16.2 C
Athens
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Off Off Athens: Οι Peach of art μάς μιλούν για την “Αρκούδα” του Τσέχωφ

 

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η μονόπρακτη κωμωδία «Η Αρκούδα» του Άντον Τσέχωφ είναι ένα έργο που εξελίσσεται στην επαρχία του Ρίπλοβο της Ρωσίας, όπου ζει η Έλενα Πόποβα. Η νεαρή και όμορφη χήρα θρηνεί για τον χαμό του συζύγου της Νικολάι. Για εκείνην η ζωή πια σταμάτησε. Κλεισμένη ερμητικά στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Το πένθος της ταράζεται γιατί ένας αξιωματικός και κτηματίας, ο Γκρηγκόρι Στεπάνοβιτς Σμηρνώφ, καταφθάνει απαιτώντας τα χρήματα που του χρωστάει ο νεκρός σύζυγός της. Ο τρόπος του είναι μάλλον άκομψος και αγροίκος… Η νεαρή χήρα αναστατώνεται με τις απόψεις και τη συμπεριφορά του και η σύγκρουση ανάμεσά τους είναι πλέον αναπόφευκτη…

Το έργο διαχειρίζεται με δεξιοτεχνία το τρίπτυχο του πένθους, του χρέους και τέλος του έρωτα.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 20:15 και το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 στις 22:00, η νεανική και δραστήρια θεατρική ομάδα Peach of art παρουσιάζει το έργο στην κεντρική σκηνή του θεάτρου “Επί Κολωνώ” στο πλαίσιο του δημοφιλούς φεστιβάλ Off Off Athens, που συνεχίζεται φέτος για ενδέκατη χρονιά. Η σκηνοθεσία είναι της Ειρήνης Γαντερί, τα σκηνικά της Εύας Τρουπιώτη, τα κοστούμια της Ιωάννας Παπακωνσταντίνου και η επιμέλεια κίνησης του Έλιο Φοίβου Μπέικο. Τους ρόλους επωμίζονται οι ηθοποιοί Γιάννης Βασιλώττος, Γιώργος Ημέρης, Ανδριανή Κυλάφη. Η ομάδα χρησιμοποιεί την κλασική μετάφραση του Λυκούργου Καλλέργη.

Η κομψή σάτιρα και η κωμικοτραγική ανθρώπινη κατάσταση είναι τα θεμελιώδη υλικά στα έργα του Τσέχωφ. «Η Αρκούδα» έκανε πρεμιέρα στη Μόσχα το 1888 και συνέχισε να παίζεται με επιτυχία ως το θάνατο του Τσέχωφ.
Ο ίδιος ο Τσέχωφ το αντιμετώπιζε με αθωότητα και αυτοσαρκασμό. Γράφει σε ένα φίλο του: «Απλά για να σκοτώσω την ώρα μου, έγραψα ένα μικρό ασήμαντο βοντβίλ (vaudeville) σε ύφος γαλλικό που ονομάζεται «Η Αρκούδα». Αλίμονο! Εάν αντιληφθούν στους «Μοντέρνους Καιρούς» ότι γράφω «vaudeville» θα με εξοστρακίσουν. Τι να κάνω; Σχεδιάζω κάτι βαρυσήμαντο και προκύπτει τρα-λα-λα! Παρά τις απόπειρές μου για σοβαρότητα, αποτέλεσμα μηδέν· με εμένα κάθε τι σημαντικό μεταμορφώνεται σε ασήμαντο».

Οι Peach of art μας μιλούν για το θέατρο, τις προσδοκίες τους και φυσικά για την “Αρκούδα”:

 

 

Γιατί ασχολείστε µε το θέατρο;

* Μάλλον είναι ανάγκη για εµάς να δηµιουργούµε µια άλλη πραγµατικότητα, να ζούµε µέσα σε αυτήν και να το µοιραζόµαστε όλο αυτό µε το κοινό.
Μέσα από το θέατρο µπορείς να επικοινωνήσεις µε τους άλλους ανθρώπους άµεσα και ειλικρινά. Να καταθέσεις τη δική σου αλήθεια και να αγγίξεις την αλήθεια του άλλου. Αυτό µπορεί να συµβεί µέσα από οποιαδήποτε τέχνη, αλλά στο θέατρο είναι όλα πολύ ζωντανά γιατί συµβαίνουν στο “τώρα”. Η παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισµός και υπάρχει µέχρι να τελειώσει.

Πώς ξεκίνησε το θεατρικό σας ταξίδι µε προορισµό το φεστιβάλ του Επί Κολωνώ, OFF-OFF Athens;

* Θέλαµε πολύ να συµµετάσχουµε στο φεστιβάλ του Επί Κολωνώ καθώς είναι ένα πολύ αξιόλογο φεστιβάλ. Θέλαµε επίσης πολύ να ανεβάσουµε την “Αρκούδα”… Οπότε προσπαθήσαµε να συνδυάσουµε και τα δύο και έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι!

Τι έχετε να πείτε για την παράστασή σας;

Η “Αρκούδα” του Άντον Τσέχωφ και είναι µία µονόπρακτη κωµωδία. Η υπόθεση αφορά τη σύγκρουση ανάµεσα στην Έλενα Ποπόβα, µια νέα και όµορφη χήρα η οποία θρηνεί τον χαµό του συζύγου της, και τον κτηµατία Γκρηγκόρι Στεπάνοβιτς Σµηρνώφ ο οποίος την επισκέπτεται απρόσµενα για να πάρει πίσω τα λεφτά που του χρωστάει ο αποθανών.

Ποια θέµατα πραγµατεύεται που να απασχολούν το σηµερινό κοινό;

* Το έργο είναι επίκαιρο καθώς πραγµατεύεται µε παιγνιώδη, κωµικό και ευαίσθητο τρόπο, τον εγκλωβισµό του ανθρώπου µέσα στα στερεότυπα και στις κοινωνικές επιταγές. Επίσης πραγµατεύεται τη διαδροµή που µπορεί να κάνει ένας άνθρωπος αποδοµώντας ενστικτωδώς όλα αυτά τα στερεότυπα.

Τα µέλη της οµάδας είστε φίλοι, συνεργάτες, συµπαίχτες ή συνένοχοι;

* Είµαστε φίλοι, συνεργάτες, συµπαίχτες και συνένοχοι!

Τι προτιµάτε ΟΝ-ΟΝ ή OFF-OFF;

* ON-OFF!

Τι προσδοκίες έχετε µετά το Off-Off;

* Να συνεχίσουµε να δηµιουργούµε καλλιτεχνικά!

Το όνοµα της οµάδας σας τι συµβολίζει;

* Το όνοµα της οµάδας µας (peach of art) είναι ένα λογοπαίγνιο. Μάλλον µε έναν τρόπο συµβολίζει τη σχέση φύσης και τέχνης που θέλουµε να διαπνέει το έργο µας. Ο βασικός µας στόχος είναι η οργανικότητα και η αλήθεια επί σκηνής.

 

 

Ταυτότητα παράστασης

Η Αρκούδα

Άντον Τσέχωφ

Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 20:15 και Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 22:00

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Peach of art
Κείμενο: Άντον Τσέχωφ
Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί
Σκηνικά: Εύα Τρουπιώτη
Κοστούμια: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Κίνηση: Έλιο Φοίβος Μπέικο
Φωτογραφίες: Ειρήνη Γαντερί
Trailer παράστασης: Ίρις Κατσούλα, Ειρήνη Γαντερί

Ερμηνεύουν:
Γιάννης Βασιλώττος, Γιώργος Ημέρης, Ανδριανή Κυλάφη

 

***

Το trailer της παράστασης:

 

 

• Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

 

 

1959, Anton Chekhov. Γραμματόσημο της Σοβιετικής Ένωσης

 

Άντον Τσέχωφ (1860 – 1904): Ο Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ ήταν Ρώσος συγγραφέας πολλών διηγημάτων, θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων. Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1860 στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του και μεγάλωσε σε πολύ αυστηρό και θρησκευτικό περιβάλλον. Ο Τσέχωφ από την 6η τάξη του γυμνασίου αναγκάστηκε μόνος του να βγάζει το ψωμί του παραδίδοντας μαθήματα κατ’ οίκον. Το 1879 μπαίνει στο ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου της Μόσχας, το οποίο τελείωσε το 1884. Από τον καιρό της σπουδής του στο γυμνάσιο, ο Τσέχωφ άρχισε να γράφει χιουμοριστικές σκηνές, αφηγήσεις, μονόπρακτα. Από το 1880 τα έργα του αρχίζουν να δημοσιεύονται στα περιοδικά “Ξυπνητήρι”, “Θεατής”, “Μόσχα”, “Φως και σκιά”, “Θραύσματα” κ.ά. με το ψευδώνυμο Αντόσια Τσεχοντέ. Το 1884 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο διηγημάτων “Τα παραμύθια της Μελπομένης”. Το 1884-85 γράφει την ιατρική του διατριβή που δεν τελείωσε, εξαιτίας των ασχολιών του. Ως γιατρός βοηθούσε τους ανήμπορους και παρείχε τις ιατρικές υπηρεσίες του δωρεάν. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι: “Ο γλάρος”, “Ο θείος Βάνιας”, “Οι τρεις αδελφές”, “Ο βυσσινόκηπος”, “Στέππα” κ.ά. Πέθανε το 1904.

 

Πληροφορίες

Επί Κολωνώ, 210 5138067
www.epikolono.gr e-mail: [email protected]
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα
Στάση Μεταξουργείο

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -