το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στα Βριλήσσια με άμεση πρόσβαση από τα Βόρεια Προάστια, τα Μελίσσια, Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Μαρούσι κ.α.

 

Άποψη του ζαχαροπλαστείου στα Βριλήσσια

Πληροφορίες

Ζαχαροπλαστεία στα Βριλήσσια: ΝΑΝΑ ΓΙΩΤΗ
Λεωφόρος Πεντέλης 24
Τ.Κ. 15235, Βριλήσσια
Τηλ. 2106855122