35.3 C
Athens
Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Οδηγός Διαχείρισης Συναισθημάτων για το δύσκολο καλοκαίρι του 2020

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων υπό τη ΡΟΗ AMKE είναι μια ενεργή ομάδα επιστημόνων, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών με σκοπό την ένταξη της συναισθηματικής εκπαίδευσης και νοημοσύνης στη ζωή και στην εκπαίδευσή μας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές βασικές οδηγίες συναισθηματικής διαχείρισης για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020. Σε κανονικές εποχές ένα άρθρο σαν και αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν ζούμε σε κανονικές εποχές.

 

 

Οδηγός του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων για τη σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μας αυτό το καλοκαίρι

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται και μελετά τη συναισθηματική διαχείριση, εκπαίδευση (SEL) και νοημοσύνη των Ελλήνων. Διαπιστώσαμε ότι η πίεση που προέρχεται από τον φόβο της πανδημίας επιφορτισμένη με το αίσθημα της αδικίας, συνδυασμένη και με την υπερηφάνεια της ελληνικής κοινωνικής συνειδητότητας, έχουν δημιουργήσει έναν υποθάλποντα θυμό που εκφράζεται από όλους, με μικρές ποσότητες σε καταστάσεις που δεν τον δικαιολογούν.
Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι οδηγοί στον δρόμο μπορεί να είναι λίγο πιο εκνευρισμένοι. Ή στο σούπερ μάρκετ να συναντήσετε κάποιον που ξεσπά χωρίς λόγο στον ταμία ή έναν ξενοδόχο να φωνάζει διαρκώς στους γείτονές του.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να διατηρούμε την ψυχραιμία για να μην επηρεαστούν οι λίγες και πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μας;

Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για να έχετε καλή συναισθηματική υγεία εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας.

1. Καλή Αναπνοή.
Βρείτε λίγο χρόνο στην καθημερινότητά σας και ασκηθείτε στη σωστή αναπνοή. Οι αναπνοές ρυθμίζουν το σώμα μας στην ηρεμία ακόμα και όταν οι καταστάσεις γύρω μας μπορεί να μας πιέζουν για το αντίθετο. Μπορείτε να δείτε και στο σχήμα παρακάτω εύκολες οδηγίες για να το καταφέρετε: Καλές αναπνοές μπορείτε να παίρνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, κατά την διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων αλλά και όταν βιώνεται μια πολύ όμορφη στιγμή. Θα σας βοηθήσει να “γεμίσετε” με τη θετική εμπειρία και να τη θυμόμαστε για περισσότερο καιρό.

 

2. Βοηθήστε άλλους και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας
Μια τυχαία πράξη καλοσύνης βοηθά, όχι μόνο να βιώσετε την αίσθηση της ευτυχίας, αλλά και να νιώθετε ευτυχισμένοι για περισσότερο καιρό. Από έναν καλό λόγο σε κάποιον που σας εξυπηρέτησε, μέχρι μια δωρεά σε έναν σκοπό που πραγματικά πιστεύετε. Οι πράξεις καλοσύνης ξυπνάνε από μέσα μας τον καλύτερό μας εαυτό. Μοιραστείτε τις εμπειρίες αυτές με φίλους και γίνετε αυτομάτως παράδειγμα προς μίμηση.
3. Ενσυνείδηση
Η πανδημία μάς έχει επηρεάσει όλους. Δυστυχώς, λίγοι από εμάς έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που μας βοηθάνε να παραμείνουμε ψυχικά υγιείς. Έτσι, όλοι όσοι διαβάζετε αυτές τις οδηγίες και αποφασίσετε να τις εντάξετε στη ζωή σας να θυμάστε: οι υπόλοιποι δεν τις ξέρουν.
Και θα θυμώνουν, θα ξεσπάνε και θα νιώθουν πίεση σε πολύ μεγαλύτερη ένταση από ό,τι εσείς. Δώστε τους χώρο και μην αντιδράτε στο θυμό τους. Για παράδειγμα: Όταν βλέπετε κάποιον να εκφράζει τον θυμό του είτε δικαιολογημένα είτε όχι, ζητήστε συγγνώμη ακόμα και αν δεν φταίτε κι αφήστε τον να ηρεμήσει. Δεν θα βρείτε το δίκιο σας γιατί δεν φωνάζει σε εσάς αλλά για τη γενική πίεση που βιώνει.

+1 Μοιραστείτε το.
Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι και να ευχαριστηθείτε λίγο περισσότερο, ανεξαρτήτως από τις αρνητικές συγκυρίες της εποχής. Μοιραστείτε το με όσο το δυνατόν περισσότερους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μοιράστε τη γνώση και την αγάπη, θα σας επιστραφεί.

Προσοχή:
Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο εύκολη και ορθή οδός. Αν χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.

Φροντίστε τον εαυτό και τους αγαπημένους σας και όλα θα πάνε καλά. Να έχουμε όλοι ένα καλό καλοκαίρι και φθινόπωρο!

*Συγγραφέας: Αργύρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion Method.

Συνυπογράφουν οι:

Τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, τραγουδίστρια, Θεοδώρα Γκέλη, εκπαιδευτικός, Μελίσσα Σελεβίστα, επιχειρηματίας και τα μέλη:  Ναταλία Νιώρα, κοινωνιολόγος, Θεοδώρα Αγγελάτου Ραυτοπούλου, εκ. σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Δρανδάκης, νοσηλευτής, Ανδρέας Γκούβας, αστυνομικός, Έφη Τζάκου, κινησιοθεραπεύτρια.

Link, Αναφορές, Βιβλιογραφία

  1. https://emoducation.com/sosti-anapnoi/
  2. Otake et al. (2006). Happy people become happier through kindness: A counting kindnesses intervention. Journal of happiness studies, 7(3), 361-375.
  3. Boothby et al. (2014). Shared experiences are amplified. Psychological Science, 25(12), 2209-2216.

 

  • Αρχική εικόνα: Edvard Munch, High Summer II, 1915, Munch Museum, Όσλο, Νορβηγία

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -