Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Κάποιος κυνηγά τις σκέψεις του που με τη σειρά τους τον κυνηγούν κι αυτές, μια γυναίκα φοβάται το θάνατο. Στην ιστορία προστίθενται το περίπτερο του Μόρα κι ένας αστός υπεράνω υποψίας. Τι ενώνει όλους αυτούς τους χαρακτήρες; Είναι ένας ή περισσότεροι; Το «Πλέγμα» που μας ενώνει, φτάνει βαθιά στα έγκατα της γης και -σύμφωνα με την ομάδα Quasars- είμαστε όλοι ενωμένοι για πάντα μέσα στο πρώτο αμφίβιο που περπάτησε τη γη μας.
Από τη θεατρική ομάδα Quasars οι ηθοποιοί Άντα Γιαννουκάκη και Μαρία Μανουσαρίδη μιλούν στο catisart.gr για την παράστασή τους, το «Πλέγμα», που παρουσιάζουν στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens.
Η συζήτησή μας βασίστηκε στο ερωτηματολόγιο του catisart που αφορά τα πέντε W: Γιατί; (Why?). Πού; (Where?). Τι; (What?). Πότε; (When?). Ποιος, ποιο; (Who, Which?).
«Ίσως έχει φτάσει η ώρα να υπερβούμε όλα αυτά που μας χωρίζουν και να θυμηθούμε πώς και γιατί βρεθήκαμε σ’ αυτόν τον κόσμο», τονίζει η Άντα Γιαννουκάκη και με τη σειρά της η Μαρία Μανουσαρίδη επισημαίνει μιλώντας γι’ αυτό τον κόσμο: «Η τέχνη να ενώνει, η τέχνη να υπογραμμίζει και να υπενθυμίζει την ανωτερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης». Εμείς με τη σειρά μας βρισκόμαστε εν αναμονή της ενδιαφέρουσας παράστασής τους.
*ΓΙΑΤΙ αποφασίσατε εν μέσω πανδημίας να δημιουργήσετε αυτή την παράσταση;
-Άντα Γιαννουκάκη: Μετράμε πλέον πάνω από δύο χρόνια από τη στιγμή που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία μετέβαλε κάπως απότομα την καθημερινότητά μας και διατάραξε τις υπάρχουσες σταθερές μας. Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε στη χώρα μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μόνο, μια θεαματική αύξηση των εγκλημάτων βίας. Σίγουρα είναι γνωστό πως σε καταστάσεις κρίσης, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, οι επιθέσεις και οι βίαιες συμπλοκές παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Αυτό είναι το προφανές, το εύκολο συμπέρασμα. Δεν γίνεται να μείνουμε εδώ, δεν μπορούμε να αποδώσουμε ολοκληρωτικά σε μια υγειονομική ή οποιαδήποτε άλλη κρίση τη σωματική και ψυχική κακοποίηση που υφίστανται τα θύματα βίας, δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας όλες τις διαστάσεις του πολύπλευρου φαινομένου της βίας και της απλής αλήθειας πως κάνεις δεν μετατρέπεται από τη μια μέρα στην άλλη σε θύτη, τραμπούκο, δολοφόνο. Η ρίζα του προβλήματος είναι πολύ βαθιά και ίσως έχει φτάσει η ώρα να υπερβούμε όλα αυτά που μας χωρίζουν και να θυμηθούμε πώς και γιατί βρεθήκαμε σ’ αυτόν τον κόσμο. Αυτές οι σκέψεις λοιπόν μας γέννησαν την επιθυμία να δημιουργήσουμε ένα έργο που θα μιλήσει για όσα φοβόμαστε, γι’ αυτά που αρνούμαστε να δούμε, για την ανάγκη να επαναπροσδιορησουμε την έννοια του νοήματος της ζωής.
*ΠΟΥ θέλετε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή ο θεατής του έργου σας;
-Άντα Γιαννουκάκη: Το «πλέγμα» μεταφορικά σημαίνει σύνολο σχέσεων που διαπλέκονται και αλληλοεξαρτώνται. Αυτή είναι για εμάς και η ουσία του έργου. Οι ανθρώπινες σχέσεις. Το/α πρόσωπο/α του έργου λοιπόν έρχονται, μέσα σ’ αυτή την άγρια εποχή, να μας θυμίσουν πως κανένας μας δεν είναι ακέραιο κομμάτι, πως συνδεόμαστε στους αιώνες των αιώνων, πως χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να ενωθούμε για να μπορέσουμε να αλληλοφωτιστούμε. Πως χρειάζεται να μάθουμε κάτι περισσότερο από αυτά που γνωρίζουμε και να πάψουμε να φοβόμαστε αυτά που δεν ξέρουμε, ώστε να προχωρήσουμε, να μετακινηθούμε και να εξελιχθούμε ως κοινωνία. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα. Να αποτινάξουμε από πάνω μας τη σκοτεινή κοσμοθεώρηση που διαμείβεται από εδώ και από εκεί. Να απεγκλωβιστούμε και να μάθουμε από την αρχή να αγαπάμε.
*ΤΙ σας ώθησε στο να επιλέξετε το Off Off Athens ως «όχημα» για την προβολή της δημιουργίας σας;
-Άντα Γιαννουκάκη: Το φεστιβάλ του Off Off Athens αποτελεί για τη νεοσύστατη ομάδα μας μια μοναδική ευκαιρία να πειραματιστεί σε πραγματικές συνθήκες και να δημιουργήσει ελεύθερα σ’ ένα Φεστιβάλ ανοιχτό σε νέες προτάσεις και υποστηρικτικό απέναντι σε νέους καλλιτέχνες. Ειδικά σε μια περίοδο, όπως αυτή που βιώνουμε, που οι ευκαιρίες, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, είναι περιορισμένες, η ύπαρξη του Off Off Athens προσφέρει μια ανάσα αισιοδοξίας.
*ΠΟΤΕ θα αρχίσετε να υλοποιείτε το επόμενο σχέδιό σας;
-Μαρία Μανουσαρίδη: Με το πέρας των προετοιμασιών για το Φεστιβάλ και μετά τη λήξη αυτού, εμείς έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε την προετοιμασία του έργου μας «Πλέγμα» καθώς είναι ένα πρότζεκτ το οποίο μας αφορά και θέλουμε να παρουσιαστεί σε κάθε περίπτωση από τη νέα σαιζόν.
*ΠΟΙΟ είναι το όραμά σας για την ευρύτερη οικογένεια του Πολιτισμού;
-Μαρία Μανουσαρίδη: Σκεφτόμαστε την τέχνη ως κινητήριο δύναμη για την αναδιαμόρφωση της κοινωνίας. Η τέχνη να είναι προσιτή σε όλους ώστε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Να μη λειτουργεί μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας μέσα στην καθημερινότητα του ατόμου αλλά και ως δίαυλος επικοινωνίας των προβληματισμών, της αγωνίας αλλά και των ονείρων του κοινωνικού συνόλου. Η τέχνη να ενώνει, η τέχνη να υπογραμμίζει και να υπενθυμίζει την ανωτερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 20:15 και Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 22:00
«Πλέγμα»
Ένας άνθρωπος που κυνηγά τις σκέψεις του, η Θεοδώρα που φοβάται να πεθάνει, το περίπτερο του Μόρα κι ένας αστός υπεράνω υποψίας. Τι τους ενώνει; Είναι ένας ή περισσότεροι;
Σ’ έναν κόσμο που η σκληρότητα έχει αντικαταστήσει την ευαισθησία και το μίσος την αγάπη, το/α πρόσωπο/α του έργου έρχονται να μας θυμίσουν πως κανένας άνθρωπος δεν είναι ακέραιο κομμάτι, πως συνδεόμαστε στους αιώνες των αιώνων. Πως το πλέγμα που μας ενώνει φτάνει τόσο βαθιά στα έγκατα της γης και πως είμαστε ενωμένοι για πάντα μέσα στο πρώτο αμφίβιο που περπάτησε τη γη μας.
Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Quasars
Κείμενο/Σκηνοθεσία/Σκηνικά/Κοστούμια: ομάδα Quasars
Φωτισμοί: Ρένος Βάρλας
Video/Trailer: Άντα Γιαννουκάκη
Φωτογραφία: Έμη Μπαχτσεβάνη, Μαριάννα Πολυκρέτη
Ερμηνεύουν:
Άντα Γιαννουκάκη, Μαρία Μανουσαρίδη, Φιλιππία Πέτρου
Το trailer της παράστασης
***
Θέατρο Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12, Αθήνα 10444
Τηλέφωνο 2105138067
***
Διάρκεια Φεστιβάλ
Από 25 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2022 με συμμετοχή 27 θεατρικών σχημάτων.
Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.
Η διάρκεια κάθε παράστασης δεν θα υπερβαίνει τα 70 λεπτά.
Ώρα έναρξης: Καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση
και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30
Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 19:30 ως αργά το βράδυ.
Εισιτήριο: Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ για τη μία παράσταση
και 6 ευρώ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.
Εισιτήριο διαρκείας: 27 ευρώ για 27 παραστάσεις
Εισιτήριο διαρκείας: 20 ευρώ για 20 παραστάσεις
Προπώληση εισιτηρίων:
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”