Cat Is Art

Ο σύντροφος του Φρέντι Μέρκιουρι, η γάτα τους και η κληρονόμος Mary Austin

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Θεωρείται από τις κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως. Ως τραγουδιστής, πιανίστας, performer, συνθέτης και στιχουργός ξεχώρισε για την καλλιτεχνική του τόλμη και τη μοναδική του έμπνευση. Λίγο μετά την ίδρυση των Queen (1970) ο «Φρέντι» Μπουλσάρα πήρε το καλλιτεχνικό όνομα «Μέρκιουρι», το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, τον Ερμή.

Οι σχέσεις του

Σύντροφος του Μέρκιουρι ήταν για αρκετά χρόνια της δεκαετίας του 1970 η Mary Austin. Ο Μέρκιουρι εκείνη την εποχή ήταν μπερδεμένος όσον αφορά τη σεξουαλικότητά του. Η σχέση του με τη σύντροφό του έληξε όταν ο Μέρκιουρι παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Μεταξύ τους όμως διατήρησαν στενή φιλία.

Ένα ποτό σε μπαρ

Αργότερα η Austin ήταν η κύρια κληρονόμος της περιουσίας του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μέρκιουρι ζούσε στη Νέα Υόρκη και στο Μόναχο, όπου ηχογράφησε διάφορα άλμπουμ έχοντας σχετικά ήσυχη προσωπική ζωή. Στα μέσα της δεκαετίας μετακόμισε στο Κένσινγκτον του Λονδίνου.Το 1984 και σε ένα μπαρ όπου είχε βγει για ποτό ο Μέρκιουρι γνώρισε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του: τον Τζιμ Χάτον. Σε εκείνο το μπαρ ο Μέρκιουρι προσφέρθηκε να κεράσει τον Τζιμ ένα ποτό. Ο Τζιμ δέχτηκε χωρίς να αναγνωρίσει πως ο άντρας που τον κέρασε ήταν ο διάσημος Φρέντι Μέρκιουρι. Τον αναγνώρισε μόνο όταν κάποιος φώναξε πίσω του: «Μα αυτός είναι ο Φρέντι Μέρκιουρι!». Οι δύο άντρες κάθισαν μαζί, ήπιαν και συζήτησαν αλλά μέχρι εκεί. Ένα χρόνο αργότερα, το 1985, έτυχε και ξανασυναντήθηκαν στο ίδιο μπαρ και ο ένας θυμόταν τον άλλο. Εκείνη τη βραδιά έφυγαν μαζί και δύο χρόνια αργότερα (1987) ο Τζιμ μετακόμισε στο σπίτι του Φρέντι Μέρκιουρι.

Η ασθένεια

Όταν ο Μέρκιουρι διαγνώστηκε πως πάσχει από AIDS, την ίδια χρονιά είπε στον Τζιμ πως θα καταλάβαινε αν τον εγκατέλειπε. Ο Τζιμ όμως του απάντησε πως τον αγαπά και πως δε θα πάει πουθενά. Ο Τζιμ έμεινε στο πλευρό του Φρέντι και τον φρόντιζε μέχρι και τον θάνατό του στις 24 Νοεμβρίου 1991. Έναν χρόνο πριν ο Τζιμ είχε κάνει τεστ για AIDS που είχε βγει θετικό αλλά δεν το είπε ποτέ στον Μέρκιουρι. Μετά τον θάνατό του ο Μέρκιουρι άφησε στον Τζιμ 500.000 λίρες Αγγλίας καθώς και ένα κομμάτι γης στο Rutland Terrace, Carlow, όπου και ο Τζιμ έχτισε αργότερα ένα σπίτι. Ο Τζιμ Χάτον πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 2010 σε ηλικία 60 χρονών από καρκίνο του πνεύμονα. Παρά το γεγονός πως είχε AIDS δε νόσησε ποτέ.

Εν τω μεταξύ όμως είχε γράψει μια βιογραφία για τον Μέρκιουρι με τίτλο «Mercury and Me». Σε αυτήν δημοσίευσε άγνωστες φωτογραφίες από την καθημερινότητά του με τον ερμηνευτή, όπου το ζευγάρι παρουσιάζεται σε στιγμές τρυφερότητας, ευτυχίας, αγάπης, μόνο του, παρέα με φίλους ή με τη γάτα τους.

Η κληρονομιά

Ο Μέρκιουρι γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Οι γονείς του, Bomi και Jer Bulsara, ήταν παρσί με καταγωγή από την Ινδία. Ο Μέρκιουρι είχε μια νεότερη αδελφή, την Kashmira.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι άφησε στη Mary Austin το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του, περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και το μεγάλο μέγαρό του. Η μητέρα του ενέκρινε την απόφασή του, δηλώνοντας ότι η πρώην σύντροφός του ήταν μέλος αυτού που θεωρούσε οικογένεια.

Τα επόμενα χρόνια, η Mary Austin ίδρυσε το Mercury Phoenix Trust. Φιλανθρωπική οργάνωση που καταπολεμά τον ιό HIV και το AIDS παγκοσμίως.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΟ σύντροφος του Φρέντι Μέρκιουρι, η γάτα τους και η κληρονόμος Mary Austin

Related Posts