Ο NEON προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης Odysseus and the Bathers του Paul Chan την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε επιμέλεια Sam Thorne, διευθυντή του Nottingham Contemporary.
H έκθεση Odysseus and the Bathers συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος από νέα και πρόσφατα έργα του Paul Chan. Από τις αρχές του 2000, το ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων του καλλιτέχνη με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει ενσωματώσει τη γλυπτική, το animation, τις εκδόσεις, τις performance και την εκπαίδευση.
Στην καρδιά αυτής της έκθεσης υπάρχει μία σειρά από σώματα σε κίνηση. Ο Chan αποκαλεί αυτές τις ραμμένες υφασμάτινες φιγούρες «Bathers» (Λουόμενοι) και ανήκουν σε μία μεγαλύτερη συλλογή έργων με τίτλο «Breathers» (Πνέοντες), την οποία ξεκίνησε το 2014. Το κάθε έργο αποτελείται από ένα νάιλον κέλυφος προσαρμοσμένο σε μετασκευασμένους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Αντλώντας στοιχεία τόσο από την κατασκευή καλουπιών όσο και από τη Φυσική, ο Chan είναι σε θέση να χορογραφεί αυτά τα «αναπνέοντα έργα τέχνης» για να δημιουργεί διαφορετικά είδη και αποχρώσεις της κίνησης. Ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι αυτά τα στροβιλιζόμενα γλυπτά λειτουργούν ως κινούμενες εικόνες, αλλά σε τρεις διαστάσεις.
Ανά τους αιώνες, καλλιτέχνες τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους όπως ο Titian και ο Matisse ασχολήθηκαν με το θεματικό αντικείμενο του λουόμενου, στοχεύοντας να εξερευνήσουν τις μεταβαλλόμενες στάσεις απέναντι στη φύση, τη σεξουαλικότητα και το σώμα. Σε αυτή την έκθεση, ο Chan προβάλλει αυτό το πανάρχαιο θεματικό αντικείμενο στο σήμερα και στοχάζεται πάνω στα σύγχρονα ζητήματα της μετανάστευσης, αλλά και της σχέσης με τους άλλους και το παρελθόν. Δίπλα στους «Bathers» του υπάρχει μία ολόκληρη παρουσίαση από πίνακες, μοντέλα και έργα σε χαρτί.
Τα τελευταία χρόνια, το έργο του Chan έχει επηρεαστεί βαθιά από την ανάγνωση αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και ποίησης. Ορισμένοι από τους «Bathers» που παρουσιάζονται έχουν τίτλους που παραπέμπουν σε χαρακτήρες και επεισόδια της Οδύσσειας του Ομήρου. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από ένα δοκίμιο που έγραψε ο Chan, με τίτλο Odysseus as Artist, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον όρο πολύτροπος. Η λέξη, η οποία εμφανίζεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, συνδέεται συχνά με τον Οδυσσέα, και φέρει πολλές σημασίες: πονηρός, εφευρετικός, άπειρα πανούργος. Για τον Chan, ο όρος πολύτροπος κατέχει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στο πώς δουλεύουν οι καλλιτέχνες αλλά και στο γιατί η τέχνη έχει σημασία στις μέρες μας.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από έγχρωμο κατάλογο στα Αγγλικά, σε έκδοση του ΝΕΟΝ και του οίκου Badlands Unlimited, σχεδιασμένο από την Kobi Benezri. Η έκδοση θα περιλαμβάνει το δοκίμιο του Chan Odysseus as Artist, ένα νέο δοκίμιο του Sam Thorne καθώς και αποσπάσματα του προ-σωκρατικού φιλοσόφου Παρμενίδη (5ος αιώνας π.Χ.), πρόσφατα μεταφρασμένων στα αγγλικά από την ειδήμονα κλασικής λογοτεχνίας Αλεξάνδρα Παππά, που αναδεικνύουν πως οι «πανούργοι» τρόποι του Οδυσσέα αντηχούν την παράδοση της σκέψης στην αρχαία φιλοσοφία. Συζήτηση του καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ, πάνω στην έννοια του “πολυτροπισμού” θα συμπεριλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο.
Πληροφορίες
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευ–Τετ–Παρ–Σαβ | 10.00-17.00
Πεμ | 10:00-20:00
Κυρ | 11:00-17:00
Τρι | Κλειστά
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ | Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα