Οδηγός επιβίωσης – Ποια είναι τα 7 βασικά σημεία που αλλάζουν μετά την καραντίνα λόγω κορονοϊού:
Καταργείται το sms και η κυκλοφορία πλέον θα γίνεται ελεύθερα
Από τις 18 Μαΐου 2020 θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα καταστήματα, νοσοκομεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαγνωστικά κέντρα κ.α.
Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για τη Γ’ Λυκείου και στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια.
Την 1η Ιουνίου και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
Κλειστοί θα είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Οι εκκλησίες θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή και στις 17 Μαΐου για όλους τους πιστούς πάντα με μέτρα ασφαλείας.
Οι οργανωμένες παραλίες θα μείνουν κλειστές.
Ποια καταστήματα ανοίγουν:
Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν και οι πρώτες επιχειρήσεις και θα επαναλειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές. Θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ. Ανοίγουν:
- βιβλιοπωλεία
- κομμωτήρια
- κουρεία
- κέντρα αισθητικής
- ΚΤΕΟ (μόνο με ραντεβού)
καταστήματα οπτικών - καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
- καταστήματα πώλησης φυτών
- καταστήματα πώλησης υποδημάτων
- καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
- απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών.
Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.
Τα καταστήματα θα ανοίξουν με κανόνες. Όπως η χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους, η απόσταση δύο μέτρων, γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.
Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα μπορούν να βρίσκονται συγχρόνως:
έως 20 τ.μ. 4 άτομα
από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και
άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.
Πυρετός και στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από Δευτέρα
Ωστόσο εξίσου μεγάλη θα είναι η αλλαγή όσων ανοίγουν το κατάστημά τους από τη Δευτέρα, καθώς πλέον θα πρέπει να δουλεύουν με νέους και περισσότερους κανόνες.
Ήδη τα τελευταία 24ωρα έχουν ξεκινήσει απολυμάνσεις και διευθετήσεις χώρων με βάση τα νέα δεδομένα ώστε να έτοιμοι να ανεβάσουν τα ρολά τους τηρώντας όμως όλα τα μέτρα φύλαξης.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς όλοι οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υπολογίσουν αποστάσεις, να εξοπλιστούν με μάσκες και είδη υγιεινής και να οργανώσουν τα ραντεβού τους ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά.
Ήδη άλλωστε στα κουρεία, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής, τα ραντεβού είναι κλεισμένα εδώ και εβδομάδες.
Μετακινήσεις
Στα ΜΜΜ θα μπαίνουμε μόνο με μάσκα, ενώ όσοι πηγαινοέρχονται στη δουλειά τις ώρες αιχμής και έχουν τη δυνατότητα καλό θα ήταν να προτιμούν το ΙΧ. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρχει δακτύλιος.
Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά όχι εκτός νομού
Ένα από τα πράγματα που δεν θα αλλάξει από την Δευτέρα 4 Μαΐου, παρόλο που πλέον θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς να στέλνουμε μήνυμα στο 13033 είναι η κυκλοφορία εκτός νομού.
Ειδικότερα η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού παραμένει σε πλήρη ισχύ για ακόμη δύο εβδομάδες.
Tέλος η μετακίνηση σε άλλους νομούς αναμένεται να επιτραπεί σταδιακά από τις 19 Μαΐου, ενώ οι άνδρες της Αστυνομίας συνεχίζουν τους αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή του μέτρου.
Το πλέξιγκλας θα μπει στη ζωή μας
Υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες θα απολαμβάνουν οι Έλληνες τον καφέ, το φαγητό και το ποτό στη μετά τον κορονοϊό εποχή.
Πλέξιγκλας και διαχωριστικά, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, όριο πελατών, αντισηπτικά και προστατευτικά γάντια και μάσκες για προσωπικό και πελάτες είναι μόνο μερικά από τα μέτρα.
Καθώς όλοι οι επαγγελματίες ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ενισχύουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η νέα πραγματικότητα έχει καταστήσει το πλεξιγκλάς αναπόσπαστο μέρος της για πολλούς επαγγελματίες.
Σταδιακά, χιλιάδες επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά από τα μέσα Μαρτίου ετοιμάζονται να ανοίξουν. Ανάμεσα σε αυτές, είναι χιλιάδες καταστήματα του κλάδου της εστίασης που δέχθηκε σφοδρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον Alpha για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, αποσαφήνισε πώς θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας: «Η απόσταση των δύο μέτρων που πρέπει να τηρείται είναι από τραπέζι σε τραπέζι, όχι από καρέκλα σε καρέκλα (…) Ένα άτομο ανά 3 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο».