Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
«Η Νοσταλγός» είναι ένα από τα αγαπημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων. Το έργο αυτό θα δούμε στο Off Off Athens Theater Festival 2025 τη Δευτέρα 9 Ιουνίου στις 20.15 και την Τρίτη 10 Ιουνίου στις 22.00, από την Ομάδα «Επ Αρχή».
Το έργο που επέλεξε η ομάδα ήταν μια καλή αφορμή για συζήτηση. Όπως μου τόνισαν τα μέλη της Ομάδας για το έργο που θα ανεβάσουν «Οραματιζόμαστε να προκαλέσουμε τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και τους θεατές να αναμετρηθούμε με μια γλώσσα που στις μέρες μας μοιάζει μουσειακή».
Αυτό που αξίζει όμως να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι η άποψή τους ότι τώρα «μπορούμε να ονειρευτούμε, να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να εμβαθύνουμε στην τέχνη μας και να το διασκεδάσουμε».
Καλύτερα όμως να παρακολουθήσουμε αυτή τη συνομιλία με τη Θεατρική Ομάδα.
***
Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;
*Αφενός από τη λέξη «επαρχία», καθώς όλα τα μέλη της ομάδας καταγόμαστε από επαρχιακές πόλεις και χωριά, και αφετέρου από τη λέξη «αρχή», μιας και αυτή είναι η πρώτη μας δημιουργική απόπειρα ως ομάδα.
Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;
*Από την ανάγκη μας για την κοινότητα, για τη συλλογική διαδικασία, για τη δουλειά με τους δικούς μας όρους. Ο δρόμος της ομάδας και της συλλογικότητας είναι ο μόνος δρόμος για κάθε επάγγελμα και για κάθε πτυχή της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής εν γένει.
Κόντρα στους καιρούς που μας θέλουν μόνους – ες, φοβισμένους – ες και κλεισμένους – ες στα σπίτια μας, στους καιρούς που εξυψώνουν το «Εγώ», τον ανταγωνισμό και την ατομική επιτυχία, κόντρα στον θεατρικό «χώρο» των άνισων ευκαιριών και στο αδιέξοδο, καφκικό σύμπαν της σύγχρονης παραγωγής, επιλέγουμε να θυμίσουμε – στον εαυτό μας πρώτ’ απ’ όλα – ότι μπορούμε να ονειρευτούμε, να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να εμβαθύνουμε στην τέχνη μας και να το διασκεδάσουμε. Αντί να ψάχνουμε ατέρμονα μια γωνίτσα στον κόσμο για να στριμωχτούμε, να χτίσουμε τη δική μας Νεφελοκοκκυγία, να βρούμε τη φυλή μας.
Τι είναι αυτό που σας ενώνει;
*«Η αγάπη για τ’ ό,τι θλιμμένο στον κόσμο».
Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;
*Είναι μια καλή ευκαιρία για τους νέους καλλιτέχνες να πάρουνε βήμα στην αθηναϊκή σκηνή. Να βρουν το κίνητρο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να αναμετρηθούν με τη δική τους δημιουργία και να διεκδικήσουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους στον κόσμο. Ένα φεστιβάλ όπως το Off-Off, μάς ωθεί να διοχετεύσουμε στοχευμένα τη δημιουργική μας ενέργεια και να παράξουμε ένα αποτέλεσμα.
Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;
*Είναι μια σύντομη «Οδύσσεια»: Η Λιαλιώ το σκάει κρυφά ένα βράδυ από τη συζυγική της εστία και μπαίνει σε μια ξένη βάρκα για να επιστρέψει στον τόπο της. Πίσω της αφήνει τον σύζυγό της, τον κατά πολλά έτη μεγαλύτερό της Μπάρμπα – Μοναχάκη. Στην αιφνίδια φυγή της δεν είναι μόνη: τη συνοδεύει ο Μαθιός, ο κρυφά ερωτευμένος μαζί της νεαρός γείτονάς της. Όταν πια φτάνουν στην αντίπερα όχθη, όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;
*Σε έναν κόσμο ισοπεδωτικό και ισοπεδωμένο, επιλέγουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τον λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έναν λόγο ανοίκειο και απαιτητικό. Οραματιζόμαστε να προκαλέσουμε τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και τους θεατές να αναμετρηθούμε με μια γλώσσα που στις μέρες μας μοιάζει μουσειακή, ωστόσο εμπεριέχει ολόκληρο το συλλογικό μας ασυνείδητο.
Ο λόγος του Παπαδιαμάντη μας ξεβολεύει και μας καθοδηγεί μέσα στο διανοητικό σκοτάδι της εποχής μας. Προβάλλει την αναγκαία αντίσταση στον αποστραγγισμό της γλωσσικής και της συναισθηματικής μας ευφυΐας, στην «fast food» κουλτούρα της έκφρασης και στον ανερμάτιστο νεωτερισμό που καμία επανάσταση δεν φέρνει παρά μόνο μούδιασμα της φαντασίας. Έτσι, επιλέγουμε να αφεθούμε στην ποίηση και να παραμυθιαστούμε. Να στείλουμε την πεζή πραγματικότητα μακριά μακριά… να ακούσουμε επιτέλους μία ιστορία.
Για τη λαχτάρα μας για επιστροφή στη φύση και για τις ρίζες μας που όσο κι αν τις κόβουμε, αυτές επιμένουν.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;
*Πολλά τα προβλήματα. Ας παραθέσουμε μερικά:
Η έλλειψη παιδείας, πολιτικής συνείδησης, γενναιοδωρίας, ενσυναίσθησης και ευαισθησίας. Η απομάκρυνση απ’ τη φύση, η απομόνωση, τα βιβλία που σκονίζονται στις βιβλιοθήκες. Ο ναρκισσισμός, η φιλαργυρία, τα σώματα που ξέχασαν πως είναι σώματα πιθήκων.
Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;
*Η εποχή σίγουρα έχει επηρεάσει εμάς και επειδή η τέχνη μας είναι παραστατική, τα σώματά μας αφηγούνται ερήμην μας. Εντοπίζοντας τα παραπάνω φαινόμενα στη σύγχρονη ζωή, ρίχνουμε μια ματιά πίσω σε μια άλλη εποχή, την εποχή των παππούδων και των γιαγιάδων μας, και επιθυμούμε να βιώσουμε, να αναβιώσουμε και να κοινωνήσουμε ποιότητες που μοιάζει να εκλείπουν όλο και περισσότερο στις μέρες μας.
Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;
*Η αλήθεια είναι ότι εκ μέρους του θεάτρου, από την αρχή έως και τώρα, έχουμε δει μεγάλη προθυμία, διαθεσιμότητα και ευγένεια.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;
*Δεν είναι οι συμβουλές που έχουν σημασία, σημασία έχει να εμπνεόμαστε ο ένας από την άλλη. Ο καθένας περπατάει το δικό του, μοναδικό μονοπάτι.
Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;
*Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει και δεν θα ματαξαναγίνει, θα γεννηθεί και θα πεθάνει την ίδια στιγμή.
Ελάτε στις 9 και 10 Ιουνίου στο θέατρο Επι Κολωνώ.
Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;
*Α, αχαρτογράφητη περιοχή, ένα βήμα τη φορά. Σκέψεις πολλές κι Άγιος ο Θεός.
Ως αρχή της γνωριμίας μας, σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.
*Κι εμείς ευχαριστούμε το Catisart για τη φιλοξενία.
***
***
• Ομάδα 15η
Δευτέρα 9 Ιουνίου στις 20:15 & Τρίτη 10 Ιουνίου στις 22:00
«Η Νοσταλγός»
«Η σελήνη επρόβαλλε, μόλις αρχίσασα να φθίνη τρίτην νύκτα μετά το ολογέμισμά της, εις την κορυφήν του βουνού {..}».
Η Λιαλιώτο σκάει κρυφά ένα βράδυ από τη συζυγική της εστία και μπαίνει σε μια ξένη βάρκα για να επιστρέψει στον τόπο της. Πίσω της αφήνει τον σύζυγό της, τον κατά πολλά έτη μεγαλύτερο της μπάρμπα – Μοναχάκη. Στην αιφνίδια φυγή της δεν είναι μόνη: τη συνοδεύει ο Μαθιός, ο κρυφά ερωτευμένος μαζί της νεαρός γείτονάς της. Όταν πια φτάνουν στην αντίπερα όχθη, όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
Η Ταυτότητα της παράστασης:
Θεατρική ομάδα: Επ Αρχή
Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Δασκαλάκης
Δραματουργία: Άννα Κόπακα, Σπύρος Δασκαλάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Κόπακα
Σκηνογραφία: Αλίκη-Μαρία Γερογιαννάκη
Ενδυματολογία: Γεωργία Δίπλα
Φωτισμοί: Σοφέλπι Σταΐκου
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Δημοσθένης Γούσιος
Κίνηση: Κωνσταντίνος Κατσούδας
Φωτογραφίες: Νεφέλη Πήττα
Ερμηνεύουν: Μαρία Χατζηχριστοδούλου, Ανδριάνα Ζαχαριάδου, Άννα Κόπακα, Θάνος Μάνος, Σπύρος Δασκαλάκης
Διάρκεια: 60 λεπτά
***
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”
Θέατρο Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12, Αθήνα 10444
Μετρό σταθμός «Μεταξουργείο»
Τηλέφωνο 210 513 8067